Hogyan tovább a #maradjotthon után?

2020. május 15. (péntek) 17:09 - doszerk

Mozduljunk ki a lakásból, ha már lehet, s a a fokozatosság elvét betartva tegyünk egy lépést újra a szabadtéri mozgás irányába,

Közel egy hónapja követhetik a nézők – és a "nem csak nézők" – Dóczi Zsuzsa Gymstick és fitnesz oktató tornáit a DSTV-ben, amelyben könnyen végezhető, mindenki számára kivitelezhető gyakorlatokat végezhetnek, elsősorban az idősebbek. A Mozogj Otthon, Dunaújváros kampány éppen azért jött létre, mert a karantén ideje alatt korlátozottak voltak a lehetőségek a testmozgásra, a kijárási korlátozás leszűkítette a sportolási lehetőségeket.

Május 4-e óta azonban könnyítéseket vezetett be a kormány, a korábbi kijárási korlátozás vidéken megszűnt, sőt bizonyos feltételekkel már az amatőr és profi sportban is engedélyezett edzéseket tartani.

Sokakban merül fel a kérdés, vajon hogyan tovább?

A két hónapos karantén sokunkat megviselt. Lelkileg, fizikálisan, szellemileg, mindenhogyan. Fenekestül forgatta fel az életünket a koronavírus és a járvány, az intézkedések, a szigorítások, korlátozások. Ezeken túl, meg kellett küzdenünk a saját gondolatainkkal is, feldolgozni a sokszor ellentmondásos információkat, kiszűrni a hiteles, ránk vonatkozó tudnivalókat. Néhányan már élnek az új lehetőségekkel és részt vesznek újra a csoportos órákon, mások azonban még kivárnak, mert bizonytalanok, hogy vajon mi lehet a jó megoldás. Zsuzsa az arany középút híve. Azt javasolja, mindenképpen lépjünk egy szintet. Ne maradjunk a bezárt lakásban, tegyünk egy lépést, ha már hivatalosan is engedélyezett. Ha eddig nem mentünk sehová, akkor menjünk el sétálni, napfürdőzzünk picit egy rövid túra alkalmával, de tehetünk akár tempósabb lépéseket, ahol már meg is izzadunk kicsit. Akik régen kocogtak, futottak, kezdjék el újra, eleinte rövidebb távokat és lassabb tempóban.

Hankusz Kálmán felvételei

"A csoportos órákat azoknak javaslom, akik nem tartoznak a veszélyeztetett rétegbe. 65 év felettiek, valamint krónikus betegséggel élők továbbra is fokozottan vigyázzanak magukra. Nekik nagy rizikó lenne közösségbe menni, még akkor is, ha az edzés a szabadban folyik. Ha kimennek az utcára, viseljenek maszkot, tartsák be a biztonsági távolságot és kövessék továbbra is az online valamint televízióban sugárzott tornákat, mindenképpen mozogjanak és táplálkozzanak kiegyensúlyozottan! A fókusz továbbra is az immunrendszer erősítésen és a kedélyállapotunk javításán van. Akik viszont egyáltalán nem mozogtak a karantén ideje alatt, mindenképpen fokozatosan térjenek vissza a korábbi szokásaikhoz, ne ott folytassák, ahol azelőtt abbahagyták, hagyjanak időt a testüknek és a lelküknek is a felzárkózáshoz. Apró lépésekkel haladjunk a kitűzött, új terveink, netán a korábban félbehagyott céljaink felé.”

A Mozogj Otthon, Dunaújváros! minden hétköznap 18 órakor a DSTV műsorán és közösségi felületein.

A rovat további hírei: Sport

Megvannak a liga legjobbjai

Megvannak a liga legjobbjai

2020. május 30. (szombat)

Hat egyéni kategóriában hirdettek végső győztest pénteken az Erste Liga különdíjainak odaítélésénél.

Újra együtt edzenek a válogatott birkózók

Újra együtt edzenek a válogatott birkózók

2020. május 30. (szombat)

A héten megkezdték a közös munkát a magyar birkózó-válogatott tagjai, akik Sike András kötöttfogású kapitány szerint a körülményekhez képest jó állapotban érkeztek vissza a hosszú kényszerpihenőről.

Azari Zsolt rangos elismerése

Azari Zsolt rangos elismerése

2020. május 29. (péntek)

A Dunaújvárosi Acélbikák jégkorong csapatának kapitánya, Azari Zsolt kapta meg idén az Erste Liga Mr. Spirit díját.

Már Tokióig terveznek

Már Tokióig terveznek

2020. május 29. (péntek)

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnökségének felkérésére Hüttner Csaba, és Weisz Róbert szövetségi kapitányok már júniusra beterjesztik a tokiói olimpiáig tartó felkészülési programokat és válogatási elveket.

Júniusban rendezik a tisztújító közgyűlést

Júniusban rendezik a tisztújító közgyűlést

2020. május 29. (péntek)

Az elnökségi ülésen eldőlt, hogy június 20-án rendezik a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tisztújító közgyűlését.

Négy új érkező a Kohásznál!

Négy új érkező a Kohásznál!

2020. május 28. (csütörtök)

Érden játssza a 2020/2021-es szezon hazai mérkőzéseit a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia csapata, mely négy új játékos szerződtetését jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Kovács Bronson Zoltán is marad az Acélbikáknál

Kovács Bronson Zoltán is marad az Acélbikáknál

2020. május 28. (csütörtök)

A 2020/2021-es szezonban is a Dunaújvárosi Acélbikák jégkorong csapatának védelmét erősíti Kovács Bronson Zoltán.