Hogyan tovább a #maradjotthon után?

doszerk - 2020. május 15. 17:09

Mozduljunk ki a lakásból, ha már lehet, s a a fokozatosság elvét betartva tegyünk egy lépést újra a szabadtéri mozgás irányába,

Közel egy hónapja követhetik a nézők – és a "nem csak nézők" – Dóczi Zsuzsa Gymstick és fitnesz oktató tornáit a DSTV-ben, amelyben könnyen végezhető, mindenki számára kivitelezhető gyakorlatokat végezhetnek, elsősorban az idősebbek. A Mozogj Otthon, Dunaújváros kampány éppen azért jött létre, mert a karantén ideje alatt korlátozottak voltak a lehetőségek a testmozgásra, a kijárási korlátozás leszűkítette a sportolási lehetőségeket.

Május 4-e óta azonban könnyítéseket vezetett be a kormány, a korábbi kijárási korlátozás vidéken megszűnt, sőt bizonyos feltételekkel már az amatőr és profi sportban is engedélyezett edzéseket tartani.

Sokakban merül fel a kérdés, vajon hogyan tovább?

A két hónapos karantén sokunkat megviselt. Lelkileg, fizikálisan, szellemileg, mindenhogyan. Fenekestül forgatta fel az életünket a koronavírus és a járvány, az intézkedések, a szigorítások, korlátozások. Ezeken túl, meg kellett küzdenünk a saját gondolatainkkal is, feldolgozni a sokszor ellentmondásos információkat, kiszűrni a hiteles, ránk vonatkozó tudnivalókat. Néhányan már élnek az új lehetőségekkel és részt vesznek újra a csoportos órákon, mások azonban még kivárnak, mert bizonytalanok, hogy vajon mi lehet a jó megoldás. Zsuzsa az arany középút híve. Azt javasolja, mindenképpen lépjünk egy szintet. Ne maradjunk a bezárt lakásban, tegyünk egy lépést, ha már hivatalosan is engedélyezett. Ha eddig nem mentünk sehová, akkor menjünk el sétálni, napfürdőzzünk picit egy rövid túra alkalmával, de tehetünk akár tempósabb lépéseket, ahol már meg is izzadunk kicsit. Akik régen kocogtak, futottak, kezdjék el újra, eleinte rövidebb távokat és lassabb tempóban.

Hankusz Kálmán felvételei

"A csoportos órákat azoknak javaslom, akik nem tartoznak a veszélyeztetett rétegbe. 65 év felettiek, valamint krónikus betegséggel élők továbbra is fokozottan vigyázzanak magukra. Nekik nagy rizikó lenne közösségbe menni, még akkor is, ha az edzés a szabadban folyik. Ha kimennek az utcára, viseljenek maszkot, tartsák be a biztonsági távolságot és kövessék továbbra is az online valamint televízióban sugárzott tornákat, mindenképpen mozogjanak és táplálkozzanak kiegyensúlyozottan! A fókusz továbbra is az immunrendszer erősítésen és a kedélyállapotunk javításán van. Akik viszont egyáltalán nem mozogtak a karantén ideje alatt, mindenképpen fokozatosan térjenek vissza a korábbi szokásaikhoz, ne ott folytassák, ahol azelőtt abbahagyták, hagyjanak időt a testüknek és a lelküknek is a felzárkózáshoz. Apró lépésekkel haladjunk a kitűzött, új terveink, netán a korábban félbehagyott céljaink felé.”

A Mozogj Otthon, Dunaújváros! minden hétköznap 18 órakor a DSTV műsorán és közösségi felületein.

A rovat további hírei: Sport

Nem borult a papírforma Miskolcon

Nem borult a papírforma Miskolcon

2024. már. 28.

Három szettben szenvedett vereséget Miskolcon a DKSE röplabda csapata az Extraliga alsóházának szerda esti összecsapásán.

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

2024. már. 28.

Mindössze öt gólt kapva aratott sima győzelmet a DFVE női vízilabda csapata a III. Ker. TVE elleni bajnokin a Fabó Éva Sportuszodában szerdán este.

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

2024. már. 27.

Fontos találkozó vár a DKKA női kézilabdázóira a balatonboglári akadémisták ellen csütörtökön délután öt órától.

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

2024. már. 27.

Jogosulatlan szereplés miatt az ellenfeleknek írták jóvá a DAB-ASP Andersen Ligás negyeddöntőjének és elődöntőjének mérkőzéseit. A sorozatból így kizárt dunaújvárosiak fellebbezést nyújtanak be a döntés ellen.

Fontos pontokra hajt a DFVE

Fontos pontokra hajt a DFVE

2024. már. 27.

A III. Ker. TVE elleni hazai összecsapással folytatja az OB I-es pontvadászat alapszakaszát a DFVE női vízilabda csapata ma este hét órától.

DSTV: újabb öt év az elnökségben

DSTV: újabb öt év az elnökségben

2024. már. 26.

A Magyar Birkózó Szövetség újabb 5 évre választotta az elnökség tagjává Mátyás Gábort, a DKSE ügyvezető elnökét. A szakemberrel az elnökségben végzett munkáról, annak céljairól, valamint arról is beszélgettünk, hogy ennek milyen hatásai lesznek a DKSE birkózó szakosztályára. Hangkép.

Biztos siker a felnőttek között

Biztos siker a felnőttek között

2024. már. 26.

A Szigetszentmiklós elleni hatgólos győzelemmel folytatta az NB II-es felnőtt bajnokság alsóházi pontvadászatát a DKKA U21-es együttese.