Újrakezdés: sok még a kérdőjel

spigott - 2020. május 4. 14:01

Nem lesz egyszerű feladat újraindítani a közös gyakorlásokat a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémiánál és a Dunaferr SE-nél sem.

A koronavírus-járvány miatti korlátozások mai enyhítésével szépen lassan újraindulhat a sportélet városunkban is. A helyzet tehát javulni látszik, ám mint azt Mátyás Gábor, a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia ügyvezetője elárulta, rengeteg még a kérdőjel a közös gyakorlások elkezdésével kapcsolatban, a sportvezető ugyanakkor reméli, hogy ezek egy részét már a következő napokban sikerül megoldani.

"Éppen előttem van a Magyar Közlönyben megjelent határozat, melyből kiderül, hogy a sportrendezvények nézők nélkül, zárt körülmények között megtarthatók, illetve a sportegyesületek által szervezett, amatőr, vagy szabadidősport, illetve tömegsport edzéseken is részt lehet venni. Ez nyilván azt jelenti, hogy minden sportszervezet eldönti, él-e ezzel a lehetőséggel, vagy nem. Most fel kell mérnünk azt, hogy a tizennyolc év alattiaknál a szülők egyáltalán engedélyezik-e, hogy a gyermekük részt vegyen az edzéseken, s van-e mód arra, hogy zárt térben, vagyis teremben, esetleg szabadtéren gyakoroljanak. Az akadémián úgy egyeztettünk, hogy heti két-három alkalommal teremben, s két-háromszor szabadtéren tartanánk közös edzést a gyerekeknek. Problémát jelent azonban, hogy van több kollégistánk is az utánpótlásnál, s mivel a kollégium csak azért nem fog kinyitni, hogy ők visszajöjjenek a városba, ezért szállást és felügyeletet számukra nem tudunk biztosítani.

Az utánpótlásnál szülői engedélyre lesz szükség az edzések látogatásához!

Valószínűleg nekik marad az online edzés, míg a helyiekkel beindulhatnak a foglalkozások, de nyilván csak attól függően, hogy a szülők mennyire lesznek ebben partnerek. Fel kell mérnünk, hogy milyen létszámmal kezdenénk újra, s azt követően kijelölni a helyszíneket, megbeszélni, hol lehet egyáltalán edzést tartani, mivel a városban a sportlétesítmények sorsa még nem eldöntött, március 20-ától bezártak. Nem tudni még, hogy ezeket újra lehet-e nyitni, ha igen, akkor mennyi idő alatt, s milyen feltételekkel lehet használni. A sportlétesítményekkel kapcsolatos kérdések a következő napokban dőlhetnek el, s nyilván mi is szeretnénk minél előbb pontot tenni ezek végére, hogy a sportélet elindulhasson. A DKKA felnőtt csapatánál nehezíti a helyzetet, hogy a bajnokságot lezárták, ezt követően a külföldi játékosok hazautaztak, a lakásbérletek fel lettek mondva, szóval teljes csapattal biztos, hogy nem tudjuk majd az edzéseket újraindítani, de szerintem arra lesz lehetőség, hogy nyolc-tíz játékossal a következő hetekben meginduljanak a közös gyakorlások" – fogalmazott a sportvezető.

Mátyás Gábor nemcsak a DKKA ügyvezetői posztját látja el, hanem a Dunaferr SE-nél is ügyvezetői elnökeként kell felügyelnie az egyesület edzéseinek újraindítását, s mint azt elárulta, ez sem könnyű feladat.

A birkózók már a héten elkezdik a munkát! (Képek: DO-archív)

"A Dunaferr SE-nél is elsősorban az utánpótlás adja a sportolói létszám nagyobbik részét, így ott is fel kell mérnünk, hogy a szülők miként állnak az edzések újrakezdéséhez. Az egyesületnél még az is bonyolítja a helyzetet, hogy van uszoda, élményfürdő, tornacsarnok, csónakház, melyek jelenleg nem üzemelnek, s kérdéses, hogy ezek megnyitása mikortól valósulhat meg, mert például, ha az uszoda zárva marad, akkor úszóedzéseket továbbra sem tudunk tartani, maximum arra lesz lehetőség, hogy közös szárazföldi gyakorlásokat tartsunk. A birkózók valamivel szerencsésebb helyzetben vannak, mert az épületet a Dunaújvárosi Birkózósport Alapítvány üzemelteti, itt a héten elindulnak az edzések, nyilván az utánpótlás esetében csak és kizárólag szülői engedéllyel. Elég vegyes tehát a kép, színes a sportági paletta Dunaújvárosban, mindegyik sportág más és más létesítményigényekkel bír, úgyhogy több dologgal kapcsolatban is szükség van egyeztetésekre, tárgyalásokra még azért, hogy mikor indulhat meg a munka" – tudtuk meg Mátyás Gábortól.

A rovat további hírei: Sport

Nagyot csatáztak a Dragon Steel SE sárkányhajósai

Nagyot csatáztak a Dragon Steel SE sárkányhajósai

2024. ápr. 24.

Pozitív élményekkel és egy értékes hetedik helyezéssel tért haza a dunaújvárosi Dragon Steel SE a 13. Hosszú Távú Sárkányhajó Magyar Bajnokságról.

Újra élen a Karmacsi

Újra élen a Karmacsi

2024. ápr. 24.

A listavezető elleni győzelemmel feledtette korábbi botlását a Karmacsi Autó FC együttese a városi kispályás labdarúgó bajnokság ST Solar Csoportjában.

Már a döntőért küzd a DFVE

Már a döntőért küzd a DFVE

2024. ápr. 24.

A Ferencváros otthonában kezdi meg a két nyert mérkőzésig tartó bajnoki elődöntőt a DFVE női vízilabda csapata ma este nyolc órától.

Somogyi Balázs lett az Acélbikák vezetőedzője

Somogyi Balázs lett az Acélbikák vezetőedzője

2024. ápr. 23.

A helyi nevelésű szakember munkáját Revák Zolták és Hetler Ádám segítik másodedzőként, míg a kapusok szakmai munkájáért Pinczés Bendegúz felel a DAB hokisainál a 2024/2025-ös szezonban.

Kilenc érem az országos döntőről

Kilenc érem az országos döntőről

2024. ápr. 23.

Kiválóan szerepeltek a dunaújvárosi lábtoll-labdázók a Mohácson megrendezett országos diákolimpiai fináléban.

Remekeltek a DKSE kajak-kenusai az évadnyitón

Remekeltek a DKSE kajak-kenusai az évadnyitón

2024. ápr. 23.

Összesen tizennégy dobogós helyezéssel, s az éremtábla hatodik helyével zárták az évadnyitó Máramarosi Kupát a DKSE ifjú kajak-kenusai a mögöttünk hagyott hétvégén.

Dunaújvárosi éremeső Veszprémből

Dunaújvárosi éremeső Veszprémből

2024. ápr. 22.

Tizenegy dobogós helyezéssel, az éremtábla hetedik helyén zárták legutóbbi versenyüket a DKSE korosztályos úszói a mögöttünk hagyott hétvégén.