Dunaújváros Hetilap

Virágba borulnak Dunaújváros közterei

Öcaline - 2020. május 15. 18:42

12 ezer tő egynyári növényt ültettek el a DVG Zrt. szakemberei városszerte. Mintegy 700 négyzetméteren 26 féle növény díszíti az ágyásokat, a kandelábereken pedig több mint 300 cserépben muskátlik és begóniák díszelegnek majd, adta hírül a város hivatalos oldala.

Farkasfog és bojtocska – ezek a begóniák fő fajtái, amelyeket a DVG Zrt. szakemberei a város különböző pontjain lévő ágyásokba ültettek. Az egyetem előtti dr. Molnár László Emlékpark öt ágyásába például 3 ezer darab egynyári növény került.  A részleteket Mészáros László, a DVG Zrt. erdészeti és parkfenntartási ágazatának vezetője ismertette:
– Itt vannak a legnagyobb ágyasaink a városban. Itt 3 ezer darab egynyári növényt ültetünk el, összességében a városban 12 ezer darab virágot. Ehhez még hozzájön az a 300 darab növény, a kandeláberekre fogunk feltenni. Ezek nagyrészt muskátlik, illetve begóniák lesznek. A begóniák különböző fajtái közül válogattunk, ilyen például a farkasfog, bojtocska – ezek a fő fajok, de összesen 26 féle növény díszíti az ágyásokat, közel 700 négyzetméteren. A főbb veteményesek a főbb útjainkon, a Vasmű úton és a Dózsa György úton vannak. Találhatók még kisebbek a Rómain, a Bartók Kamaraszínház előtt, valamint a Munkásművelődési Központnál is. 
Mezei Zsolt alpolgármester a virágosítással kapcsolatban arról beszélt, hogy a városvezetésnek kiemelten fontos célja a pozitív városkép kialakítása, a környezet otthonosabbá tétele: 
– Nagyon fontos, hogy a városban rend legyen, és a rendteremtés gördülékenyen működjön, minden részletre kiterjedjen. Kiemelten fontos számunkra a tisztaság. Ehhez azonban nem csak az tartozik, hogy takarítunk, elhordjuk a szemetet, megpróbáljuk a lehető legtisztábbá varázsolni környezetünket, hanem az is, hogy szemet gyönyörködtető virágokat ültessünk a terekre, és a kiemelt helyekre: a lakások, házak köré. Azt gondolom, ez esztétikussá teszi a városképet, mind az itt lakók, mind pedig az ide látogatók számára.

A virágosítással kapcsolatban Mészáros László elmondta még, hogy az ültetés után a legfőbb és legnagyobb munka, a növények ápolása és gondozása. Kitért arra is, hogy egy szezonban (időjárástól függően) 40-50 alkalommal locsolják az ágyásokat, egészen októberig. Illetve ezeknek az ágyásoknak a fenntartásához hozzátartozik még a gyommentesítés, a kapálás, ezt egy évben 6-7 alkalommal végzik.

Kapcsolódó link:

A virágos városért (katt) >>

(Forrás és fotó: dunaujvaros.hu

A rovat további hírei: Közélet

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

2024. ápr. 26.

A város 73. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen vehette át a kitüntető címet a többszörös búvárúszó világbajnok és paralimpikon Pintér Tamás polgármestertől a felújított Mondbach-kúriában pénteken délután.

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

2024. ápr. 26.

Pontosan egy évvel ezelőtt kezdett működni városunkban a Szociális konyha szolgáltatás. Dunaújváros önkormányzata a nehéz helyzetben élőkön kívánt azzal segíteni, hogy minden 18. életévet betöltött városlakó egy tál meleg ételhez juthasson. A szolgáltatás sikeres, és a városvezetés a bővítésen dolgozik, Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester tájékoztatott a tervekről.

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

2024. ápr. 26.

A rotterdami tanácskozásról már olvashattak, de most itt a DSTV összeállítása arról, hogy városunk is kapcsolódott az Új Városok Nemzetközi Hálózatának munkájához. Az uniós pályázat részleteiről, az új városokkal kapcsolatos kutatásokról és tervekről Zsinka Gabriella és Gyöngyössy Csaba számolt be. Hangkép.

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

2024. ápr. 25.

Április 20-án hivatalosan is megkezdődött a június 9-én esedékes választások kampánya. A városban közlekedő állampolgárok ezt onnan is tudhatják, hogy elkezdtek plakátolni az utcákon, a két nagy jelölőszervezet (amelyek az önkormányzati választáson indulnak) pedig már össze is gyűjtötte, le is adta az ajánlásokat. 

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

2024. ápr. 25.

Új helyen rendezik az önkormányzat egyik legrangosabb elismerése díjátadó ceremóniáját: a Dunaújváros Díszpolgára cím büszke birtokosa a felújított Mondbach-kúriában veheti át a kitüntetést pénteken délután. Meghívó.

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.