Dunaújváros Hetilap

A tiszta beszéd jegyében: sajtópert nyert az önkormányzat a Magyar Nemzet ellen

Horváth-Nemes Orsolya - 2020. július 10. 9:17

Több ponton valótlanságokat állított a Magyar Nemzet Dunaújváros önkormányzatáról egy januári cikkében. Mint azt Medgyesi Miklós, az önkormányzat sajtószóvivője elmondta: a bíróság négy pontban kötelezte helyreigazításra a Magyar Nemzetet. Tételes lista a hajtás után!

A sajtószóvivő elmondta: nem híve annak, hogy folyamatos pereskedésekkel érjen el helyreigazításokat, egy bizonyos határon túl azonban kötelessége ezt megtenni, így volt ez a Magyar Nemzet cikkével kapcsolatban is. Medgyesi Miklós nyomatékosította: az írásban több olyan állítás is volt, ami folyamatosan "visszatért" az elmúlt időszakban, akár a helyi ellenzék részéről is, ezért külön is örül neki, hogy a bíróság is jogerős ítéletében kimondta: valótlan állításokkal rágalmazták az önkormányzatot. 

Hiteles történet

Az első ilyen pont, hogy az előző fideszes városvezetés által benyújtott hitelkérelmet most Pintér Tamás nyakába kívánják varrni – Medgyesi Miklós szerint ezt a hitelt megpróbálják az új városvezetés hiteleként beállítani:
– Jegyzőkönyvek léteznek Cserna Gábor aláírásával arról, hogy ezt a hitelt 2019 februárjában kérte az előző városvezetés. Ezt a hitelt pedig a kormánynak engedélyeznie kell. Cserna Gábornak, és az akkori városvezetésnek azonban nem sikerült elérnie, hogy erre a hitelre a kormány rábólintson. A pénzt azonban elköltötték, a fejlesztéseket befejezték. Odaálltak a kampányban, átvágták a szalagokat, és sajátjukként adták át ezeket a beruházásokat. A hitel pedig ránk maradt, és Pintér Tamás polgármesterre. Ő az, akinek ki kell fizetnie ezeket a hiteleket; ez körülbelül 20 millió forint – havonta.

Vagyon-e vagyon?

Szintén nem igaz az az állítás, hogy  Dunaújváros önkormányzatának kétmilliárd forintos megtakarítása volt akkor, amikor a korábbi polgármester átadta a hivatalát a jelenleginek, hangsúlyozta Medgyesi Miklós:
– Valóban, mi sem tagadjuk: mintegy 2 és fél milliárd forint volt október 13-a után az átadás-átvételkor Dunaújváros számláján. De mindenki különbséget tud tenni megtakarítás, és olyan vagyon között, amely a folyó kiadásokra kell. Valóban ott volt a számlán, de ezeket el kellett költeni a város kiadásaira. Ha az egyik zsebemben van 20 ezer forint, a másik zsebemben pedig egy feladatlan csekk 20 ezer forint értékben, akkor nincs 20 ezer forint megtakarításom.

Emelésnek emelés, de kinek?

A harmadik ilyen valótlan állítás, miszerint a 2019 októberében megválasztott új dunaújvárosi vezetés a köztisztviselők cafeteria-emeléséről döntött. Medgyesi ezt egy többször előkerülő "ordas hazugság"-nak nevezte, mondván, nem a köztisztviselők bérét emelték, hanem a siralmas anyagi  helyzetben lévő közalkalmazottakét:
– Bár az előbb említett hitelfelvételnek köszönhetően az önkormányzat nincs a legrózsásabb anyagi helyzetben, de mégis ki tudta szorítani azt az új városvezetés, hogy a közalkalmazottaknak, például a dajka néniknek, védőnőknek, könyvtárosoknak a cafateria-emeléséről tudtunk dönteni az idei évben. Ezt a pénzt azóta is kapják.

Zsebbevágó kérdések: mi mennyi, mire mennyit?

Szintén sokszor hallani azt az állítást is, hogy az önkormányzati képviselők több mint 700 ezer forintot keresnek havonta. A sajtószóvivő ennek kapcsán elmondta, nem volt semmiféle béremelés, az új közgyűlés pedig még kevesebb pénzébe is kerül a dunaújvárosiaknak, mint az előző: 
– Az új önkormányzat átláthatósági intézkedéseinek egyik első lépése volt, hogy nyilvánossá tettük, hogy mennyit keresnek az önkormányzati képviselők. El kell, hogy mondjam, a legtöbb bizottsági tag (ha valaki esetleg nem látta volna a hivatalos számokat) nettó 200 ezer forint körüli összegért látja el a feladatát, amely gyakran napi több mint 8 óra munkát igényel. Szó sincs arról, hogy itt a fizetések emelkedtek volna október 13-a után, beleértve az alpolgármestereket és a polgármestert is. Pontosan annyit kapnak, amennyit az előző vezetés vihetett haza.  
Hozzátette: sajtószóvivőként egyebek mellett az is a feladata, hogy Dunaújváros önkormányzatáról a lehető legpontosabb információk jelenjenek meg a sajtóban, és bízik abban, hogy az ellenzéki képviselők a jövőben a valóság talaján maradnak – hiszen a jelenlegi vezetés a "tiszta beszéd" pártján áll.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

70 év, 70 hely – új parkolók létesülhetnek

70 év, 70 hely – új parkolók létesülhetnek

2021. jún. 23.

Jelentősen enyhíthetnek a környék parkolási gondjain a ma délelőtt tartott tájékoztató szerint. A munkát nyár végén kezdik, ősz végére már birtokba is vehetik az autósok a volt ADU iskola udvarán kialakítandó parkolót.

Újra "rendes" közgyűlés lesz – közel 50 napirenddel

Újra "rendes" közgyűlés lesz – közel 50 napirenddel

2021. jún. 23.

A járvány veszélyhelyzet utáni első közgyűlésen több fajsúlyos kérdés vár a képviselőkre – de már az is nagy fegyvertény, hogy újra rendes üzemmódban dönthet az önkormányzat csütörtökön délelőtt.

DSTV: szabad már a szabadstrand

DSTV: szabad már a szabadstrand

2021. jún. 23.

A kánikulában hűsölni vágyóknak jó hír, hogy megnyitotta kapuit a szabadstrand is, derül ki a DSTV összegzéséből. Az ingyenes helyszín kiváló fürdőzési lehetőséget kínál, de akár családi rendezvények számára is ideális. Hangkép.

Este festik a parkolósávokat, útburkolati jeleket

Este festik a parkolósávokat, útburkolati jeleket

2021. jún. 21.

110 helyen festenek a város közútjain, a munkálatok a napokban folytatódnak – jellemzően esténként –, adta hírül a város hivatalos weboldala.

80 éve gurulnak Hankook abroncsokon a világ autói

80 éve gurulnak Hankook abroncsokon a világ autói

2021. jún. 20.

Alapításának 80. évfordulóját ünnepli idén a világ legnagyobb gumiabroncs gyártói között rangsorolt Hankook. Történet, fejlesztési stratégia, jövőkép és vezetési élmény itt. (X)

Ügyféltámogató pontot hozott létre az önkormányzat

Ügyféltámogató pontot hozott létre az önkormányzat

2021. jún. 20.

Az oltás regisztrációjához és időpontfoglalásához nyújtanak segítséget, adta hírül a város hivatalos weboldala.

DSTV: benépesülhetnek a civil házak

DSTV: benépesülhetnek a civil házak

2021. jún. 20.

Nyitnak a civil házak, derül ki a DSTV összeállításából. A helyi civil szféra közösségi tereinek "újjáéledéséről" Pintér Tamás polgármester, valamint Tóth Kálmán és Motyovszki Mátyás önkormányzati képviselő tartott tájékoztatót a napokban. Hangkép.