Dunaújváros Hetilap

A tiszta beszéd jegyében: sajtópert nyert az önkormányzat a Magyar Nemzet ellen

2020. július 10. (péntek) 9:17 - Horváth-Nemes Orsolya

Több ponton valótlanságokat állított a Magyar Nemzet Dunaújváros önkormányzatáról egy januári cikkében. Mint azt Medgyesi Miklós, az önkormányzat sajtószóvivője elmondta: a bíróság négy pontban kötelezte helyreigazításra a Magyar Nemzetet. Tételes lista a hajtás után!

A sajtószóvivő elmondta: nem híve annak, hogy folyamatos pereskedésekkel érjen el helyreigazításokat, egy bizonyos határon túl azonban kötelessége ezt megtenni, így volt ez a Magyar Nemzet cikkével kapcsolatban is. Medgyesi Miklós nyomatékosította: az írásban több olyan állítás is volt, ami folyamatosan "visszatért" az elmúlt időszakban, akár a helyi ellenzék részéről is, ezért külön is örül neki, hogy a bíróság is jogerős ítéletében kimondta: valótlan állításokkal rágalmazták az önkormányzatot. 

Hiteles történet

Az első ilyen pont, hogy az előző fideszes városvezetés által benyújtott hitelkérelmet most Pintér Tamás nyakába kívánják varrni – Medgyesi Miklós szerint ezt a hitelt megpróbálják az új városvezetés hiteleként beállítani:
– Jegyzőkönyvek léteznek Cserna Gábor aláírásával arról, hogy ezt a hitelt 2019 februárjában kérte az előző városvezetés. Ezt a hitelt pedig a kormánynak engedélyeznie kell. Cserna Gábornak, és az akkori városvezetésnek azonban nem sikerült elérnie, hogy erre a hitelre a kormány rábólintson. A pénzt azonban elköltötték, a fejlesztéseket befejezték. Odaálltak a kampányban, átvágták a szalagokat, és sajátjukként adták át ezeket a beruházásokat. A hitel pedig ránk maradt, és Pintér Tamás polgármesterre. Ő az, akinek ki kell fizetnie ezeket a hiteleket; ez körülbelül 20 millió forint – havonta.

Vagyon-e vagyon?

Szintén nem igaz az az állítás, hogy  Dunaújváros önkormányzatának kétmilliárd forintos megtakarítása volt akkor, amikor a korábbi polgármester átadta a hivatalát a jelenleginek, hangsúlyozta Medgyesi Miklós:
– Valóban, mi sem tagadjuk: mintegy 2 és fél milliárd forint volt október 13-a után az átadás-átvételkor Dunaújváros számláján. De mindenki különbséget tud tenni megtakarítás, és olyan vagyon között, amely a folyó kiadásokra kell. Valóban ott volt a számlán, de ezeket el kellett költeni a város kiadásaira. Ha az egyik zsebemben van 20 ezer forint, a másik zsebemben pedig egy feladatlan csekk 20 ezer forint értékben, akkor nincs 20 ezer forint megtakarításom.

Emelésnek emelés, de kinek?

A harmadik ilyen valótlan állítás, miszerint a 2019 októberében megválasztott új dunaújvárosi vezetés a köztisztviselők cafeteria-emeléséről döntött. Medgyesi ezt egy többször előkerülő "ordas hazugság"-nak nevezte, mondván, nem a köztisztviselők bérét emelték, hanem a siralmas anyagi  helyzetben lévő közalkalmazottakét:
– Bár az előbb említett hitelfelvételnek köszönhetően az önkormányzat nincs a legrózsásabb anyagi helyzetben, de mégis ki tudta szorítani azt az új városvezetés, hogy a közalkalmazottaknak, például a dajka néniknek, védőnőknek, könyvtárosoknak a cafateria-emeléséről tudtunk dönteni az idei évben. Ezt a pénzt azóta is kapják.

Zsebbevágó kérdések: mi mennyi, mire mennyit?

Szintén sokszor hallani azt az állítást is, hogy az önkormányzati képviselők több mint 700 ezer forintot keresnek havonta. A sajtószóvivő ennek kapcsán elmondta, nem volt semmiféle béremelés, az új közgyűlés pedig még kevesebb pénzébe is kerül a dunaújvárosiaknak, mint az előző: 
– Az új önkormányzat átláthatósági intézkedéseinek egyik első lépése volt, hogy nyilvánossá tettük, hogy mennyit keresnek az önkormányzati képviselők. El kell, hogy mondjam, a legtöbb bizottsági tag (ha valaki esetleg nem látta volna a hivatalos számokat) nettó 200 ezer forint körüli összegért látja el a feladatát, amely gyakran napi több mint 8 óra munkát igényel. Szó sincs arról, hogy itt a fizetések emelkedtek volna október 13-a után, beleértve az alpolgármestereket és a polgármestert is. Pontosan annyit kapnak, amennyit az előző vezetés vihetett haza.  
Hozzátette: sajtószóvivőként egyebek mellett az is a feladata, hogy Dunaújváros önkormányzatáról a lehető legpontosabb információk jelenjenek meg a sajtóban, és bízik abban, hogy az ellenzéki képviselők a jövőben a valóság talaján maradnak – hiszen a jelenlegi vezetés a "tiszta beszéd" pártján áll.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

A körzetben rejlő lehetőségeket vizsgálta a képviselő

A körzetben rejlő lehetőségeket vizsgálta a képviselő

2020. augusztus 07. (péntek)

A lakók megkeresésére a körzet problémáit, a lehetséges megoldásokat vizsgálta Barta Endre, Dunaújváros humán ügyekért felelős alpolgármestere – ezúttal önkormányzati képviselőként.

"Az egyszeri juttatást ne terheljék levonások!"

"Az egyszeri juttatást ne terheljék levonások!"

2020. augusztus 06. (csütörtök)

A jutalom után is adózni kellett – hangzott el azon a tájékoztatón, amelyen bemutatták Kálló Gergely országgyűlési képviselő javaslatát. A város vezetésével egyeztetett előterjesztés célja, hogy a szociális szférában dolgozóknak az önkormányzat által nyújtott támogatását ne terhelje 15 százalékos adóelvonás. 

Újabb nyertes sajtóper, ezúttal a Dunaújvárosi Hírlappal szemben

Újabb nyertes sajtóper, ezúttal a Dunaújvárosi Hírlappal szemben

2020. augusztus 05. (szerda)

A Dunaújvárosi Hírlappal szemben nyert sajtóperről számolt be a város hivatalos honlapja – betűhív közlés máris itt!

Kamara: egy hetet csúszik a tanácsadás

Kamara: egy hetet csúszik a tanácsadás

2020. augusztus 05. (szerda)

Megváltozik a szokásos adó- és számviteli tanácsadás a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamarában: augusztus 6. helyett 13-án, azaz jövő csütörtökön érdeklődhetnek az aktuális adóügyekről a vállalkozók.

Közgyűlés: összesen 18 napirendi pontról szavaztak

Közgyűlés: összesen 18 napirendi pontról szavaztak

2020. augusztus 04. (kedd)

Összesen tizenhat pontról szavazott nyilvánosan és kettőről zártkörűen Dunaújváros közgyűlése a ma délelőtti rendkívüli ülésen. A sporttámogatások mellett a színház alapító okiratának módosítása, illetve a múzeum felújításai is napirenden volt.

A Hétszínvirág és a Zengő- Bongó Bölcsődék újulhatnak meg

A Hétszínvirág és a Zengő- Bongó Bölcsődék újulhatnak meg

2020. augusztus 04. (kedd)

Összesen negyvennyolc új bölcsődei férőhely és tíz új munkahely létrehozását jelentette be Szabó Zsolt. Dunaújváros gazdasági alpolgármestere sajtótájékoztatón számolt be a közeljövőben várható beruházásról, amely során két bölcsőde, a Barátság városrészben található Hétszínvirág és a technikumi Zengő- Bongó intézmény fejlesztése megy majd végbe. 

A lakókért, de nem a sport ellen

A lakókért, de nem a sport ellen

2020. augusztus 04. (kedd)

Folyamatosan követi a lakók észrevételeit, jelzéseit Barta Endre: Dunaújváros humán ügyekért felelős alpolgármestere ezúttal választókörzetében hallgatta meg egy tömbház lakóit az általuk jelzett probléma kapcsán, és nyomatékosította: mindenképpen lépéseket tesznek azért, hogy mindenki számára megnyugtató megoldás szülessen.