Dunaújváros Hetilap

Összehangolt együttműködés az egészségmegőrzés terén

doszerk - 2020. július 20. 11:09

A Kortárs Művészeti Intézet és az MMK után az Egészségmegőrzési Központba látogatott el Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester a napokban. Az intézménybejárás során szó esett a vírushelyzet időszakának feladatairól és a jövő terveiről is.

Barta Endre hangsúlyozta: a kijárási korlátozás ideje alatt felosztották a teendőket a városi intézmények körében, szoros együttműködés alakult ki mind az önkormányzat, mind pedig a résztvevő szervezetek között – amit a jövőben is ápolni szeretnének, sőt, akár még szorosabb együttműködések alakulhatnak ki.

Fókuszban a feladatok

Mint közismert, a kritikus hetekben-hónapokban a kijárási korlátozás nehéz helyzetbe hozta egyebek mellett az időskorú lakosokat, akik nehezen tudták megoldani a receptkiváltást, esetleg a napi bevásárlást is, vagy éppen a vírusfertőzés elkerülése okán nem volt tanácsos elhagyniuk otthonaikat. Számukra is segítséget nyújtott Dunaújváros önkormányzata, amely a feladatok átcsoportosításával mindenki számára vállalható megoldást tudott kidolgozni. 
Szoros együttműködés volt jóban-rosszban – erről is beszélt az Egészségmegőrzési Központban tett látogatása alkalmával Barta Endre. A alpolgármester kiemelte: egyfelől a 70 év felettiek bevásárlásában segítettek a központ munkatársai, másrészt saját szabadidejük egy részét is feláldozva pszichológiai segítséget is nyújtottak a veszélyhelyzet ideje alatt egy "forró drót" üzemeltetésével. Hozzátette: fontos látni, hogy melyik szervezet milyen feladatokat tud legjobban ellátni, hogyan lehet őket bevonni a közös munkába. Az együttműködés sikeres, és egyre jobban működik, ezáltal nincs fejetlenség, összhangban dolgoznak együtt, az önkormányzat pedig egyfajta menedzsment-feladatot lát el. 

Utórezgések

Klein Judit, az Egészségmegőrzési Központ vezetője a látogatás során elmondta: a veszélyhelyzet ideje alatt teljesen online módban működött intézetük. A védőnők, az ifjúsági orvosi szolgálat munkatársai csak a közelmúltban tértek vissza a hagyományos működéshez, ám figyelnek a távolságtartásra és a megfelelő biztonságra. A központ vezetője kiemelte: a mentálhigiénés segélyszolgálatuk iránt a veszélyhelyzet elmúltával nőtt meg az igény. Mint mondta: a feszültségek feldolgozása most kezdődik meg – egy adott helyzetben az emberek mozgósítják erőforrásaikat, ám annak csendesedésével felélénkül az összegyűlt stressz és szorongás. Hozzátette: a közelmúltban befejezték a szakmára jelentkező kilencedikesek orvosi szűrő vizsgálatát, a területi védőnők pedig visszatértek a személyes kontaktusos munkavégzéshez, tehát nagyjából a vírus előtti állapotba rendeződött vissza az intézmény mindennapi feladatköre.

Cs. L.
(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: meglepetés anyák napjára

DSTV: meglepetés anyák napjára

2024. máj. 12.

A családi kör mellett, többeknek helyett különleges anyák napi ünnepségről számol be a DDTV összeállítása. Szép műsorral köszöntötték az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthonai lakóit hétfőn. Hangkép.
 

És valóban: együtt – egymásért...!

És valóban: együtt – egymásért...!

2024. máj. 11.

Megtartotta hagyományos éves közgyűlését a Mozgáskorlátozottak Együtt Egymásért Egyesülete. Az eseményre Pintér Tamás polgármester is hivatalos volt – a feladatok elvégzése után a közösség kötetlen beszélgetéssel zárta a remek délutánt. 

Három szép nap európai barátainkkal

Három szép nap európai barátainkkal

2024. máj. 10.

Beszámoltunk már arról, hogy még áprilisban elstartolt városunkban a BiodiverCity projekt, ami 9 európai ország, 10 városával együtt, közvetlen európai uniós forrásból kíván válaszokat adni a városi ökoszisztémák kérdéseire.

Körforgalom lesz a Római körút és a Pince sor kereszteződésében

Körforgalom lesz a Római körút és a Pince sor kereszteződésében

2024. máj. 10.

Ha megversenyeztetnénk a város legtöbb dilemmát okozó kereszteződéseit, akkor egészen biztosan a dobogón végezne a Római, a Pince sor, illetve a Martinovics találkozása. Most még.

Rendkívüli közgyűlésen a menetrend módosítása

Rendkívüli közgyűlésen a menetrend módosítása

2024. máj. 09.

Hat napirendi pont megtárgyalására rendkívüli közgyűlést hívott össze csütörtök délelőtt 9 órára Pintér Tamás polgármester. A rendkívüliség oka, hogy több, határidős kérdésben vált szükségessé a közgyűlés állásfoglalása.

Új járda és felújított parkoló készült, a héten városrészi nap is lesz

Új járda és felújított parkoló készült, a héten városrészi nap is lesz

2024. máj. 08.

A választási körzethatárok átigazítása minden önkormányzati képviselőnek feladatot jelentett, és egyeztetést. Motyovszki Mátyás, a 3-as választókerület képviselője újabb területeket kapott a régiekhez, már el is kezdett dolgozni, ráadásul már kész munkálatokról tud beszámolni.

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

2024. máj. 06.

Önkormányzatunk pontosan egy évvel ezelőtt kezdte a CYEB Energiamegoldások Kft.-vel közösen azt a kezdeményezést, amivel szeretett volna segíteni a dunaújvárosiaknak, hogy csökkenthessék a villanyszámláikat. Az ingyenes akció jelenleg is tart, sőt!