Terítéken: a Nagy Saláta-orgia (1.)

Öcaline - 2020. július 24. 11:44

Soha többé, suttogtam remegve, soha többé. Pedig nem tűnt visszafordíthatatlan bűnnek, hogy decens felhívást tettem közzé a Terítéken Dunaújváros és környéke csoportban arról, hogy a gasztronómia helyi közösségének tagjai küldjenek salátás képeket/recepteket. Aztán.

Óvatos – és mint kiderült, totál megalapozatlan – becsléssel úgy gondoltam, hogy befut 5-6 szakmunka, ezekből kényelmesen leválogatok 3-4 darabot, mindenki boldog lesz, nyáridőben kevés szebb foglalatosság adódik, mint  üdvös és üdvözítő salireceptekkel traktálni a gasztronómia különlegességeire fogékony olvtársakat.

Özön. Cunami.

Ami ez után történt, az minden, de tényleg minden képzeletet felülmúlt. Egyfelől a mennyiségi mutatók tekintetében: nem 5-6, de mindent összevetve több tucat salátarecept futott be, totális őrület, komolyan úgy éreztem, hogy tréfa áldozata vagyok; valamelyik jókedvű csoptárs kitalálhatta, hogy küldjön körülbelül MINDENKI képet és receptet, és jó sokan csatlakoztak a kacagtató mókához. 
Másrészt: nemcsak zavarba ejtő, de szó szerint lenyűgöző is a sokféleség, a minőségelv ragyogó érvényesítése.

Ez köszön vissza az alábbi válogatásban, hozzáteszem, végig komoly fejtörést és masszív kínlódást okozott, hogy kit/mit is hagyjak ki a kollekcióból. Ebből fakadóan most két gondolat motoszkál: ott tartok, hogy nem lenne butaság egy Terítéken-salátásfüzet összegyúrása, de hogy a mostani sorozat folytatásért kiált, azt teljesen biztos.

Mindent bele!

Merthogy az első válogatásba jobbára különleges, esetenként szó szerint titkos hozzávalókkal operáló mutatványok kerültek. Négy remekmű következik.
1. Bevált összetevőkből tökéletes mutatvány – Szondiné Szemző Magdolna klasszikus receptet küldött, semmi cifraság, mégis hibátlan. Színes paradicsomok, mangold, olajbogyó, paprika, hagyma, olívaolaj, balzsamecet. Ennyike.

2. Kotmajer Loretta a tengerentúlról postázott thai mangó salátájának alapját saláta, lila hagyma és szeletelt mangó adja, az öntetbe mogyoró- és szójaszósz, fokhagyma, csipetnyi erőspaprika, olívaolaj, valamint ízlés szerint adagolt só és bors kerül. Beküldője szerint „igazi frissítő nyári saláta”, el is hisszük.
3. Szloboda Éva Cézársalátát kínál csirkehússal és fokhagymás pirítóssal – az ízélményt az öntet teszi különlegessé, ami a legendás Geronimo Pub eredeti receptje alapján készült, és amelynek titkát a szerző féltve őrzi. Őrület, mondom.

4. Picit kilóg a sorból Nagy Tanya Kamilla Zsanka remeke – a salifantázia mellett a fogás is jelentős figyelmet érdemel. Saját készítésű kecske- és Jersey-tehén grillsajtok mellé sült répát, krumplit és csirkemellet dob föl a salátával – ebbe szintén saját készítésű feta sajt, friss saláta, cukkini, paradicsom, paprika és lilahagyma került. 

Köszönet, és hála. Innen folytatom.

(Szakmai partnerünk a www.teritekujvaros.hu címen érhető el!)
 

A rovat további hírei: Mozaik

Tojásfát állítottak a Kertvárosban (galériával)

Tojásfát állítottak a Kertvárosban (galériával)

2024. már. 28.

Az országban nagyon sok helyen állítanak tojásfát húsvét előtt. Aki Dunaföldváron jár ebben az időszakban, már évek óta gyönyörködhet a főtér egyik különleges ékességében. Pontosan innen jött az ötlet – majd került át a hagyomány Dunaújvárosba is, a Kertvárosba.

Hasznos tanácsok, hogy elkerüld a tipikus lazúrozási hibákat!

Hasznos tanácsok, hogy elkerüld a tipikus lazúrozási hibákat!

2024. már. 27.

Számos olyan kisebb-nagyobb munka van egy otthon kialakítása, felújítása során, amelyet magunk is elvégezhetünk, ugyanis nem igényel különösebb szaktudást, speciális szerszámokat és eszközöket. A felületkezelések is ilyenek. (X)

Széchenyi 70: pompás gála és nagyszerű "Nagy Találkozás" (galériával)

Széchenyi 70: pompás gála és nagyszerű "Nagy Találkozás" (galériával)

2024. már. 26.

Nagyon szubjektív és nagyon nosztalgikus beszámoló következik, drága olvasók és aranyos mindenki, egyszerűen nem tudok elfogultság nélkül nyilatkozni arról a jubileumi eseménysorról, amivel a 70. születésnapját ünnepelte a Széchenyi István Gimnázium. (Nekem, naná: a Münnich.)

Motorfelújítás profi kivitelben

Motorfelújítás profi kivitelben

2024. már. 26.

Egy veterán autó, vagy annak egy bizonyos részének felújítása nemes feladat, ugyanakkor elképesztően komplex, idő-, pénz-, és energiaigényes folyamat is egyben. (X)

Dunaújváros sokkal több mint egy iparváros

Dunaújváros sokkal több mint egy iparváros

2024. már. 26.

Városunk az ország egyik legtöbb zöldfelülettel rendelkező települése, történelme pedig bőven visszanyúlik Sztálinváros építésének kezdetén túlra. Bővelkedünk természeti és kulturális kincsekben, felsorolni is nehéz, hogy mennyi itt a látnivaló, amire büszkék lehetünk. 

Amit egy szauna karbantartása, tisztítása kapcsán tudni kell

Amit egy szauna karbantartása, tisztítása kapcsán tudni kell

2024. már. 26.

Ma már nem luxus egy saját otthoni szauna, de fontos ennek precíz elhelyezése és karbantartása. Ehhez szükséges egy vízszintes, teherbíró alap melyen el tudjuk helyezni szaunánkat, és persze fontos az is, hogy az alap elbírja a szauna, valamint a benne tartózkodó személyek súlyát. (X)

Így lehetsz te is profi sportfogadó

Így lehetsz te is profi sportfogadó

2024. már. 25.

Mivel az emberek szeretik a sportokat, így előszeretettel élnek a sportfogadás lehetőségével is. A többségük viszont sejtésekre alapozva, ösztönösen rakja meg tétjeit, lehet, hogy párszor bejön nekik, de hosszú távon garantáltan pénz nélkül távoznak a kasszáktól. (X)