Terítéken-portré: egy kis bisztró/kertvendéglő az álma

2020. július 31. (péntek) 15:56 - Öcaline

Tipikusan "a hóhért akasztják" helyzet, a Terítéken Dunaújváros és környéke facebook csoporttal közös sorozatunkban egy kolléga, Szilágyi Irén mesél konyhaművészeti szenvedélyéről. Vigyázat, nyálcsordító képek! 

Szilágyi Irén újságíró, művelődésszervező, de elvégzett egy vendéglátás-szervező OKJ tanfolyamot – ha egyszer egy álom valóra válik, ne érje váratlanul!

Alapember lett

Irén rendszeresen publikál lapunkban is – 2013 óta a Dunaferr Magazin főszerkesztője, emellett a Magyar Acél című kiadványt is szerkeszti –, de most a Terítékem csoport egyik alapembereként avat be minket a nagy titokba:
– A kurzust lényegében azért csináltam végig, hogy ha egyszer megvalósítom az álmomat és nyitok egy kis saját helyet, egy kis bisztrót vagy kertvendéglőt, akkor legyen meg a végzettség. Ez egyébként valami olyan hely lenne, ami kutyabarát, gyerekeknek játszótérrel, felnőtteknek társasjátékokkal, könyvekkel – és néha egy-egy kis zenés programmal.  Erről álmodom – talán egyszer össze is jön!

Családi vonás

A főzés iránti szenvedélye a házassággal kezdődött – Irén nem volt „főzőcskézős típus”, de amióta férjhez ment, gyakorlatilag minden nap kreál valamit a konyhában:
– Szerencsére a férjem bármit megkóstol, Laura, a 17 éves legkisebb gyerekem kajakozik, neki „ütős” kaja kell, és szívesen főzök a barátoknak is. A két felnőtt utód külföldön él – a lányom Svájcban a párjával, a fiam Dániában. Eszter ügyesen önálló háztartást vezet már, Marci is főzőcskézik, neki „távoktatásban” szoktam segíteni, ha kéri. A főzés családi vonás, mindenki jól főzött a családban, vannak olyan ételek, amikkel nem is próbálkozom – anyu zserbója, keresztanyám töltelékes húslevese, anyósom kacsasültje utánozhatatlan! 

Távoli tájakon

A családi vonal váratlan lehetőségeket is kínált főhősünk számára – kisebbik öccse Japánban él, itthon villamosmérnöknek tanult, de a szigetországban egy kis belvárosi bisztró üzletvezetője, és rendszeresen meglepi magyar finomságokkal a távol-keleti vendégeket. Tavaly Irén is csatlakozott:
– Beszálltam egy napra, főztünk egy magyar ételsort. Nagyon ízlett nekik, rajongtak a tejfölös-tárkonyos csirkeragu levesért. A japán sógornőm családjával mindent megkóstoltunk, amit lehetett. Nagyon egészségesen kajálnak tényleg, viszont imádták a „nehéz” magyar ételeket – főleg a gulyásért, a lángosért és a bundás kenyérért lelkesedtek!  

Klassz a csoport!

Ha nem is a kezdetektől, de az igazi felfutás óta aktív tagja a „terítékenes” közösségnek – az első posztja, a pándi rétes (ami egy mákos-meggyes-túrós palacsintákkal töltött rétestészta) osztatlan sikert aratott: 
– Egy beruházáson, interjú közben egy mérnök kolléga mesélt róla a Vasműben, hogy ő is megsütötte férfi létére, gondoltam, én is kipróbálom – kiposztoltam, szerették. Azóta szinte naponta teszek fel valami kaját én is. Sokat tanulok a többiektől. Jó látni, hogy milyen sok fiatal főz nagy lelkesedéssel, meg azt, hogy vannak korosabbak, akik amúgy teljesen konzervatív konyhát visznek, mernek újítani és egyre esztétikusabban tálalnak. Sajnos, az első találkozón nem tudtam ott lenni, de több ötletet kipróbáltam már én is a többiektől. Jó csapat, jó közeg – szeretem!

(Szakmai partnerünk a www.teritekujvaros.hu címen érhető el!)
 

A rovat további hírei: Mozaik

"Hello me": Hogyan ismerhető fel a kiégés?

"Hello me": Hogyan ismerhető fel a kiégés?

2020. augusztus 05. (szerda)

A kiégés szindróma mára mindenki számára ismert fogalom, azonban még így is hajlamosak vagyunk elbagatellizálni a jelentőségét. A kiégés ugyanis nem egyszerű fáradtság vagy munkahelyi nehézség – hanem olyan állapot, ami igazoltan negatív hatást gyakorol az egészségünkre, a társas kapcsolatainkra, és a teljesítményünkre is. Harsányi Kata pszichológus elemez.

Ma még kitart a zivatarzóna

Ma még kitart a zivatarzóna

2020. augusztus 05. (szerda)

A vészhelyzet fokát lejjebb vette, de szinte az egész országra kiterjedő citromsárga figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a fenyegető zivatarok miatt. 

Új energiacímkék jönnek a háztartási gépekre

Új energiacímkék jönnek a háztartási gépekre

2020. augusztus 05. (szerda)

Jövőre lecserélik a háztartási nagygépek  energiafogyasztását jelző eddigi címkéket, a legmagasabb energiaosztály az "A" lesz, 2021. március elseje után már csak az új címkék lehetnek a készülékeken.

Az erőkifejtés vagy testmozgás miatt kapnak hőgutát a kutyák az esetek háromnegyedében

Az erőkifejtés vagy testmozgás miatt kapnak hőgutát a kutyák az esetek háromnegyedében

2020. augusztus 05. (szerda)

Az erőkifejtés vagy testmozgás, amely lehet akár a gazdival közös séta, játék vagy futás is, a felelős a potenciálisan halálos kimenetelű hőguta kialakulásáért a kutyáknál az esetek 74 százalékában - derült ki a témában készített eddigi legnagyobb tanulmányból.

Figyelmeztető előrejelzés a zivatarok miatt

Figyelmeztető előrejelzés a zivatarok miatt

2020. augusztus 04. (kedd)

Az ország nagy részére, így térségünkre is másodfokú, narancssárga figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat ma éjfélig a várható  zivatarok, viharok miatt.

Kampány kezdődött az élelmiszerpazarlás csökkentésére

Kampány kezdődött az élelmiszerpazarlás csökkentésére

2020. augusztus 04. (kedd)

"Élj maradéktalanul!" elnevezéssel társadalmi célú kampányt indított a Médiaunió Alapítvány az élelmiszerpazarlás visszaszorítása érdekében.

Az új személyautók eladása 21 százalékkal esett vissza júliusban

Az új személyautók eladása 21 százalékkal esett vissza júliusban

2020. augusztus 04. (kedd)

Az új személyautók eladása 21 százalékkal esett vissza Magyarországon júliusban az előző év azonos időszakához képest, a forgalomba helyezett új személygépjárművek száma 12 045-re csökkent