Dunaújváros Hetilap

A szabad városok vezetői találkoztak Budapesten

doszerk - 2020. augusztus 28. 16:59

36 polgármester és alpolgármester találkozott a Budapesti Városházán a közelmúltban. Karácsony Gergely meghívására az ellenzéki városok vezetői vettek részt a találkozón, hogy tapasztalatokat cseréljenek. Dunaújvárost Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester képviselte.

A főpolgármester közösségi oldalán úgy fogalmazott: "Sokszínű csapat: baloldaliak, jobboldaliak, liberálisok, zöldek, függetlenek. Mégis sokkal több az, ami összeköt bennünket, mint ami elválaszt. Október óta számos ügyben léptünk fel közösen, egyeztettünk egymással és tanultunk egymástól. Ez a személyes találkozó is megerősítette, hogy csak együtt tudunk hatékonyan fellépni a kormány önkormányzatokat sújtó lépéseivel szemben."
Dunaújvárost Szabó Zsolt képviselte a találkozón. Mint a város gazdasági alpolgármestere érdeklődésünkre elmondta, nagyon sok az olyan téma, amiben hasonló problémákkal küzdenek a települések, ezeken a találkozókon tapasztalatokat cserélhetnek, és közös erővel próbálják megtalálni a megoldásokat is:
– Látható, hogy az Orbán-kormány máig nem tudott beletörődni az önkormányzati választáson elszenvedett vereségébe, ezért minden fronton igyekszik ellehetetleníteni az ellenzéki vezetésű városokat. Ezért is nagyon fontos, hogy ezek a települések, egységesen lépjenek fel, hiszen együtt már több millió embert képviselnek! 
Az alpolgármester szerint az elmúlt években a kormány folyamatosan számolta fel az önkormányzatiságot, forrásokat és feladatokat vont el. Szabó Zsolt hozzátette: most a járványhelyzet álcája mögé bújva vonják el az utolsó bevételi forrásokat, például a gépjárműadót 2024-ig az állam kapja meg az önkormányzatok helyett. Sajnos ebben az "ellenszélben" az önkormányzatoknak alig van esélyük nagyobb mértékű beruházásokat végrehajtani, mert azokat csak kormányzati forrásból – például a Modern Városok Program keretében – lehet megvalósítani. 
A pénzek elosztása a kormány kénye-kedve szerint történik, hangsúlyozta a város alpolgármestere – ezen az alaphelyzeten mielőbb változtatni kell:
– Orbán Viktor csak az erőből ért, ám ha egységesen lépünk fel, akkor pedig erősek vagyunk, hiszen több millióan laknak az általunk képviselt városokban. A mostani találkozón az egyik legfontosabb célként éppen azt határoztuk meg, hogy nekik is kiharcoljuk azokat a forrásokat, amik egyébként járnak, hiszen ezek az emberek is ugyanúgy befizetik adóikat a költségvetésbe.

Cs. L.
(Fotó: DO-archív - Végh Zoltán felvétele)

A rovat további hírei: Közélet

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.