Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Bartók: születésnapi ajándék a városnak

2020. augusztus 8. (szombat) 17:30 - doszerk

Évadot hirdetett Őze Áron. A Bartók Kamaraszínház igazgatója sajtótájékoztatón számolt be az új idény kínálatáról, amely Dunaújváros alapításának 70. évfordulójához kapcsolódik. Több ajándékkal is kedveskedik az intézmény.

"A város évada" – erre a névre keresztelték a Bartók Kamaraszínház szeptember végén kezdődő új idényét. A következő hónapokban számos érdekességre, és összesen tizenkét új darabra számíthatnak majd a nézők. Mindemellett természetesen a korábbi időszakban sikerrel játszott előadások is műsoron lesznek. Fontos azonban tudni: egy- egy alkalommal csupán kétszáz nézőt engednek be a nézőtérre!

"Boldog születésnapot, Dunaújváros!"

Ezzel a mondattal kezdte azt a sajtótájékoztatót a Bartók igazgatója, amelyen "A város évada" programját ismertette. Mint elmondta, a következő idényben Dunaújváros alapításának hetvenedik évfordulója köré csoportosítják majd előadásaikat. A születésnap jegyében a hetven év feletti helyi lakosok ingyen láthatják majd a színház műsorait. 
Emellett kiemelte: nem hagyják figyelmen kívül az egészségügyi dolgozók áldozatos munkáját a pandémiás időszakban, ezért számukra is díjmentesen biztosítják a teljes évad kínálatának megtekintését. Amely meglehetősen tartalmasnak ígérkezik, hiszen összesen 12 bemutatóval készül a Bartók társulata.

Az elővigyázatosság jegyében

Őze Áron kiemelte: mivel meglehetősen nagy a bizonytalanság, a későbbi esetleges korlátozó intézkedések elkerülése, és a nézők iránti tapintat, elővigyázatosság jegyében saját hatáskörben olyan döntést hozott, amely szerint egy- egy előadásra csupán kétszáz nézőt engednek be. 
Az igazgató hangsúlyozta: nincs létszámkorlátozásra vonatkozó rendelet, ám a vendégek biztonsága minden más szempontot felülír. Mint mondta: ki fogják szolgálni közönségüket, így, amennyiben szükséges, többször visznek színpadra egy- egy darabot, hogy senkinek se kelljen lemaradnia semmiről. 

Itt a teljes kínálat!

Mindezek után az évad bemutatóinak tervét ismertette a Bartók igazgatója. Elsőként a Sándor Mátyás című musicalt tekinthetik majd meg a nézők szeptember 25-én. A Jules Verne művéből készült színpadi adaptáció egy ősbemutató, amelynek kivonatát ugyan már láthatták a színház szabadtéri színpadán pénteken, azonban teljes egészében a kőszínház évadban mutatják majd be Dunaújvárosban.
A városévad következő bemutatója az a darab lesz, amely a Bartók színház munkatársának, Tőkés Nikolettának a diplomamunkája is volt az idei esztendőben: Szentesi Éva Hamvaimból című műve egy igen kényes témát, a rákkal való – sikeres – küzdelmet dolgozza fel; az előadás premierje szeptember 30-án lesz.
Az előbbi darab komolyságával szemben fanyar humorral szórakoztatja majd a nézőket a Papp János főszereplésével színpadra kerülő Dollárpapa című előadás, amely Gábor Andor bő száz évvel korábbi alkotásából készült – a bemutató tervezett dátuma október 9. 
Őze Áron már egy korábbi alkalommal is említette, hogy – ahogyan fogalmazott – Smuk Imre nélkül nem lenne színház Dunaújvárosban, így nem meglepő, hogy a teátrum korábbi művészeti vezetőjét felkérte az évad egyik bemutatójának rendezésére. A választás Kiss Csaba Világtalanok című munkájára esett. 
Az említetteken túl is izgalmas előadásokra számíthatnak majd a 2020-2021-es évad során a nézők: a Bartók Táncszínház adaptálja majd a János vitézt élőzenés- táncos formában, színre kerül a Mario és a varázsló, a Hja, kérem, a nő az NŐ! című darab, A kis herceg, valamint egy, a táncdalfesztiválok világát idéző mű Nem leszek a játékszered címmel, a Valentin nap éjszakája, az Illatszertár című darab, és a Latinovits Zoltán írásából készült Ködszurkálók is.

Tartalmas és izgalmas, bőséges lesz a színházi "ajándékkosár" a város születésnapjára!

Cs. L.
(Fotók: Végh Zoltán) 

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: CsupaCsoda mesehét az MMK-ban

DSTV: CsupaCsoda mesehét az MMK-ban

2020. szeptember 23. (szerda)

A magyar népmese napjához kapcsolódva egész hetes programot szervez a Munkásművelődési Központ szeptember 28. és október 2. között. Az intézmény rendezvényei a CsupaCsoda Birodalom népmese ponton zajlanak majd; az eseményeken előzetes regisztráció után vehetnek részt a gyerekek. Hangkép.

Ezernél is több online rendezvényt tartanak a Frankfurti Könyvvásáron

Ezernél is több online rendezvényt tartanak a Frankfurti Könyvvásáron

2020. szeptember 21. (hétfő)

Ezernél is több online rendezvénnyel és csaknem háromezer kiállítóval várják a látogatókat idén a Frankfurti Könyvvásáron, amely a koronavírus-világjárvány miatt átköltözött a digitális térbe.

ICA-D: Meixner Józsefné apoteózisa – könyvbemutató

ICA-D: Meixner Józsefné apoteózisa – könyvbemutató

2020. szeptember 21. (hétfő)

Böszörményi Márton első könyve, a Meixner Józsefné apoteózisa című prózakötet bemutatójának ad otthont a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) kedden délután. Testhorror a hajtás után.

Tematikus sétákat rendeztek a Fiumei úti sírkertben

Tematikus sétákat rendeztek a Fiumei úti sírkertben

2020. szeptember 20. (vasárnap)

Ötödik alkalommal csatlakozott a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) a Kulturális Örökség Napjai országos programsorozathoz. A szombati tematikus sétákra mintegy kétszázan látogattak el a Fiumei úti sírkertbe.

Szeptemberben rendezik a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében programsorozatot

Szeptemberben rendezik a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében programsorozatot

2020. szeptember 20. (vasárnap)

Szakvezetéses erdei sétákkal, klasszikus és népzenei koncertekkel is várja az érdeklődőket a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében elnevezésű rendezvény Gyula térségében szeptember 25. és 27. között.

DSTV: szoborállítás a zeneiskolánál

DSTV: szoborállítás a zeneiskolánál

2020. szeptember 19. (szombat)

Zajlanak a Sándor Frigyes Zeneiskola melletti parkba tervezett szoborcsoport előkészületi munkálatai. A kompozícióban a Vasmű úti fák közül három is helyet kap majd, emellett pedig egy lakatokkal díszített emlékművel idézik majd fel az intézmény diákjai az itt töltött időt. A DVG. Zrt. munkatársai az ehhez szükséges térrendezési, valamint betonozási és egyéb munkálatokat végzik, hogy október 1-jére, a tervezett átadásra minden készen álljon. Hangkép.

Átadták a Junior Prima díjakat

Átadták a Junior Prima díjakat

2020. szeptember 19. (szombat)

Tíz alkotó és művész vehette át a Junior Prima Díjat Népművészet és közművelődés kategóriában pénteken Budapesten - közölte a díjat támogató Docler csoport az MTI-vel.