Dunaújváros Hetilap

Újabb nyertes sajtóper, ezúttal a Dunaújvárosi Hírlappal szemben

2020. augusztus 5. (szerda) 15:39 - doszerk

A Dunaújvárosi Hírlappal szemben nyert sajtóperről számolt be a város hivatalos honlapja – betűhív közlés máris itt!

A Dunaújvárosi Hírlap június 15-én hosszú írásban foglalkozott a város pénzügyeivel. Ebben több olyan valótlan állítást fogalmaztak meg, ami mellett a városvezetés nem mehetett el szó nélkül, ezért pert indított a lappal szemben. A pert pedig meg is nyerte, a Dunaújvárosi Hírlap pedig le is hozta a kötelező helyreigazításokat. 

Alaptalan alapok

Az ítélet több érdekes megállapítást is tesz, e szerint: "a cikk egészét vizsgálva az tűnik ki, hogy a cikk újságírója elsősorban a volt polgármestertől származó információkra alapította a cikkben megfogalmazott állításokat."
Ahogyan a bírósági iratokban is szerepel: a cikk megírásához a Dunaújvárosi Hírlap és a cikk szerzője, Fekete Györgyi nem kereste meg az önkormányzatot, úgy született tehát írás az önkormányzatról és Pintér Tamás polgármesterről, hogy az érintetteket meg sem kérdezték.
A cikkben Fekete Györgyi az előző városvezetés által kért 1,5 milliárdos hitelt igyekszik az új városvezetés bűneként beállítani. A valóságban ezt a hitelt a Cserna Gábor vezette önkormányzat és közgyűlés kérte 2019. februárjában. A hitelfelvételt a kormánynak is engedélyeznie kellett, ez a kormányengedély azonban csak 2019. decemberében, már Pintér Tamás polgármestersége alatt érkezett meg. A fideszes vezetés azonban a 1,5 milliárdos összegre már szerződéseket kötött, a munkákat elvégeztették, a kampány időszakban többet át is adtak, a hitelt pedig az új városvezetésre hagyták.

Veszéllyel fenyeget

Szintén a cikk egyik félrevezető és nagyon súlyos állítása volt, hogy veszélybe kerülhet a Városháza dolgozóinak fizetése. Ez az összeg azonban egész évre el van különítve, sőt éppen a közelmúltban döntöttek úgy a "Rajta, Újváros!" Egyesület tagjai a közgyűlésben, hogy 17 millió forintos plusz juttatást adnak a veszélyhelyzet alatt kiemelkedően teljesítő szociális dolgozóknak, tehát még plusz juttatásra is volt forrás.
Nem volt igaz a cikkben Szepesi Attila fideszes képviselő állítása sem, miszerint az új vezetés felélte azt az elkülönített 500 millió forintos céltartalékot, amelyet pályázati önrészek fedezetéhez tartalékolt a korábbi városvezetés. Ebből a pénzből ugyanis 384 milliót még éppen ők költöttek el, az új vezetés pedig mindössze 1,5 milliót.  
Cserna Gábor, a Fidesz dunaújvárosi elnöke azt nehezményezte, hogy a hitelek fedezete a többi között az önkormányzatot megillető gépjárműadó.
Emlékezetes: az Orbán-kormány a járványhelyzetre hivatkozva 2024-ig biztosan elveszi Dunaújvárostól a gépjárműadót, ami így kb. 600 millió forintos kiesést jelent a városnak. A közgyűlés tiltakozó határozatot fogadott el e miatt, ezt a fideszes képviselők nem szavazták meg.

Helyreigazítás a hírlapban

A Dunaújvárosi Hírlapot így az alábbi helyreigazításra kötelezte a bíróság:

"Valótlanul állítottuk, hogy Pintér Tamás, Dunaújváros Polgármestere a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet idején közel kétmilliárd forintnyi hitelfelvételi szerződés aláírására adott magának felhatalmazást. Valótlanul híreszteltük, hogy a dunaújvárosi önkormányzat felélte a korábbi városvezetés által pályázati önrészek fedezetéhez tartalékolt 500 millió forintos céltartalékot."

A Törvényszék hasznos ajánlásokat is megfogalmazott a Dunaújvárosi Hírlapnak és Fekete Györgyinek:

"Megjegyzi azt is a törvényszék, hogy az alperesektől a felelős újságírói magatartás jegyében elvárható lett volna a nyilvánosan, mindenki számára hozzáférhető közgyűlési határozatok megvizsgálása és értékelése, mielőtt a mástól kapott információkat közlik. Ezen nyilvános adatok megvizsgálásával ugyanis egyértelműen állást tudtak volna foglalni abban a körben, hogy a tudomásukra jutott információ mennyiben tekinthető valósnak."

Kapcsolódó cikk, egyúttal a cím magyarázata:

A tiszta beszéd jegyében – nyertes sajtóper a Magyar Nemzet ellen (katt) >>

(Forrás és fotó: dunaujvaros.hu)
 

A rovat további hírei: Közélet

Tervre terv – lendületben az Innopark

Tervre terv – lendületben az Innopark

2020. szeptember 24. (csütörtök)

Az elmúlt hónapok tűzoltása után a helyi gazdaság egyik fontos bázisává válhat az Innopark Nonprofit Kft., hangsúlyozta lapunk érdeklődésére Dr. Huszti Zsolt ügyvezető.  A feladat nem egyszerű, de komoly tervek egész sorát valósíthatják meg a közeljövőben, ígérte. Interjú.

Együtt lehetünk büszkék a hőseinkre!

Együtt lehetünk büszkék a hőseinkre!

2020. szeptember 23. (szerda)

Múltidéző pillanatok és szép szavak: ünnepi eseménysorozat helyszíne volt a bázis ma délelőtt, immár hivatalosan is Dunaújváros első olimpikonja, a Dunaferr Sportegyesület örökös bajnoka, Nyers László nevét viseli a radari küzdősport centrum.

DSTV: "Az acél szépsége" – könyvbemutató a múzeumban

DSTV: "Az acél szépsége" – könyvbemutató a múzeumban

2020. szeptember 23. (szerda)

A Vasmű aranykoráról szóló könyv bemutatójának adott otthont az Intercisa Múzeum második emeleti előadóterme a napokban. Az acél szépsége címet viselő kötet szerkesztője Szente Tünde, aki összesen 35 érintett bevonásával foglalta össze Horváth István, a Dunaferr korábbi vezérigazgatójának dunaújvárosi pályafutását. Hangkép.

Európai Mobilitási Hét: környezettudatos kínálat a ligetben (galériával)

Európai Mobilitási Hét: környezettudatos kínálat a ligetben (galériával)

2020. szeptember 22. (kedd)

Gazdag kínálattal, színes programmal ért véget az Európai Mobilitási Hét eseménysorozata: a Klímavédelmi Akciónap és Autómentes Nap eseményeivel a Vasvári iskola előtt és a Petőfi ligetben várták az érdeklődőket.

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Szabó Zsolt a Gombos-ügyről

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Szabó Zsolt a Gombos-ügyről

2020. szeptember 22. (kedd)

A "Rajta, Újváros!" Egyesület frakciója megdöbbenéssel értesült Cserna Gábornak, a Fidesz helyi elnökének a kirohanásáról, amelyben közgyűlési mandátumának visszaadására szólította fel Gombos Istvánt, hangzott el Szabó Zsolt frakcióvezető Városházán tartott ma délelőtti sajtótájékoztatóján.

"Jószoli 30": az elmaradt jótékony árverés margójára

"Jószoli 30": az elmaradt jótékony árverés margójára

2020. szeptember 21. (hétfő)

A Jószolgálati Otthon Közalapítvány születésnapi sorozatának záróeseménye lett volna a művészetterápiás műhely alkotóinak műveiből szervezett jótét célú árverés. Mit vesztettünk a meghiúsulásával – és lesz-e lehetőség a pótlására?

Sportcsarnok viseli Nyers László nevét

Sportcsarnok viseli Nyers László nevét

2020. szeptember 21. (hétfő)

Nyers László a Vasműben mozdonyvezetőként dolgozott, emellett a Kohász SE válogatott birkózója volt, sőt, több mozifilmben is szerepelt. A remek sportember nevét veszi föl a radari sportcentrum szeptember 23-án, szerdán délelőtt.