Dunaújváros Hetilap

Babahordozás járvány idején (2.)

doszerk - 2020. szeptember 22. 9:16

Mini sorozatunk első részében arról olvashattak, hogy a hordozás akkor is képes megkönnyíteni a mindennapokat, ha az élet a megszokott mederben folyik, de előnyeit még fokozottabban érezzük a koronavírus tilalmai esetén. Szakértőnk, B. Dániel Alexandra hordozási tanácsadó, kisgyermeknevelő folytatja az okfejtést – itt a második, befejező rész! 

A második felvonásában az otthoni hordozás témakörére koncentrálok – elsősorban arra a kérdésre igyekszem válaszolni, hogyan tudjuk egyszerűbbé varázsolni mindennapjainkat ebben a speciális helyzetben.

Mindig segít

Amennyiben megteheted, hogy otthon maradsz, a hordozás akkor is számtalan esetben lehet segítségedre. Kényelmesen elvégezheted a házimunkát vagy a kisebb kerti munkákat is, miközben folyamatosan biztonságban tudhatod gyermekedet. Mire végzel a portörléssel és a porszívózással, a babád már jó eséllyel alszik is.
Nagyon fontos ugyanakkor, hogy csak olyan házimunkát végezz hordozás közben, ami a gyermekre veszélytelen. Ne kezdj olyan munkát, ami közben maró hatású, klórtartalmú tisztítószereket használsz, fennáll az égési sérülés veszélye vagy más bajba sodorhatod a kicsit.

Egy kicsi mozgás!

Nem maradhatnak ki az életünkből a nagy, közös séták, de a mozgás semmiképp – már csak a hordozás ténye miatt is szükség van az edzettségi szint fenntartására. Jó hír, hogy a járványra tekintettel több hordozós edzést elérhetsz már online formában is, amikor valamilyen videochat-alkalmazáson keresztül, előre egyeztetett időpontban tartja az edző a foglalkozást neked, valamint a többi anyukának. 
Ez számomra mindig remek alkalom, hogy picit kikapcsolódjak, ne az aktuális járványügyi helyzeten járjon az agyam, arról már nem is beszélve, hogy milyen jól esik más anyukákkal beszélni pár szót.

Tanács, ha kell

Amennyiben most kaptál kedvet a hordozáshoz, vagy egész egyszerűen biztonságosabbnak érzed így kimozdulni, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá, lehetőséged van online hordozási tanácsadást is igénybe venni. 
Ilyenkor a tanácsadó szintén egy közösen választott videochat-alkalmazáson keresztül tartja meg az általában több alkalomból álló minikurzust, amely kiterjed az eszköz kiválasztásának és beszerzésének segítésére, a választott eszköz használatának bemutatására, megtanítására, valamint szükség esetén további konzultációra is.

B. Dániel Alexandra hordozási tanácsadó, kisgyermeknevelő
(A kép illusztráció)

A rovat további hírei: Közélet

Közösségi lombgyűjtésre invitálják a városlakókat

Közösségi lombgyűjtésre invitálják a városlakókat

2022. nov. 29.

Az őszi-téli időszak bár szép, megannyi munkával is felelősséggel jár. Szemmel látható, hogy megannyi lehullott falevéltől kell megszabadítani az utcákat – ebben kéri a városlakók közreműködését az önkormányzat. Felhívás.

DSTV: ünnepelt a Dunaferr Repülőklub

DSTV: ünnepelt a Dunaferr Repülőklub

2022. nov. 29.

A létesítmény fennállásának 70 éves évfordulóját ünnepelte a Dunaújvárosi Repülőtér, derül ki a DSTV összegzéséből. A jeles jubileumra szervezett ünnepséget a Dunaferr Repülőklub a napokban. Hangkép.

Rekordnapi adomány a Máltai Játszótérnek a Duna Plazmától

Rekordnapi adomány a Máltai Játszótérnek a Duna Plazmától

2022. nov. 28.

Nemes gesztus és kitűnően hasznosuló adomány: a Duna Plazma centruma Halloween tematikára rendezett extra napja nyomán fordíthatott több mint 200 ezer forintos támogatást eszközfejlesztésre a Máltai Játszótér!

A második évében is bizonyított az új rendszerű lomtalanítás

A második évében is bizonyított az új rendszerű lomtalanítás

2022. nov. 28.

Dunaújvárosban 2021-ben startolt az új rendszerű lomtalanítás. Akkor a "Rajta, Újváros!" Egyesület képviselői egy teljesen új koncepciót dolgoztak ki a lomok gyűjtésére, amely kisebb-nagyobb módosításokkal, de idén is bizonyított.  

Változik a szerkezet, új feladatköröket kap a GESZ

Változik a szerkezet, új feladatköröket kap a GESZ

2022. nov. 27.

A legutóbbi közgyűlés tárgyalta és el is fogadta azt a javaslatot, miszerint számos közszolgáltatási szakfeladat átkerül a DVG Zrt-től a Dunaújvárosi Gazdasági Ellátó Szervezethez. A jellemzően erdészeti, parkfenntartási munkálatok január 1-től tartoznak a városi költségvetési szervhez. A miértre pedig rendkívül egyszerű a válasz: kiadás csökkentés.

Adventre várva a 4-es körzetben is

Adventre várva a 4-es körzetben is

2022. nov. 26.

Az idei évben is lesz Városrészi Advent  a 4-es körzetben, ezúttal azonban két helyszínen: az új Vasmű úton és a Váci Mihály úton is várják a kilátogatókat. A részletekről a körzet önkormányzati képviselője, Barta Endre, és Törő Anikó, az Adománykuckó vezetője számolt be.
 

Ünnepi díszben az Újtelep fenyőfája

Ünnepi díszben az Újtelep fenyőfája

2022. nov. 26.

Városszerte elkezdődtek az ünnepi előkészületek: díszbe öltözött a főtér és lassan karácsonyi fények borítják a különféle városrészeket, így a napokban a körzet önkormányzati képviselője Tóth Kálmán közreműködésével Újtelep fenyőfája is ünnepi díszbe öltözött.