Dunaújváros Hetilap

"… a kormány magukra hagyta a településeket"

Horváth-Nemes Orsolya - 2020. október 2. 8:47

Közös nyilatkozatot jelentetett meg a napokban a Szabad Városok Szövetsége, amelyhez Dunaújváros is csatlakozott – számolt be sajtótájékoztatóján Szabó Zsolt alpolgármester, aki szerint az Orbán-kormány a problémák hatékony megoldása helyett elvonásokkal sújtja, ráadásul magukra hagyta a gondjaikkal a településeket.
 

A helyi önkormányzatok napja szeptember 30. – annak emlékére, hogy 1990-ben ezen a napon tartották az első szabad önkormányzati választásokat Magyarországon. Ebből az alkalomból közös nyilatkozatot jelentett meg a Szabad Városok Szövetsége, amelyhez Dunaújváros is csatlakozott – hangsúlyozta a városvezető.

Lakosságarányos felhasználást!

Az Európai Unió által Magyarországnak adott válságkezelő támogatást legalább fele részben az önkormányzatokon keresztül, lakosságarányosan használja fel a kormány – többek között ezt az alapelvet hangsúlyozzák a Szabad Városok Szövetségének közleményében, amihez csatlakozott többek között Pusztaszabolcs, Siófok, Érd, Budapest és Pécs polgármestere is.
A szervezet céljának és feladatának tekinti, hogy egymástól eltérő világnézetű emberek, egymást tiszteletben tartva, egyenlő polgártársakként élhessenek együtt ezekben a városokban, hangsúlyozta Szabó Zsolt:
– Küzdeni fogunk az önkormányzati autonómia fejlesztéséért. Megmutatta a járvánnyal teli időszak azt, hogy a gazdasági válságkezelés nem lehet sikeres az önkormányzatok nélkül. A kormány azonban magukra hagyta a településeket, támogatás és együttműködés helyett a sarcolást, az adóztatást választotta. Az volt a járványra adott fideszes válasz, hogy megnézték, hol lehet még jobban betartani az ellenzéki vezetésű városoknak, legyen az Dunaújváros, Tatabánya vagy akár a főváros.

Döntsenek a települések

A városvezető hozzátette: a válságkezelésre kapott uniós forrásoknak nem azt a célt kell szolgálnia, hogy egyesek tovább gazdagodjanak ezekből, hanem azt, hogy az egyes településeken élők valóban kilábalhassanak a gazdasági kilátástalanságból. Erről pedig a legjobban maguk a települések dönthetnek – erről szól a szövetség kezdeményezése is, nyomatékosította Szabó Zsolt: 
– Engedjék meg, hogy egy nagyon konkrét és nagyon aktuális példával szemléltessem. Kedden Tóth Kálmán képviselőtársam számolt be a buszközlekedés megújításában végzett munkáról. Eddig közel 800 dunaújvárosi vett részt ebben a munkában és küldte el az észrevételeit, nekik ezúttal is köszönjük ezt. Én azért arra is emlékeztetnék, hogy a jelenlegi menetrendet a fideszes vezetés alakította ki évekkel ezelőtt, miután jelentősen csökkentette a járatok számát. Ezután drasztikusan visszaesett az utaslétszám. Ez persze magával hozta az autók számának növekedését, az pedig a parkolási nehézségeket. Most ezen fogunk változtatni, a városlakók bevonásával. Közülük sokan jelezték, hogy szeretnék, ha lecserélnék a koszos, öreg buszokat. Orbán Viktor 2016-ban, több, mint négy évvel ezelőtt megígérte, hogy Dunaújváros új buszokat fog kapni. Egészen pontosan így fogalmazott: "A kormány pénteki ülésén fogja elfogadni az új nemzeti buszstratégiát, és ma abban állapodtunk meg, hogy ennek keretében lecseréljük azokat a buszjárműveket, amelyek ma az önök városának utcáin ismeretesek, és ha minden igaz, akkor sikerül ezeket elektromos buszokká átalakítanunk, illetve elektromos buszokra lecserélnünk." Úgy tűnik, hogy nem lett minden igaz, legalábbis 4,5 év nem volt elég arra, hogy ezek a buszok megérkezzenek.

A függő helyzetek ellen 

Szabó Zsolt hozzátette: a Szabad Városok Szövetsége pont ezt a rendszert szeretné megszüntetni – éppen annak érdekében, hogy az állam mellett a településeknek is meglegyenek a forrásaik, és így saját forrásból hajthassanak végre beruházásokat, ne az államnál kelljen ezért kilincselni. Az alpolgármester szerint most Orbán Viktor kénye-kedve szerint kapják a forrásokat a városok, ugyanis még a fideszes polgármestereket is ezzel tartják pórázon, hiszen ha úgy táncolnak, ahogy Orbán Viktor fütyül, akkor megkapják a szükséges pénzt TAO-ban, nyertes pályázatban vagy rendkívüli támogatásban, így nincs "kibeszélés" a pártból. 
A város gazdasági és koordinációs alpolgármestere hangsúlyozta: ha a szövetség javaslatára az uniós válságkezelő támogatást lakosságarányosan osztanák szét, akkor megszűnne az, hogy "urambátyám módon" könyörögni kelljen pénzért a kormánynak, e helyett minden város részesülhetne olyan beruházásokban, amelyek jobbá teszik az ott lakók életkörülményeit.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Vadállatok a városban: szerencsére nincs okunk az aggodalomra

Vadállatok a városban: szerencsére nincs okunk az aggodalomra

2022. szep. 30.

Az elmúlt hetekben rendre megjelentek a Dunaújvároshoz köthető közösségi médiafelületeken a róka és nyest észlelésekről szóló bejegyzések. Az eseményeket figyelemmel követik a városvezetők, sajtótájékoztatót is tartottak a legfontosabb tudnivalókról. 

Népszámlálás: segíti az önkitöltést az önkormányzat

Népszámlálás: segíti az önkitöltést az önkormányzat

2022. szep. 30.

Az idei népszámlálás  menetrendje szerint először október 1. és október 16. között, az internetes önkitöltési időszakban az adatszolgáltatók kizárólag interneten keresztül, önállóan tölthetik ki a népszámlálási kérdőíveket. Az önkormányzat segít!

Távhő: újabb fórumot rendeztek a költségosztásról

Távhő: újabb fórumot rendeztek a költségosztásról

2022. szep. 29.

A költségosztás volt a témája annak a fórumnak, amit a DVG Zrt. hívott össze kedd délutánra a Kultik Moziba. A távhőszolgáltató tavaly óta negyedszer hívta össze a közös képviselőket és lakásszövetkezeti vezetőket annak érdekében, hogy a távhőelszámolás során érvényesüljön a költségosztás. 

Idén is virágba borult városunk (galériával)

Idén is virágba borult városunk (galériával)

2022. szep. 29.

Idén 23. alkalommal hirdette meg az önkormányzat a Virágos Dunaújvárosért versenyt – nyolc kategóriában várták a nevezéseket, de díjazták az „Első Fecskéket” és a jubiláló virágosítókat is. 

Ünnepi áldás és templomjárás a katolikus közösségben

Ünnepi áldás és templomjárás a katolikus közösségben

2022. szep. 29.

A hittanos gyermekek megáldásával és a nyitott templomok napjának programja keretében szervezett bemutatóval kezdték a római katolikusok a tanévet.

Örömmel mozgatták meg az óvodásokat (galériával)

Örömmel mozgatták meg az óvodásokat (galériával)

2022. szep. 28.

Az egészséges életmód, a mozgás és a környezetvédelem fontosságára hívta fel tíz dunaújvárosi tagóvoda növendékeinek figyelmét a felső Duna-parton megrendezett ovifutás.

Szakmai nap az egészségügyi szakdolgozóknak – újra Dunaújvárosban

Szakmai nap az egészségügyi szakdolgozóknak – újra Dunaújvárosban

2022. szep. 28.

Jubilál a sorozat, idén éppen tizedszerre rendezi meg a Megyei Szakdolgozói Nap programját a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara megyei szervezete – a tanácskozásnak (2015 után újra) Dunaújváros, a Városháza rendezvényterme ad otthont csütörtökön.