Dunaújváros Hetilap

"… a kormány magukra hagyta a településeket"

Horváth-Nemes Orsolya - 2020. október 2. 8:47

Közös nyilatkozatot jelentetett meg a napokban a Szabad Városok Szövetsége, amelyhez Dunaújváros is csatlakozott – számolt be sajtótájékoztatóján Szabó Zsolt alpolgármester, aki szerint az Orbán-kormány a problémák hatékony megoldása helyett elvonásokkal sújtja, ráadásul magukra hagyta a gondjaikkal a településeket.
 

A helyi önkormányzatok napja szeptember 30. – annak emlékére, hogy 1990-ben ezen a napon tartották az első szabad önkormányzati választásokat Magyarországon. Ebből az alkalomból közös nyilatkozatot jelentett meg a Szabad Városok Szövetsége, amelyhez Dunaújváros is csatlakozott – hangsúlyozta a városvezető.

Lakosságarányos felhasználást!

Az Európai Unió által Magyarországnak adott válságkezelő támogatást legalább fele részben az önkormányzatokon keresztül, lakosságarányosan használja fel a kormány – többek között ezt az alapelvet hangsúlyozzák a Szabad Városok Szövetségének közleményében, amihez csatlakozott többek között Pusztaszabolcs, Siófok, Érd, Budapest és Pécs polgármestere is.
A szervezet céljának és feladatának tekinti, hogy egymástól eltérő világnézetű emberek, egymást tiszteletben tartva, egyenlő polgártársakként élhessenek együtt ezekben a városokban, hangsúlyozta Szabó Zsolt:
– Küzdeni fogunk az önkormányzati autonómia fejlesztéséért. Megmutatta a járvánnyal teli időszak azt, hogy a gazdasági válságkezelés nem lehet sikeres az önkormányzatok nélkül. A kormány azonban magukra hagyta a településeket, támogatás és együttműködés helyett a sarcolást, az adóztatást választotta. Az volt a járványra adott fideszes válasz, hogy megnézték, hol lehet még jobban betartani az ellenzéki vezetésű városoknak, legyen az Dunaújváros, Tatabánya vagy akár a főváros.

Döntsenek a települések

A városvezető hozzátette: a válságkezelésre kapott uniós forrásoknak nem azt a célt kell szolgálnia, hogy egyesek tovább gazdagodjanak ezekből, hanem azt, hogy az egyes településeken élők valóban kilábalhassanak a gazdasági kilátástalanságból. Erről pedig a legjobban maguk a települések dönthetnek – erről szól a szövetség kezdeményezése is, nyomatékosította Szabó Zsolt: 
– Engedjék meg, hogy egy nagyon konkrét és nagyon aktuális példával szemléltessem. Kedden Tóth Kálmán képviselőtársam számolt be a buszközlekedés megújításában végzett munkáról. Eddig közel 800 dunaújvárosi vett részt ebben a munkában és küldte el az észrevételeit, nekik ezúttal is köszönjük ezt. Én azért arra is emlékeztetnék, hogy a jelenlegi menetrendet a fideszes vezetés alakította ki évekkel ezelőtt, miután jelentősen csökkentette a járatok számát. Ezután drasztikusan visszaesett az utaslétszám. Ez persze magával hozta az autók számának növekedését, az pedig a parkolási nehézségeket. Most ezen fogunk változtatni, a városlakók bevonásával. Közülük sokan jelezték, hogy szeretnék, ha lecserélnék a koszos, öreg buszokat. Orbán Viktor 2016-ban, több, mint négy évvel ezelőtt megígérte, hogy Dunaújváros új buszokat fog kapni. Egészen pontosan így fogalmazott: "A kormány pénteki ülésén fogja elfogadni az új nemzeti buszstratégiát, és ma abban állapodtunk meg, hogy ennek keretében lecseréljük azokat a buszjárműveket, amelyek ma az önök városának utcáin ismeretesek, és ha minden igaz, akkor sikerül ezeket elektromos buszokká átalakítanunk, illetve elektromos buszokra lecserélnünk." Úgy tűnik, hogy nem lett minden igaz, legalábbis 4,5 év nem volt elég arra, hogy ezek a buszok megérkezzenek.

A függő helyzetek ellen 

Szabó Zsolt hozzátette: a Szabad Városok Szövetsége pont ezt a rendszert szeretné megszüntetni – éppen annak érdekében, hogy az állam mellett a településeknek is meglegyenek a forrásaik, és így saját forrásból hajthassanak végre beruházásokat, ne az államnál kelljen ezért kilincselni. Az alpolgármester szerint most Orbán Viktor kénye-kedve szerint kapják a forrásokat a városok, ugyanis még a fideszes polgármestereket is ezzel tartják pórázon, hiszen ha úgy táncolnak, ahogy Orbán Viktor fütyül, akkor megkapják a szükséges pénzt TAO-ban, nyertes pályázatban vagy rendkívüli támogatásban, így nincs "kibeszélés" a pártból. 
A város gazdasági és koordinációs alpolgármestere hangsúlyozta: ha a szövetség javaslatára az uniós válságkezelő támogatást lakosságarányosan osztanák szét, akkor megszűnne az, hogy "urambátyám módon" könyörögni kelljen pénzért a kormánynak, e helyett minden város részesülhetne olyan beruházásokban, amelyek jobbá teszik az ott lakók életkörülményeit.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.