Helyes babahordozás hűvös időben (2.)

doszerk - 2020. november 21. 6:58

Ősszel és télen a babahordozás bonyolult és nehézkes, gondolhatjuk – a mélyen rögzült (tév)képzetek eloszlatásában segít új sorozatunk, ennek keretében az AHA Alapítvány szakértője, Horváth Zsuzsi hordozási tanácsadó segít praktikus tippekkel a kismamáknak és kispapáknak. Második felvonás.

A sorozat első részében néhány alapvetés mellett az „összeöltözős” hordozással kapcsolatos tudnivalókat összegeztem – innen folytatjuk!

Ha már "külön élünk"

Ha a babád már fel-felkéredzkedik, vagy bármi okból nem szimpatikus a közös felső réteg, akkor külön fogtok öltözni. Ebben az esetben lehet, hogy a legkülső réteg lesz a hordozó, amit felvesztek. Ha sok réteg van köztetek, akkor is megfelelő legyen a megtámasztása a babának. 
Külső plusz rétegként opció lehet a csillagtakaró vagy a hordozótakaró, és itt is működő lehetőség a közös poncsó – gyakorlatilag átmenet a két kategória között. Fontos, hogy ne legyen csúszós anyagú a kabát; kerüld a "pufi" fazonokat!
Bármelyiket választod a fentiek közül, mindkettőtöknek jól rétegezhető, természetes ruhadarabokat ajánlok.  Azt mindenképp számítsd bele, hogy melegíteni fogjátok egymást. Legyen a babán megfelelő vastagságú sapka, de se az, se a sál, se a hordozó ne kerüljön az arca elé!

Mindent egy helyen

Ügyelj arra, hogy a baba jól tudjon mozogni a több rétegben is, ne legyen szoros sehol, és kalkuláld be a terpeszguggoló tartást is: a hajlított-felhúzott térdek több anyagot vesznek fel, és ha ezek közül csak egy ráfeszül a babára, az ronthatja a végtag keringését.
Néhány tényezőre mindenképpen ügyelj. A legfontosabb, hogy legyenek szabadok a baba légutai, mindig látsszon az arca. Fontos a stabil megtámasztás, főleg, ha sok réteg van köztetek. Legyél kész arra, hogy változhat az időjárás – akár a hőmérséklet is, de bármikor eleredhet az eső, jöhet erős szél. Általános tapasztalat, hogy gyakoribb a túlöltözés – és így a túlmelegedés –, mint a fázás; gondolj bele, végig "kiskályhát" viszel a hátadon! 

A téli tipptárral folytatjuk, néhány hét múlva!

Horváth Zsuzsi – AHA Alapítvány
(Fotó: AHA Alapítvány)

 

A rovat további hírei: Mozaik

Használj esztétikus textillámpákat az otthonodban!

Használj esztétikus textillámpákat az otthonodban!

2022. nov. 30.

A textillámpák trendi kiegészítői a lakásnak, alkalmazásukkal csodás modern hatást érhetünk el. (X) 

Mesés foglalkozás az egyetemi kollégiumban

Mesés foglalkozás az egyetemi kollégiumban

2022. nov. 29.

Alkotó, fejlesztő és meseterápiás foglalkozással folytatódik a DUFiókák, vagyis a Dunaújvárosi Egyetem fenntartotta bölcsőde sorozata – immár a bölcsődében várják az érdeklődőket pénteken. Regisztrálni kell – és már lehet is!

Flexelés. Na de mit jelent ez a fura szó?

Flexelés. Na de mit jelent ez a fura szó?

2022. nov. 28.

Mikor szakemberek beszélgetnek a munkájukról vagy a szabadidős tevékenységeikről, bizony gyakran előfordul, hogy a laikusok vagy a témában kevésbé jártasak igen keveset értenek a mondanivalójukból. (X)

Nyaralás a változatos természeti és kulturális kincsekkel rendelkező Mexikóban

Nyaralás a változatos természeti és kulturális kincsekkel rendelkező Mexikóban

2022. nov. 28.

Az amerikai kontinensen nincs még egy olyan változatos ország mind földrajzi, mind kulturális jellemzőit tekintve, mint Mexikó, amely Latin-Amerika legészakibb nemzete és különleges földrajzi adottságai révén páratlan természeti csodákra bukkanhat az, aki ide ellátogat. (X)

Nem ez lesz az év legfényesebb hete, előre szólok

Nem ez lesz az év legfényesebb hete, előre szólok

2022. nov. 28.

Egy teljes hétre dugják el a felhők Nap apánkat a DO időjárási szakértőjének friss előrejelzése szerint. A reggelek már kopoghatnak, néhol eső, ónos szitálás is lehet. Küszöbön a tél, vigyázat az utakon!

DSTV: Waldorf Bazár az újtelepi intézményben

DSTV: Waldorf Bazár az újtelepi intézményben

2022. nov. 28.

Remek közösségi eseményről tudósít a DSTV összeállítása. Az újtelepi iskolába adott otthont a Waldorf Bazár színes kínálatának, gasztronómiai programjának és foglalkozásainak a napokban. Hangkép.
 

Két programmal kezdődött az adventi sorozat városunkban (galériával)

Két programmal kezdődött az adventi sorozat városunkban (galériával)

2022. nov. 27.

A hit gyertyája meggyújtásával kezdődött meg az advent időszaka ma délután – városunkban két helyszínre is színes programokkal várták a az ünneplőket, érdeklődőket.