Kálló Gergely: "Maradok a körzetem szolgája!"

doszerk - 2020. december 23. 10:14

"A térséget jelenleg leginkább foglalkoztató kérdés a Vasmű helyzete. Képviselőként rendkívül fontos számomra, hogy a megye legnagyobb foglalkoztatójának a helyzetét rendezni tudjuk." Havi rendszerességgel számol be hasábjainkon munkájáról Kálló Gergely, a város és térség országgyűlési képviselője. Vendégposzt.

A Vasmű miatt a Parlamentben többször felszólaltam a megoldást sürgetve és több beadványom is volt, amelyek mind azt a célt szolgálták, hogy a Dunaferr életben maradjon. 

A Vasmű ügye: országos ügy!

Egy dolgot le kell szögeznünk! A Vasmű nemcsak Dunaújvárosnak, nemcsak a térségnek, hanem az egész országnak fontos! Nincs olyan európai vezető hatalom, amelynek ne lenne egy vasipari cége. Sajnálatos módon a kormányzat érdemi választ nem adott, felelősséget nem akart vállalni a kérdésben. 
Nemcsak a térségben, hanem az egész országban megérdemlik a dolgozók a védelmet. A Kollektív Szerződés egyoldalú felmondása példátlan volt, így benyújtottam egy határozati javaslatot a Vállalkozásfejlesztési bizottsághoz, ami a munkavállalókat védené – azt tartalmazta, hogy az ilyen szerződéseket egyoldalúan ne lehessen felmondani. Nemrég tárgyaltuk ezt a bizottság előtt, ahol a kormánypárti képviselők leszavazták a javaslatot – úgy tűnik, szerintük nem kell védeni a munkavállalók megszerzett jogát. Szerintem igen. Elég a kizsákmányolásból!
Arra is cinikus választ kaptam, amikor arról érdeklődtem, hogy miért nem kap érdemi választ az önkormányzat arra a javaslatcsomagra, amit Dunaújváros közgyűlése egyhangúlag – a fideszes képviselők igen szavazatával is – terjesztett a kormányzat elé a Vasmű helyzetének rendezése érdekében. Az innovációs miniszter helyettese azt mondta: a Vasműből nincs haszon. 
A kormányzattól függetlenül az összefogás megszületett a gyárért, ami hiszem, hogy előbb-utóbb eredményre fog vezetni. Míg mások csak a hasznot lesik, mi a dolgozókért küzdünk. Számunkra haszon a 70 éves múlt és fontos a több ezer család egzisztenciája - épp emiatt, a végletekig elmegyünk azért, hogy megmentsük, és hiszek benne, hogy hamarosan megszületik a megoldás.

Legyenek tehermentesek a "frontvonali" juttatások!

Dunaújváros önkormányzata – nagyon helyesen – a szociális szférában dolgozók számára extra juttatást biztosított a járvány első hullámában, róluk ugyanis a kormányzat megfeledkezett. Sajnálatos módon ezeket a juttatásokat kemény adóterhek sújtják, és ez nem helyes. Emiatt egy határozati javaslatot nyújtottam be az Országgyűlésnek, hogy ezek a kifizetések tehermentesek legyenek, ezáltal is többet kapjanak azok, akik megérdemlik. Szerintem ez lenne a minimum, de a kormánypárti képviselők szerint nem. Ugyan a népjóléti bizottságban leszavazták ezt a javaslatomat, de tovább viszem a javaslatot egy másik bizottságba is, hisz a frontvonalon küzdő szakemberek megérdemlik azt, hogy anyagilag is kifejezzük a hálánkat, ráadásul a legrosszabbul fizetett, ugyanakkor a legelhivatottabb dolgozókról beszélünk. Ez a könnyítés ráadásul nem tervezett bevétele volt az államkasszának. 

"... az ígéretet kértem számon"

Az ígéret szép szó, ha megtartják úgy jó! 2016-ben Orbán Viktor tett ígéretet arra Dunaújvárosban, hogy a város buszparkját teljes egészében elektromos buszokra cserélik. Erről máig érvényes kormányhatározat is született. Nem a politikust, hanem az ígéretet kértem számon az Országgyűlésben, hiszen ha valamit megígérnek – és erről írás is van –, az jár. Én arra esküdtem fel, hogy betartok és betartatok minden jogszabályi rendelkezést. Itt az ideje, hogy a kormányzat is így cselekedjen és a dunaújvárosiak végre megkapják, amit a miniszterelnök szóban és írásban is megígért. Ez pártállástól függetlenül közös érdekünk, már csak azért is, mert az önkormányzat komoly munkát végzett az elmúlt hónapokban a lakók bevonásával annak érdekében, hogy teljesen új alapokra helyezze a város buszközlekedését. 

Vírushelyzet – testközelből

A koronavírus is meghatározó a jelenlegi életvitelünkben, és sajnos nem tudok kívülállóként beszélni erről a témáról, hisz én magam is elkaptam a fertőzést. El kell ismerni, hogy ez a betegség olyan következményeket hordoz, mind az egészségünkre, mind pedig a társadalmunkra, amiket eddig nem tapasztaltunk. Épp ezért, arra kérek mindenkit, hogy józanul és kellő figyelemmel viseltessünk a hétköznapokban. 

Figyeljünk egymásra, figyeljünk magunkra, és ha nem is kötelező, tartsuk be az alapvető szabályokat. Ne miattunk legyen más embertársunk beteg. 

Kemény év áll mögöttünk, aminek során életem legnagyobb megtiszteltetése ért: Dunaújváros és környékének lakói úgy döntöttek, hogy a következő években én képviseljem őket az ország házában. Minden nap azon dolgozom, hogy ezt a lehető legjobban tegyem. Maradok a körzetem szolgája!

Mindannyiuknak áldott békés karácsonyt, és boldog új esztendőt kívánok!

Kálló Gergely országgyűlési képviselő
 

A rovat további hírei: Dunaferr

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

2024. már. 13.

A vasmű a LIBERTY Steel Group tulajdona és LIBERTY Dunaújváros néven üzemel tavaly október óta. A héten a cég indiai vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester.

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

2024. feb. 23.

Szaporodnak a kérdőjelek és a súlyos válságra utaló tényezők a vasművet privatizált LIBERTY Steel térségi egységeiben – összeállításunk cseh és román példákkal szolgál, ráadásként pedig azt a kérdéssort is megismertetjük olvasóinkkal, amit a helyi cégvezetésnek tettünk fel.

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

2024. feb. 11.

Terjedelmes összeállításban számol be a vasgyár helyzetéről a Portfolio gazdasági portál; arról is írnak,, hogy mindeközben az új tulajdonosról súlyos dolgok láttak napvilágot.

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

2024. feb. 03.

Az örömteli bejelentéseket szomorú tények árnyékolják, miközben a LIBERTY cégcsoport térségi szereplőinél sorra-rendre vészterhes hírek látnak napvilágot. A vasmű helyzete a gyárkapun belülről származó információink szerint sem éppen rózsás.

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

2023. nov. 21.

Az alvállalkozói elbocsátásokról a hvg.hu közölt terjedelmes összeállítást – a lap szerint több száz munkavállalót érint a rapid döntés.

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

2023. nov. 20.

Új tematikus tárlat nyílt a Magyar Papírmúzeumban; a különleges kollekciót felvonultató, dunaújvárosi gyűjtők kincseit is bemutató kiállítás egészen tavaszig látható a Papírgyári úti intézményben.

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

2023. aug. 10.

Minimalizált termelés, részletes menetrend, de a lényeg: három hónap üzemszünet. Az érdekképviseletek közleményét lényegi változtatás nélkül közöljük – íme.