Kálló Gergely: "Maradok a körzetem szolgája!"

doszerk - 2020. december 23. 10:14

"A térséget jelenleg leginkább foglalkoztató kérdés a Vasmű helyzete. Képviselőként rendkívül fontos számomra, hogy a megye legnagyobb foglalkoztatójának a helyzetét rendezni tudjuk." Havi rendszerességgel számol be hasábjainkon munkájáról Kálló Gergely, a város és térség országgyűlési képviselője. Vendégposzt.

A Vasmű miatt a Parlamentben többször felszólaltam a megoldást sürgetve és több beadványom is volt, amelyek mind azt a célt szolgálták, hogy a Dunaferr életben maradjon. 

A Vasmű ügye: országos ügy!

Egy dolgot le kell szögeznünk! A Vasmű nemcsak Dunaújvárosnak, nemcsak a térségnek, hanem az egész országnak fontos! Nincs olyan európai vezető hatalom, amelynek ne lenne egy vasipari cége. Sajnálatos módon a kormányzat érdemi választ nem adott, felelősséget nem akart vállalni a kérdésben. 
Nemcsak a térségben, hanem az egész országban megérdemlik a dolgozók a védelmet. A Kollektív Szerződés egyoldalú felmondása példátlan volt, így benyújtottam egy határozati javaslatot a Vállalkozásfejlesztési bizottsághoz, ami a munkavállalókat védené – azt tartalmazta, hogy az ilyen szerződéseket egyoldalúan ne lehessen felmondani. Nemrég tárgyaltuk ezt a bizottság előtt, ahol a kormánypárti képviselők leszavazták a javaslatot – úgy tűnik, szerintük nem kell védeni a munkavállalók megszerzett jogát. Szerintem igen. Elég a kizsákmányolásból!
Arra is cinikus választ kaptam, amikor arról érdeklődtem, hogy miért nem kap érdemi választ az önkormányzat arra a javaslatcsomagra, amit Dunaújváros közgyűlése egyhangúlag – a fideszes képviselők igen szavazatával is – terjesztett a kormányzat elé a Vasmű helyzetének rendezése érdekében. Az innovációs miniszter helyettese azt mondta: a Vasműből nincs haszon. 
A kormányzattól függetlenül az összefogás megszületett a gyárért, ami hiszem, hogy előbb-utóbb eredményre fog vezetni. Míg mások csak a hasznot lesik, mi a dolgozókért küzdünk. Számunkra haszon a 70 éves múlt és fontos a több ezer család egzisztenciája - épp emiatt, a végletekig elmegyünk azért, hogy megmentsük, és hiszek benne, hogy hamarosan megszületik a megoldás.

Legyenek tehermentesek a "frontvonali" juttatások!

Dunaújváros önkormányzata – nagyon helyesen – a szociális szférában dolgozók számára extra juttatást biztosított a járvány első hullámában, róluk ugyanis a kormányzat megfeledkezett. Sajnálatos módon ezeket a juttatásokat kemény adóterhek sújtják, és ez nem helyes. Emiatt egy határozati javaslatot nyújtottam be az Országgyűlésnek, hogy ezek a kifizetések tehermentesek legyenek, ezáltal is többet kapjanak azok, akik megérdemlik. Szerintem ez lenne a minimum, de a kormánypárti képviselők szerint nem. Ugyan a népjóléti bizottságban leszavazták ezt a javaslatomat, de tovább viszem a javaslatot egy másik bizottságba is, hisz a frontvonalon küzdő szakemberek megérdemlik azt, hogy anyagilag is kifejezzük a hálánkat, ráadásul a legrosszabbul fizetett, ugyanakkor a legelhivatottabb dolgozókról beszélünk. Ez a könnyítés ráadásul nem tervezett bevétele volt az államkasszának. 

"... az ígéretet kértem számon"

Az ígéret szép szó, ha megtartják úgy jó! 2016-ben Orbán Viktor tett ígéretet arra Dunaújvárosban, hogy a város buszparkját teljes egészében elektromos buszokra cserélik. Erről máig érvényes kormányhatározat is született. Nem a politikust, hanem az ígéretet kértem számon az Országgyűlésben, hiszen ha valamit megígérnek – és erről írás is van –, az jár. Én arra esküdtem fel, hogy betartok és betartatok minden jogszabályi rendelkezést. Itt az ideje, hogy a kormányzat is így cselekedjen és a dunaújvárosiak végre megkapják, amit a miniszterelnök szóban és írásban is megígért. Ez pártállástól függetlenül közös érdekünk, már csak azért is, mert az önkormányzat komoly munkát végzett az elmúlt hónapokban a lakók bevonásával annak érdekében, hogy teljesen új alapokra helyezze a város buszközlekedését. 

Vírushelyzet – testközelből

A koronavírus is meghatározó a jelenlegi életvitelünkben, és sajnos nem tudok kívülállóként beszélni erről a témáról, hisz én magam is elkaptam a fertőzést. El kell ismerni, hogy ez a betegség olyan következményeket hordoz, mind az egészségünkre, mind pedig a társadalmunkra, amiket eddig nem tapasztaltunk. Épp ezért, arra kérek mindenkit, hogy józanul és kellő figyelemmel viseltessünk a hétköznapokban. 

Figyeljünk egymásra, figyeljünk magunkra, és ha nem is kötelező, tartsuk be az alapvető szabályokat. Ne miattunk legyen más embertársunk beteg. 

Kemény év áll mögöttünk, aminek során életem legnagyobb megtiszteltetése ért: Dunaújváros és környékének lakói úgy döntöttek, hogy a következő években én képviseljem őket az ország házában. Minden nap azon dolgozom, hogy ezt a lehető legjobban tegyem. Maradok a körzetem szolgája!

Mindannyiuknak áldott békés karácsonyt, és boldog új esztendőt kívánok!

Kálló Gergely országgyűlési képviselő
 

A rovat további hírei: Dunaferr

"Az én életem a gyár volt..."

"Az én életem a gyár volt..."

2022. jún. 22.

Nyolcvanadik születésnapját ünnepelte a közelmúltban dr. Horváth Ákos, a vállalat nyugalmazott műszaki-technológiai főmérnöke. A Borovszky-díjas kiváló mérnök, a DUNAFERR Főtanácsosa személyéhez számos szakmai siker, jelentős termékfejlesztés fűződik. 

Stabilan termel és munkahelyet kínál a háború elől menekülőknek az ISD Dunaferr

Stabilan termel és munkahelyet kínál a háború elől menekülőknek az ISD Dunaferr

2022. már. 04.

Közleményt adott ki a termelésről, a háborús helyzethez kapcsolódó segélyalapról  és munkahelyteremtő programról a cégcsoport. Mutatom!

Letartóztatták a Dunaferrnél feltűnt "zsoldoscsapat" vezetőjét

Letartóztatták a Dunaferrnél feltűnt "zsoldoscsapat" vezetőjét

2022. jan. 12.

Mikó István befolyással üzérkedés miatt került rács mögé, adta hírül a 24.hu. Visszanéző, súlyos vádakkal, meg a Borkai-ügy, de az csak mellékszál.

Az energiaárak rendkívüli drágulása alapjaiban rengetheti meg a hazai acélipart

Az energiaárak rendkívüli drágulása alapjaiban rengetheti meg a hazai acélipart

2021. dec. 23.

Központi beavatkozást sürgetnek a Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés tagvállalatai.

ICA-D: Mese a városról a Városháza téren – fontos felhívással

ICA-D: Mese a városról a Városháza téren – fontos felhívással

2021. dec. 16.

Egyszerre ígérik múltidéző játéknak, zajos közösségi kísérletnek és fontos összművészeti programnak – vasárnap csalogatják vele a vendégeket a Városháza térre, azért szólok jó időben, mert még közreműködőket is vár a Kortárs Művészeti Intézet. Oké, a Víztorony már foglalt, de ki lesz a Korsós lány?

Újabb letartóztatások – többen érintettek az ISD Dunaferr elleni támadásban is

Újabb letartóztatások – többen érintettek az ISD Dunaferr elleni támadásban is

2021. jún. 22.

Döbbenetes képsorokkal rukkolt elő a NAV egy bűnszervezet tagjainak letartóztatása kapcsán – ráadásul úgy tudjuk, az akció érintett több olyan személyt is, akik részt vettek a vasgyár (és a város) elleni emlékezetes támadásban.

Letartóztatták a Dunaferr egyik "támadóját"

Letartóztatták a Dunaferr egyik "támadóját"

2021. jún. 09.

A futballmérkőzések és a Városligetben zajló építkezések biztosításáról ismert, de a Dunaferr elleni emlékezetes támadásban is szerepet vállalt Tóth Csabát és társait hétfő hajnalban őrizetbe vették, írta meg a hvg.hu. Az Index információi szerint költségvetési csalással gyanúsítják őket.