ISD Dunaferr: sok juttatást továbbra is vállal a munkáltató (FRISSÍTVE!)

Öcaline - 2021. február 6. 12:17

Ez derül ki Evgeny Tankhilevich legfőbb-, általános vezérigazgató helyettes legújabb, lapunk birtokába jutott leveléből. Tételes ígéretcsomag a hajtás után. (FRISSÍTVE!)

A Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség korábbi elutasító állásfoglalása nyomán február 14-én, azaz a jövő hét végén megszűnik a Dunaferr Társaságcsoport Kollektív Szerződése (DTKSz) – egészen mostanáig nagy volt a bizonytalanság, mi lesz a kontraktus lejárta után.

Levélben biztosít

Ami biztos: ez után a Munka Törvénykönyve (MT) előírásai lesznek az irányadóak; a menedzsment számításai szerint mintegy 30 százalékos zuhanás következhet be egy-egy munkavállaló esetében a bérek, juttatások terén.
A Vasas hivatalos honlapján publikált dokumentum szerint az érdekképviselet kitart a Dunaferr Társaságcsoport Kollektív Szerződése (DTKSz) változatlan formában történő, határozatlan idejű fenntartása mellett. A javaslat elutasításának indoklásában megemlítik, hogy nem látnak garanciákat a bérek rendes időben történő kifizetésére. Az érvelésben az is szerepel, hogy a javaslat elfogadásával gyengülnének a szakszervezetek perbeli pozíciói a munkáltatóval szemben. 
Így viszont a munkavállalók pozíciói gyengülnének az életszínvonallal és a boltok pénztáraival szemben – a már említett mértékben. 

Ezt megakadályozandó tett március 31-ig szóló vállalást Evgeny Tankhilevich legfőbb-, általános vezérigazgató helyettes a honlapunk birtokába jutott levelében. A dokumentum szerint a vállalatcsoportnak "a jelen válságos helyzetben is az a célja, hogy biztos és tartós megélhetést  nyújtson munkavállalói számára, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a termelés folyamatosságát valamennyi területen megőrizzük. 
A fentiek szellemében a kollektív szerződés megszűnése ellenére is biztosítják az alapvető juttatásokat a munkavállalók részére , amellett, hogy a munkaszerződésben rögzített alapbérek, munkakörök, valamint a munkavégzés helye minden munkavállaló számára változatlan marad.

Kép: MTI/Kovács Attila

UPDATE 13.23 – itt a tételes lista!

A munkáltató a Dunaferr Ifjúsági Szervezet véleményének kézhezvételét követően úgy döntött, hogy a február 15. és március 31. közötti időtartamra az alábbi juttatásokat tudja és fogja biztosítani a vonatkozó jogszabályi juttatásokon felül – innentől betűhíven idézzük Evgeny Tankhilevich levelét:

1. Az alapbérhez kapcsolódó következő pótlékok továbbra is változatlan formában és mértékben illetik meg az arra jogosult munkavállalókat, kivéve a d. pontban szereplő juttatást:
a. a megszakítás nélküli napirendben dolgozók pótléka
b. a műszakpótlékok
c. a készenlét díjazása
d. pénzkezelési pótlék: kifizető pénztáros 12.000 Forint/hó, utazási jegyfelelős 2000 Forint/hó pótlékban részesül

2. Munkaidővel kapcsolatban
a. munkarendek
b. a munkaidő beosztások
c. a pihenőidő
d. a heti 36 órás foglalkoztatás
e. a munkaközi szünet szabályozása
továbbra is változatlan formában érvényesek

3. A béren felüli juttatások közül a munkáltató az alábbiakat biztosítja
a. önkéntes egészségpénztári munkáltatói hozzájárulás
b. OMB előleg
c. temetési segély
d. szociális célú segélyezés
e. Kiváló dolgozó Kitüntetés (bruttó 450.000 Forint/fő)
f. az évvégi egyösszegű pulykapénz helyett negyedévenként esedékes bruttó 29.900 Forint/fő "Jelenléti pénz"
g. Harkányi gyógyüdülés
h. azon munkavállalóknak, akik a törzsgárda jutalom elismerésre jogosultak 2021. évben, a korábbi törzsgárda idő számítás szabályai szerint az anyagi elismerést a munkáltató 2021. június 30-ig megfizeti

4. Egyéb juttatások, szolgáltatások igénybevételi lehetősége
a. munkaszállás
b. üzemi étkezés lehetősége
c. jogsegély szolgálat

A vezérigazgató összegzése végén nyomatékosítja: a jelen felsorolás tájékoztató jellegű, az alapvető juttatások pontos mértékéről minden munkavállaló személyre szabott egyedi értesítést kap. A fentiekben fel nem sorolt korábbi juttatások, kedvezmények tekintetében február 15-től kizárólag a Munka Törvénykönyve és az egyéb kapcsolódó jogszabályok előírásai érvényesek.

A fenti juttatások biztosítását március 31-ig garantálják – az azt követő időszakra vonatkozóan pedig időben döntést hoznak majd, és erről közvetlenül tájékoztatják a munkavállalókat, ígérte Evgeny Tankhilevich.

(Fotó: DO-archív)
 

A rovat további hírei: Dunaferr

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

2024. már. 13.

A vasmű a LIBERTY Steel Group tulajdona és LIBERTY Dunaújváros néven üzemel tavaly október óta. A héten a cég indiai vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester.

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

2024. feb. 23.

Szaporodnak a kérdőjelek és a súlyos válságra utaló tényezők a vasművet privatizált LIBERTY Steel térségi egységeiben – összeállításunk cseh és román példákkal szolgál, ráadásként pedig azt a kérdéssort is megismertetjük olvasóinkkal, amit a helyi cégvezetésnek tettünk fel.

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

2024. feb. 11.

Terjedelmes összeállításban számol be a vasgyár helyzetéről a Portfolio gazdasági portál; arról is írnak,, hogy mindeközben az új tulajdonosról súlyos dolgok láttak napvilágot.

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

2024. feb. 03.

Az örömteli bejelentéseket szomorú tények árnyékolják, miközben a LIBERTY cégcsoport térségi szereplőinél sorra-rendre vészterhes hírek látnak napvilágot. A vasmű helyzete a gyárkapun belülről származó információink szerint sem éppen rózsás.

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

2023. nov. 21.

Az alvállalkozói elbocsátásokról a hvg.hu közölt terjedelmes összeállítást – a lap szerint több száz munkavállalót érint a rapid döntés.

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

2023. nov. 20.

Új tematikus tárlat nyílt a Magyar Papírmúzeumban; a különleges kollekciót felvonultató, dunaújvárosi gyűjtők kincseit is bemutató kiállítás egészen tavaszig látható a Papírgyári úti intézményben.

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

2023. aug. 10.

Minimalizált termelés, részletes menetrend, de a lényeg: három hónap üzemszünet. Az érdekképviseletek közleményét lényegi változtatás nélkül közöljük – íme.