Terítéken Dunaújváros: zsíros téli álmok

Öcaline - 2021. február 14. 9:49

Kezdjünk egy vallomással: egy ideig egészségőr összeállításon morfondíroztam az idei év első gasztronauta-kollekciója tervezésekor, de aztán győzött a télidő torkos húsevője: zsíros, cupákos, brutális ízekkel kecsegtető durvulás jön, az érzékeny gyomrúak gyorsan kattintsanak tovább!

A teljes történethez tartozik, hogy a napokban újra kezdtem a csíranevelgetés projektet, ehhez kapcsolódva – az élő étel igézetében – terveztem a bevezetőben emlegetett válogatást az "egészséges, és még finom is" jegyében. Erre tessék.

Ha tél, akkor kaják vastag szafttal

Végül is logikus: a farsangi időszak is a nagy zabálásokról szól – aligha véletlenül. Télidőben vékony levesekkel, karcsú, esetleg húshagyó menüvel nehezen bírható a nagy hideg (műhelytitok: amikor ezt írtam, éppen az idei tél addigi legfagyosabb éjszakáján voltunk túl, aztán jötte gy adag tavasz, most vált aktuálissá újra a tartalom a didergető idővel), a zsíros, nehéz és laktató kajákkal viszont vígan zakatol a test gépezete. 

Dobjuk még félre kicsinyég az egészségőr énünket – jöjjenek a durvább kihívások; a kollekció válogatásakor természetesen ezúttal is a Terítéken Dunaújváros és környéke facebook csoport imponálóan sokoldalú közösségének posztjai voltak a segítségemre. Szerencsére e fronton sem szívbajos a csapat: nagy kedvvel, és hát szó szerint vastag szafttal áldoznak a téli örömök oltárán! Lássunk máris néhány szívmelengető (és nyálcsordító) példát!

Hol van még a húshagyás?

Akad egy hatalmas mellényúlás a kulináris fronton; még mindig meglehetősen makacsul tartja magát az az elképzelés, miszerint a leves csak amolyan bevezető, előhang, „megágyaz a fő fogásnak” – na, erre a tévképzetre ad csattanós választ Zoltán Hunor, aki a Kajafotók című saját csoportjának remekeit menti át rendszeresen a Terítéken-közösség felületére. Most csak címszavakban, nettó a mellékelt képről: kilónyi marhalábszár, sok bab, rengeteg zöldség, és egészen pontosan 332 csipetke – a végén a tejföl meg a zöld díszítés a cifraság, de aki ez után a babgulyás után még nekivág bárminek is, az megérdemli a haspók elnevezést.
A második – és egyúttal ihletadó – remekmű Gross Doll kegyetlenül eltalált remeklése: a zsírjában sült (húsos) szalonna pírja is lenyűgöz, a vele sült hagymás burgonya pont annyira kérges és perzselt, amennyire kell, mellé a párolt vörös káposzta (sejtésem szerint némi ecettel küldve, manósapkányi köménnyel bolondítva) teszi tökéletessé a tányért. 

Brutálisan komoly összeállítással jelentkezett Somogyi Gábor is: a sörben pácolt (!), fokhagymával tűzdelt (!!!) malacot a beszámoló szerint ultra lassan, 4,5 órán át sütötte, steak burgonyával és vajas fokhagymás zöldbabbal tálalta. A beszámoló szerint „omlós szaftos hús, ropogós bőr, egyedi fűszerek, ízorgia” – készséggel és irigységtől sárgán hiszem el, a kép is, hmm, khmm, sokatmondó.

Remek időszak a nagy kajálásokra – jó étvágyat hozzá!

(Forrás és fotó: Terítéken Dunaújváros és környéke
 

A rovat további hírei: Mozaik

Könyvet szeretnél, de nem tudod, mit válassz? Segítünk!

Könyvet szeretnél, de nem tudod, mit válassz? Segítünk!

2024. ápr. 24.

Sokan vannak, akik imádnak olvasni – ők azok, akik folyton folyvást gyarapítják könyvgyűjteményüket. Talán nekik nincs is szükségük tanácsra azzal kapcsolatban, mi legyen a következő mű, amit a kosárba raknak. (X)

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

2024. ápr. 23.

Mikor a hibátlan körömápolásról és manikűr eléréséről van szó, sokan csak a lakk színére, illetve a fényt és védelmet adó fedőlakkra helyezik a hangsúlyt. Nem érdemes azonban figyelmen kívül hagyni rutinunkban az alaplakk fontosságát sem, hiszen káros hatással lehet körmünk egészségére és megjelenésére is.  (X)

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

2024. ápr. 23.

A tavaszi-nyári időszakban különösen fontos, hogy védelmet biztosítsunk teraszunkon az erős napsugárzással szemben, ugyanis így a felmelegedés ellen is felvehetjük a harcot. (X)

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

2024. ápr. 22.

A szikrázó napsülésnek egyelőre lőttek a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – és a csúcsértékek is inkább március második felét idézik majd, mint április derekát. De legalább nem sülünk meg.

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

2024. ápr. 22.

A teljesítmény kérdése fontos olyankor, amikor rendszeresen sportolunk, szeretnénk látni az eredményeket, s persze egyre többet akarunk kihozni magunkból. (X)

DSTV: a gumicsere hetei

DSTV: a gumicsere hetei

2024. ápr. 22.

Amint a hőmérséklet tartósan 7 fok fölé emelkedik, itt a gumicsere szezonja, derül ki a DSTV összeállítása. E hetekben érdemes a téli abroncsokat nyári szettekre cserélni – minden további fontos részlet kiderül Matticza Krisztián műhelyében. Hangkép.

A svájci autópálya matrica beszerzésének menete

A svájci autópálya matrica beszerzésének menete

2024. ápr. 21.

Svájc úthálózata kifejezetten modernnek számít. Az ország minden nagyobb városa megközelíthető autópályán keresztül, csakúgy, mint a látnivalók többsége. (X)