Habsburg György: szélhámos a Dunaferr-ügyben felbukkant "rokon"

Öcaline - 2021. április 22. 19:04

Tudtuk, persze, csak nem sejtettük – az igazi Habsburg tisztázta a tisztázandókat, adta hírül a Euronews. Most már tényleg csak ET vagy a Hétszűnyű Kapanyányi Monyók hiányzik, hogy kerek legyen a Monty Python-i magasságokat ostromló történet.

A Dunaferr "szerteágazó és bonyolult" ügyének egyik mellékszálán indult el a Euronews stábja: azt igyekeztek kideríteni, ki lehet a többségi orosz tulajdonos közleményében Franz Vladimir Habsburg-Lothringen néven bemutatkozó ukrán férfi (emlékszünk, ugye: társaival a közelmúltban hamis meghatalmazásokkal kísérelte meg átvenni a cégcsoport irányítását). 

Erős a gyanú

Mivel a Euronews újságírójának gyanússá vált a Habsburgként bemutatkozó személy, és nem találta egyetlen családfán sem az említett férfit, megkérte egy ukrán kollégáját, nézzen utána: ki lehet  a történelmi nevet viselő (vagy: bitorló) személy. A válasz lehangoló volt: az uralkodó családok történelmére specializálódott blogot is üzemeltető szakértő is azt a választ adta, hogy nem sok információ van róla sem oroszul, sem ukránul.
Ráadásul közösségi média oldalai is inkább erősítették, mint oszlatták a gyanút: az ukrán férfi visszaél a szépen csengő történelmi névvel. Hadd jegyezzem meg közbevetésül, ha "Franz Vladimir" esetleg ET-jelmezben vagy a Hétszűnyű Kapanyányi Monyók ördögbőrből varrt kacagányában jelenik meg a vasgyár kapujánál, akkor is biztos akadnak páran, akik benyelik a mutatványt. (Ezt a gondolatot amúgy az Igazi Trebitsch ihlette Rejtő Jenő örökbecsű Piszkos Fred regényéből – azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy az Igazi Trebitsch valóban élt. Igaz, mint az Index remek idevágójából kiderült, "globális méretű nagyzási hóbortban szenvedett, és fokozatosan súlyosbodó elmebaja valószínűleg sokkal inkább magyarázza kalandos életútját, mint valamilyen konkrét sérelem").

"Árt a családnak"

A Euronews szerencsére nem állt meg a kutakodásban, következő válaszadójuk ráadásul egy igazolhatóan valódi Habsburg volt: Habsburg György jelenlegi párizsi magyar nagykövet, az utolsó magyar király, IV. Károly unokája. Ő meg tényleg nem kertelt, a portál szerint  a következőket mondta az ukrán férfiról: "Ő egy szélhámos, ismerjük őt, használja a nevet, de semmilyen kapcsolata nincs a családdal." Habsurg György hozzátette: "Árt a családnak, kihasználja Habsburg-Tescheni Vilmos főherceg hírnevét Ukrajnában." 
Mindezek mellett az utolsó magyar trónörökös, Ottó fia azt is bevallotta az újságírók érdeklődésére, egyelőre jogilag nem tudtak ellene tenni semmit az Ukrajnában uralkodó körülmények miatt.
A Euronews összeállítása felidézi a Habsburgok "ukrán szálának" legfontosabb epizódjait is: Habsburg–Tescheni Vilmos Ferenc József főherceg neve valóban jól cseng Ukrajnában, ugyanis aktív szerepet játszott az ország két világháború közötti és második világháborús történetében. József nádor dédunokájaként vetette a sorsa Ukrajnába, ahol Vaszil Visivanij néven az Ukrajna függetlenségért harcoló úgynevezett Szics lövészek ezredeseként szolgált. Polgári neve Wilhelm Habsburg volt, mindmáig az ukrán függetlenségi törekvések szereplőjeként tartják számon.

De hogy a vasgyár kapujánál parádézó "Franz Valdimir"-hez semmi köze, az teljesen biztos – és itt véget is ér a Monty Python Repülő Cirkuszának lexebb jeleneteit idéző történet. Jöjjön ET!

(A kép természetesen illusztráció, az igazi Habsburg Györgyöt ábrázolja)
 

A rovat további hírei: Dunaferr

"Az én életem a gyár volt..."

"Az én életem a gyár volt..."

2022. jún. 22.

Nyolcvanadik születésnapját ünnepelte a közelmúltban dr. Horváth Ákos, a vállalat nyugalmazott műszaki-technológiai főmérnöke. A Borovszky-díjas kiváló mérnök, a DUNAFERR Főtanácsosa személyéhez számos szakmai siker, jelentős termékfejlesztés fűződik. 

Stabilan termel és munkahelyet kínál a háború elől menekülőknek az ISD Dunaferr

Stabilan termel és munkahelyet kínál a háború elől menekülőknek az ISD Dunaferr

2022. már. 04.

Közleményt adott ki a termelésről, a háborús helyzethez kapcsolódó segélyalapról  és munkahelyteremtő programról a cégcsoport. Mutatom!

Letartóztatták a Dunaferrnél feltűnt "zsoldoscsapat" vezetőjét

Letartóztatták a Dunaferrnél feltűnt "zsoldoscsapat" vezetőjét

2022. jan. 12.

Mikó István befolyással üzérkedés miatt került rács mögé, adta hírül a 24.hu. Visszanéző, súlyos vádakkal, meg a Borkai-ügy, de az csak mellékszál.

Az energiaárak rendkívüli drágulása alapjaiban rengetheti meg a hazai acélipart

Az energiaárak rendkívüli drágulása alapjaiban rengetheti meg a hazai acélipart

2021. dec. 23.

Központi beavatkozást sürgetnek a Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés tagvállalatai.

ICA-D: Mese a városról a Városháza téren – fontos felhívással

ICA-D: Mese a városról a Városháza téren – fontos felhívással

2021. dec. 16.

Egyszerre ígérik múltidéző játéknak, zajos közösségi kísérletnek és fontos összművészeti programnak – vasárnap csalogatják vele a vendégeket a Városháza térre, azért szólok jó időben, mert még közreműködőket is vár a Kortárs Művészeti Intézet. Oké, a Víztorony már foglalt, de ki lesz a Korsós lány?

Újabb letartóztatások – többen érintettek az ISD Dunaferr elleni támadásban is

Újabb letartóztatások – többen érintettek az ISD Dunaferr elleni támadásban is

2021. jún. 22.

Döbbenetes képsorokkal rukkolt elő a NAV egy bűnszervezet tagjainak letartóztatása kapcsán – ráadásul úgy tudjuk, az akció érintett több olyan személyt is, akik részt vettek a vasgyár (és a város) elleni emlékezetes támadásban.

Letartóztatták a Dunaferr egyik "támadóját"

Letartóztatták a Dunaferr egyik "támadóját"

2021. jún. 09.

A futballmérkőzések és a Városligetben zajló építkezések biztosításáról ismert, de a Dunaferr elleni emlékezetes támadásban is szerepet vállalt Tóth Csabát és társait hétfő hajnalban őrizetbe vették, írta meg a hvg.hu. Az Index információi szerint költségvetési csalással gyanúsítják őket.