Habsburg György: szélhámos a Dunaferr-ügyben felbukkant "rokon"

Öcaline - 2021. április 22. 19:04

Tudtuk, persze, csak nem sejtettük – az igazi Habsburg tisztázta a tisztázandókat, adta hírül a Euronews. Most már tényleg csak ET vagy a Hétszűnyű Kapanyányi Monyók hiányzik, hogy kerek legyen a Monty Python-i magasságokat ostromló történet.

A Dunaferr "szerteágazó és bonyolult" ügyének egyik mellékszálán indult el a Euronews stábja: azt igyekeztek kideríteni, ki lehet a többségi orosz tulajdonos közleményében Franz Vladimir Habsburg-Lothringen néven bemutatkozó ukrán férfi (emlékszünk, ugye: társaival a közelmúltban hamis meghatalmazásokkal kísérelte meg átvenni a cégcsoport irányítását). 

Erős a gyanú

Mivel a Euronews újságírójának gyanússá vált a Habsburgként bemutatkozó személy, és nem találta egyetlen családfán sem az említett férfit, megkérte egy ukrán kollégáját, nézzen utána: ki lehet  a történelmi nevet viselő (vagy: bitorló) személy. A válasz lehangoló volt: az uralkodó családok történelmére specializálódott blogot is üzemeltető szakértő is azt a választ adta, hogy nem sok információ van róla sem oroszul, sem ukránul.
Ráadásul közösségi média oldalai is inkább erősítették, mint oszlatták a gyanút: az ukrán férfi visszaél a szépen csengő történelmi névvel. Hadd jegyezzem meg közbevetésül, ha "Franz Vladimir" esetleg ET-jelmezben vagy a Hétszűnyű Kapanyányi Monyók ördögbőrből varrt kacagányában jelenik meg a vasgyár kapujánál, akkor is biztos akadnak páran, akik benyelik a mutatványt. (Ezt a gondolatot amúgy az Igazi Trebitsch ihlette Rejtő Jenő örökbecsű Piszkos Fred regényéből – azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy az Igazi Trebitsch valóban élt. Igaz, mint az Index remek idevágójából kiderült, "globális méretű nagyzási hóbortban szenvedett, és fokozatosan súlyosbodó elmebaja valószínűleg sokkal inkább magyarázza kalandos életútját, mint valamilyen konkrét sérelem").

"Árt a családnak"

A Euronews szerencsére nem állt meg a kutakodásban, következő válaszadójuk ráadásul egy igazolhatóan valódi Habsburg volt: Habsburg György jelenlegi párizsi magyar nagykövet, az utolsó magyar király, IV. Károly unokája. Ő meg tényleg nem kertelt, a portál szerint  a következőket mondta az ukrán férfiról: "Ő egy szélhámos, ismerjük őt, használja a nevet, de semmilyen kapcsolata nincs a családdal." Habsurg György hozzátette: "Árt a családnak, kihasználja Habsburg-Tescheni Vilmos főherceg hírnevét Ukrajnában." 
Mindezek mellett az utolsó magyar trónörökös, Ottó fia azt is bevallotta az újságírók érdeklődésére, egyelőre jogilag nem tudtak ellene tenni semmit az Ukrajnában uralkodó körülmények miatt.
A Euronews összeállítása felidézi a Habsburgok "ukrán szálának" legfontosabb epizódjait is: Habsburg–Tescheni Vilmos Ferenc József főherceg neve valóban jól cseng Ukrajnában, ugyanis aktív szerepet játszott az ország két világháború közötti és második világháborús történetében. József nádor dédunokájaként vetette a sorsa Ukrajnába, ahol Vaszil Visivanij néven az Ukrajna függetlenségért harcoló úgynevezett Szics lövészek ezredeseként szolgált. Polgári neve Wilhelm Habsburg volt, mindmáig az ukrán függetlenségi törekvések szereplőjeként tartják számon.

De hogy a vasgyár kapujánál parádézó "Franz Valdimir"-hez semmi köze, az teljesen biztos – és itt véget is ér a Monty Python Repülő Cirkuszának lexebb jeleneteit idéző történet. Jöjjön ET!

(A kép természetesen illusztráció, az igazi Habsburg Györgyöt ábrázolja)
 

A rovat további hírei: Dunaferr

Letartóztatták a Dunaferr egyik "támadóját"

Letartóztatták a Dunaferr egyik "támadóját"

2021. jún. 09.

A futballmérkőzések és a Városligetben zajló építkezések biztosításáról ismert, de a Dunaferr elleni emlékezetes támadásban is szerepet vállalt Tóth Csabát és társait hétfő hajnalban őrizetbe vették, írta meg a hvg.hu. Az Index információi szerint költségvetési csalással gyanúsítják őket.

ISD Dunaferr: döntött a Győri Ítélőtábla

ISD Dunaferr: döntött a Győri Ítélőtábla

2021. máj. 13.

Semmis a cégbíróság végzése, új eljárás jöhet; jogilag talán nem teljesen egzakt, de nagyon rosszul áll a cégcsoport irányításának átvételét szervező alakulat szénája. Sajtóközlemény.

ISD Dunaferr: "a szeánsznak semmiféle jogi hatása nincs"

ISD Dunaferr: "a szeánsznak semmiféle jogi hatása nincs"

2021. máj. 06.

Hivatalos közleményben fejtette ki a mai "közgyűlési kísérlettel" kapcsolatos álláspontját az ISD Dunaferr Zrt. A DO a téma jelentőségére tekintettel betűhíven közli a dokumentumot. A történet folytatódik – és legalább május 20-ig várni kell a megoldásra.

Cáfol a Dunaferr: szélhámosok, ügyeskedők, hazugságok hálójában

Cáfol a Dunaferr: szélhámosok, ügyeskedők, hazugságok hálójában

2021. ápr. 29.

Több tételben cáfolta Szergej Taruta állításait az ISD Dunaferr Zrt. – a cégcsoport szerint az ukrán kisebbségi tulajdonos nem higgadt és főként nem megbízható üzletemberként járt el valójában, mint ahogy feltüntette magát  egy nyilatkozatában.

ISD Dunaferr: "szó sincs új cégvezető kinevezéséről"

ISD Dunaferr: "szó sincs új cégvezető kinevezéséről"

2021. ápr. 22.

Hivatalos közleményben cáfolja az új cégvezető kinevezésével kapcsolatos (ál)hírt az ISD Dunaferr Zrt. menedzsmentje. Jogi lépéseket tesznek, feljelentés születik az ügyben. Betűhív közlés.

DSTV: támadás a Dunaferr ellen

DSTV: támadás a Dunaferr ellen

2021. ápr. 20.

Terjedelmesebb összeállításban dolgozza fel az országos visszhangot kiváltó péntek esti eseményeket a DSTV stábja. A riportban idézik Kálló Gergely országgyűlési képviselő és Stummer János bizottsági elnök álláspontját is. Hangkép.

ISD Dunaferr: hamis iratokra alapozták a "gyárfoglalást"

ISD Dunaferr: hamis iratokra alapozták a "gyárfoglalást"

2021. ápr. 19.

Nyomozati anyagok szóbeli ismertetése, bizonyító erejű dokumentumok, szövevényes háttér és lehetséges jövő: rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a múlt pénteki támadást megalapozó iratok hamisságáról dr. Nagy Péter, az ISD Dunaferr  Zrt. vezető jogásza ma délelőtt. Krimibe illő, minden túlzás nélkül.