Habsburg György: szélhámos a Dunaferr-ügyben felbukkant "rokon"

Öcaline - 2021. április 22. 19:04

Tudtuk, persze, csak nem sejtettük – az igazi Habsburg tisztázta a tisztázandókat, adta hírül a Euronews. Most már tényleg csak ET vagy a Hétszűnyű Kapanyányi Monyók hiányzik, hogy kerek legyen a Monty Python-i magasságokat ostromló történet.

A Dunaferr "szerteágazó és bonyolult" ügyének egyik mellékszálán indult el a Euronews stábja: azt igyekeztek kideríteni, ki lehet a többségi orosz tulajdonos közleményében Franz Vladimir Habsburg-Lothringen néven bemutatkozó ukrán férfi (emlékszünk, ugye: társaival a közelmúltban hamis meghatalmazásokkal kísérelte meg átvenni a cégcsoport irányítását). 

Erős a gyanú

Mivel a Euronews újságírójának gyanússá vált a Habsburgként bemutatkozó személy, és nem találta egyetlen családfán sem az említett férfit, megkérte egy ukrán kollégáját, nézzen utána: ki lehet  a történelmi nevet viselő (vagy: bitorló) személy. A válasz lehangoló volt: az uralkodó családok történelmére specializálódott blogot is üzemeltető szakértő is azt a választ adta, hogy nem sok információ van róla sem oroszul, sem ukránul.
Ráadásul közösségi média oldalai is inkább erősítették, mint oszlatták a gyanút: az ukrán férfi visszaél a szépen csengő történelmi névvel. Hadd jegyezzem meg közbevetésül, ha "Franz Vladimir" esetleg ET-jelmezben vagy a Hétszűnyű Kapanyányi Monyók ördögbőrből varrt kacagányában jelenik meg a vasgyár kapujánál, akkor is biztos akadnak páran, akik benyelik a mutatványt. (Ezt a gondolatot amúgy az Igazi Trebitsch ihlette Rejtő Jenő örökbecsű Piszkos Fred regényéből – azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy az Igazi Trebitsch valóban élt. Igaz, mint az Index remek idevágójából kiderült, "globális méretű nagyzási hóbortban szenvedett, és fokozatosan súlyosbodó elmebaja valószínűleg sokkal inkább magyarázza kalandos életútját, mint valamilyen konkrét sérelem").

"Árt a családnak"

A Euronews szerencsére nem állt meg a kutakodásban, következő válaszadójuk ráadásul egy igazolhatóan valódi Habsburg volt: Habsburg György jelenlegi párizsi magyar nagykövet, az utolsó magyar király, IV. Károly unokája. Ő meg tényleg nem kertelt, a portál szerint  a következőket mondta az ukrán férfiról: "Ő egy szélhámos, ismerjük őt, használja a nevet, de semmilyen kapcsolata nincs a családdal." Habsurg György hozzátette: "Árt a családnak, kihasználja Habsburg-Tescheni Vilmos főherceg hírnevét Ukrajnában." 
Mindezek mellett az utolsó magyar trónörökös, Ottó fia azt is bevallotta az újságírók érdeklődésére, egyelőre jogilag nem tudtak ellene tenni semmit az Ukrajnában uralkodó körülmények miatt.
A Euronews összeállítása felidézi a Habsburgok "ukrán szálának" legfontosabb epizódjait is: Habsburg–Tescheni Vilmos Ferenc József főherceg neve valóban jól cseng Ukrajnában, ugyanis aktív szerepet játszott az ország két világháború közötti és második világháborús történetében. József nádor dédunokájaként vetette a sorsa Ukrajnába, ahol Vaszil Visivanij néven az Ukrajna függetlenségért harcoló úgynevezett Szics lövészek ezredeseként szolgált. Polgári neve Wilhelm Habsburg volt, mindmáig az ukrán függetlenségi törekvések szereplőjeként tartják számon.

De hogy a vasgyár kapujánál parádézó "Franz Valdimir"-hez semmi köze, az teljesen biztos – és itt véget is ér a Monty Python Repülő Cirkuszának lexebb jeleneteit idéző történet. Jöjjön ET!

(A kép természetesen illusztráció, az igazi Habsburg Györgyöt ábrázolja)
 

A rovat további hírei: Dunaferr

Terjedelmes választ adott a Dunaferr vezetése a Portfolio.hu tegnapi cikkére

Terjedelmes választ adott a Dunaferr vezetése a Portfolio.hu tegnapi cikkére

2022. dec. 02.

A menedzsment azért tartotta fontosnak a válaszadást, mert a gazdasági portál szerint a vállalatcsoport kapuin belül megkezdődött az üzemek biztonságos lekapcsolásának előkészítése.

ISD Dunaferr: szabálytalan volt a közgyűlés

ISD Dunaferr: szabálytalan volt a közgyűlés

2022. nov. 24.

Nyilvánosságra hozta a vállalatcsoport partnereinek írt tájékoztató levelet az ISD Dunaferr Zrt. – a téma fontosságára tekintettel betűhíven közöljük a DO-hoz is eljuttatott, Evgeny Tankhilevich legfőbb-, általános vezérigazgató-helyettes  és dr. Nagy Péter ügyvéd jegyezte dokumentumot!

A Dunaferr közleménye: ál-Habsburg után újabb álképviselők tűntek fel

A Dunaferr közleménye: ál-Habsburg után újabb álképviselők tűntek fel

2022. nov. 21.

Szabálytalan közgyűléssel, alaptalan nyilatkozatokkal tesznek próbát a cégfoglalásra az ISD Dunaferr Zrt.-t támadó körök, áll a vállalatcsoport friss közleményében. Betűhív közlés.

Ismét csalók próbálnak "közgyűlést" szervezni a Dunaferrnél!

Ismét csalók próbálnak "közgyűlést" szervezni a Dunaferrnél!

2022. nov. 17.

Közleményben figyelmeztet a társaságcsoport az újabb akcióra – az összegzés az ISD Dunaferr Zrt. hivatalos oldalán látott napvilágot délután. Betűhív közlés.

Dunaferr: vissza a "Start" mezőre

Dunaferr: vissza a "Start" mezőre

2022. nov. 11.

Mindössze tizennyolc perc alatt elfogyott a kormány által meghirdetett Gyármentő Programra adott 150 milliárd forint, amelyet az október 22-i Kormányinfón jelentettek be. Az egyelőre kérdéses, hogy a vasműnek jut-e ebből – bár az biztos, hogy a nagy múltú dunaújvárosi vállalat sorsát ez a program nem oldaná meg.

Hallgat az állam a Dunaferről – nagy a csend a kormányzat részéről

Hallgat az állam a Dunaferről – nagy a csend a kormányzat részéről

2022. okt. 27.

Több mint egy hónapja jelezte a térség fideszes országgyűlési képviselője, hogy kormányzati segítséget kér a Dunaferrnek. Az ügyben azóta megszólalt maga Orbán Viktor miniszterelnök is, de konkrét lépés mégsem történt, sőt, az országgyűlési képviselő azóta már a Dunaferr felszámolásáról beszélt. 

Kormányinfó: nem biztos, hogy a Dunaferr megmenthető

Kormányinfó: nem biztos, hogy a Dunaferr megmenthető

2022. szep. 29.

A dunaújvárosi cégcsoport sorsáról is szó esett a mai kormányinfón. A helyzet, hadd fogalmazzak nagyon finoman, nem rózsás.