Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

MMK: nyitásra készül, komoly terveket szövöget a Vasas

Öcaline - 2021. április 13. 11:45

Barta Endre alpolgármester örömteli bejelentéssel érkezett, és a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes távlatos elképzeléseiről is szó esett a Munkásművelődési Központban rendezett tájékoztatón ma reggel. Tervtár a nyitás utánra.

Közös tájékoztatón vázolta a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes idei terveit Barta Endre humán ügyekét felelős alpolgármester, Kováts Rózsa, az MMK intézményvezetője, valamint Lengyel Szabolcs, a táncegyüttes új művészeti vezetője; az eseménynek az együttesnek évtizedek óta otthont biztosító intézmény adott otthont ma reggel.

Fontos közösség, fontos szerep

Örömteli bejelentéssel érkezett a humán ügyekért felelős alpolgármester; Barta Endre a Vasas szerepét is méltatta a város életében:
– A dunaújvárosiak jól tudják, milyen fontos közösség a Vasas, és milyen fontos szerepet tölt be városunkban – a „békeidőben” is rengeteg örömöt szerzett a városlakóknak fellépéseivel, határokon belül és túl öregbítette a város hírnevét. Ezért érzem fontosnak, hogy a mostani szorító gazdasági helyzet ellenére megkapja az együttes azt az önkormányzati támogatást, amit az elmúlt évben – reméljük, a 4 millió forintos keret révén is sikerül a vírus veszélyhelyzet utáni időszakban mihamarabb újra nívós produkciókkal megörvendeztetni az együttes iránt érdeklődőket.

Újra próbálnának, ismét táncolnának

 Kováts Rózsa intézményvezető szerint a lehető legjobbkor jött a támogatás, hiszen a pandémia időszaka nagy kihívás elé állította az együttest – és a Vasas gárdája ugrásra készen várja a lehetőséget a munka, a közös gyakorlások, megkezdésére. Kováts Rózsa kiemelte: csapatépítő tábort is terveznek, új ruhák és új koreográfiák is készülnek, hogy aztán – remény szerint legkésőbb szeptembertől – már a minden ízében megújuló együttes léphessen színpadra. 

Jó esély van arra, hogy az egészségvédelmi szabályok maximális betartása mellett, de már két hét múlva elkezdhesse a próbákat a nagy együttes, mondta a tájékoztatón Lengyel Szabolcs „Micsi”, a Vasas nemrégiben kinevezett művészeti vezetője:
– Mivel a megbízatásom ideje óta ez az első alkalom, szeretném megköszönni a lehetőséget mindenkinek, és egyúttal ígérem, minden erőmmel azon leszek, hogy megszolgáljam a bizalmat, és a munkámmal segítsem a nagy múltú együttest – tovább emelve a Vasas egyébként is magas nívóját. Jelenleg az online térben, webes platformokon ismerkedünk és táncolunk – de már nagyon várom a közös munkát, hiszen az igazi helye egy táncosnak a próbateremben és a színpadon van.
A DO érdeklődésére Kováts Rózsa elárulta: a világjárvány miatti korlátozások miatt némi lemorzsolódásra számít, ugyanakkor a Vasas előtt komoly kihívások állnak, így a toborzások révén belépő új tagok, valamint a „kemény mag” sűrű programra készülhet. Lengyel Szabolcs a részletekről szólva elmondta: ősszel már heti három próbával számol a felnőtt együttesnél, az új koreográfiák mellett egy új, iskolásoknak szóló mesedarabbal is szeretnének kirukkolni, és már kora ősszel megkezdődnek a hagyományos karácsonyi Vasas-gála előkészületei. Az igazi „nagy dobás” 2022-ben következik: 70 éves lesz a Vasas, és „Micsi” elképzelése szerint a régi gárda és a jelenlegi csapat együtt igazolja az együttes munkájának alappillérét: azt, hogy táncolni jó! 

A Honvédtól a Vasasig vezetett az út

Lengyel Szabolcs „Micsi” Csornán született, szülei is táncosok voltak: Tíz éves korától aktívan táncol, fiatal felnőttként lett a Honvéd Táncegyüttes tagja, ahol Novák Péter „Tata” és Foltin Jolán volt a mestere. Mint vallja, tőlük tanulta a legtöbbet, a táncos látásmód, a koreográfiák, a művészi megközelítés mellett mesterei művészetpedagógiai elveit is magáénak tudja. A honvédos évek máig meghatározzák szemléletét – „a sikerért meg kell izzadni”, vallja. 
Korábban több koreográfiát készített a dunaújvárosi táncegyüttes tagjainak – ismeri a Vasas-családot, és mint mondta, egyszerre tartja nemes feladatnak és komoly kihívásnak az együttes több évtizedes hagyományának folytatását. 

(Fotó: Végh Zoltán)

 

A rovat további hírei: Kultúra

Kakaókoncerttől pünkösdi hangversenyig

Kakaókoncerttől pünkösdi hangversenyig

2024. máj. 14.

A Sándor Frigyes Hét eseményei után is sűrű programra készül a jeles muzsikus, zenepedagógus nevét viselő művészeti iskola: hétfőn kezdődött, és péntekig még három esemény csalogatja a muzsika szerelmeseit – minden korosztályban.

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

2024. máj. 12.

A Pentelei Molnár János festőművész halálának  centenáriumi évfordulójára meghirdetett emlékév eseménysorának keretében nyílt az egész életművet bemutató kiállítás a felújított Mondbach-kúriában szerdán. 

DSTV: gálával ünnepelték a tánc világnapját

DSTV: gálával ünnepelték a tánc világnapját

2024. máj. 09.

A beszámolót már olvashatták, most itt a DSTV összeállítása: gálával ünnepelte a tánc világnapját a Wesley-Da Capo iskola közössége. A Bartókban rendezett eseményen több száz növendék lépett színre látványos, változatos műsorral – kétszer is! Hangkép.

Móricz 70 – minifesztivállal ünnepelnek

Móricz 70 – minifesztivállal ünnepelnek

2024. máj. 08.

Gazdag programmal futtatja csúcsra a jubileumi tanév eseménysorozatát az alapítása 70. évét ünneplő Móricz Zsigmond Általános Iskola. Lássuk a kínálatot – nagyon bőséges lesz, úgyhogy csak címszavakban!

Jótékonysági gála a Bartókban

Jótékonysági gála a Bartókban

2024. máj. 08.

Nemes céllal és jelentős erők összefogásával valósul meg az a közösségi kezdeményezés, amelynek a Bartók színházterme ad otthont pénteken délután. 

Pentelei Molnár János életművének jeles darabjaiból nyílik tárlat a Mondbach kúriában

Pentelei Molnár János életművének jeles darabjaiból nyílik tárlat a Mondbach kúriában

2024. máj. 07.

Jelképes gesztus, hogy éppen az emlékév egyik ünnepeltje, Pentelei Molnár János festőművész kiállítása nyitja a felújított Mondbach kúria időszakos bemutatóinak sorát. A megnyitó szerdán lesz, mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: új kiállítás a könyvtárban

DSTV: új kiállítás a könyvtárban

2024. máj. 07.

Folytatódott a József Attila Könyvtár és a SKICC Csoport együttműködése, derül ki a DSTV összeállításából. Ennek keretében nyílt meg Kosztolányi György utolsó tanítványa, Gódányné Homoki Mária egyéni kiállítása a közelmúltban. Hangkép.