Dunaújváros Hetilap

Buszközlekedés: még tart a finomhangolás

Kölesdi Fanni - 2021. május 9. 8:02

Az új menetrend elkészítésért felelős munkacsoport vezetője, Tóth Kálmán már a márciusi bevezetés előtt elmondta, hogy a tapasztalatok alapján lesznek majd módosítások. A "finomhangolt" menetrend május 15-én lép életbe.

Gyökeresen átalakult a rendszer. Új járatok, új megálló született. A körjárat mellett ellenjáratok jöttek létre, tehát nagyon sok újdonságot kell megszokniuk az utasoknak, amihez idő kell, hangsúlyozta Tóth Kálmán. 

Csökkent a követési idő

A legnagyobb problémát korábban az jelentette, hogy a buszok ritkán jártak, a különböző járatok menetrendjei nem voltak egymáshoz hangolva, így gyakran előfordult, hogy a megállókban egymást érte két busz, majd fél óráig, egy óráig nem jött semmi. Március 1-től egy egységes, összehangolt menetrend jött létre, így például a Belvárosban és a Római Városrészben 10 percenként követik egymást a buszok, míg a Béke városrészből a belváros irányába 15 perces követési idő van. Ez azt jelenti, hogy nem is kell feltétlenül ismerni a menetrendet, mert viszonylag hamar mindig jön valamilyen busz, emelte ki a képviselő:
– Az, hogy ütemes menetrend jött létre, csak átszállással megoldható. Sajnos ezt tudomásul kell venni, hogy több átszállás van, mint korábban. A menterendi teljesítmény éves szinten 100 ezer kilométerrel több, mint a korábbi menetrend esetén. E fölé már nem tudunk menni.
Az önkormányzati képviselő hozzátette: olyan menetrend nem létezik, amiben ne kellene átszállni. Nem megoldható, hogy minden városrészből közvetlen összeköttetés legyen a Temetőbe, a Parkcenterhez vagy éppen a Szalki-szigetre. Ilyen korábban sem volt soha – de átszállással minden gyorsan elérhető.

Fontos változások 

A finomhangolás során a lehető legtöbb lakossági igényt igyekeztek figyelembe venni, ennek köszönhetően:
– javul a Papírgyári út közlekedése műszakváltáskor,
– javul a Szórád Márton út és Óváros összeköttetése,
– sűrűbb közlekedés lesz a Szalki-szigetre,
– Pálhalmáról pedig közvetlenül elérhető lesz a Petőfi iskola.
A főbb változtatás, hogy a 32-es busz helyett a 13-as közlekedik majd Pálhalma felé, míg a Papírgyári út kiszolgálását a korábbi 2-es járat látja majd el. 28-as néven pedig új műszakos járat indul az Északi Ipari Park és a Béke város között. 

A változtatások május 15-én lépnek majd életbe, de az aktuális menetrend mellett már elérhető az új verzió is város hivatalos oldalán, méghozzá az alábbi címen!

A május 15-től érvényes menetrend (katt) >>

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.