Terítéken: a Nagy Tésztafantázia Gyűjtemény

Öcaline - 2021. május 17. 11:46

Másodszor akarok jót tenni veletek, drága egészségőr olvasók, és másodszor csábulok el menthetetlenül: a múltkor a zsíros-toros brutáliák vittek a bűnbe, most meg néhány olyan tésztaétel, aminek – a digó kaják vad és kérlelhetetlen rajongójaként – nem tudtam, meg nem is akartam ellenállni.

Az alapkoncepció megint az volt, hogy egy tematikus összeállítás erejéig tavaszimádó, zöldségekkel párnázott és ékített, egészségőr kollekciót hozok – erre tessék!

A gyanú árnyéka

Egyre biztosabb vagyok benne, hogy a Terítéken Dunaújváros és környéke facebook csoport adminjainak birtokában van egy varázskapcsoló; amikor én lépek a felületre, eltűnnek az egészségtudatos posztok, pontosabban a helyükbe (és feltehetően csak nekem!) laktató és nehéz, ugyanakkor csábítóan finom konyhabűvészeti remeklések kerülnek.
Csak így történhetett, hogy immár másodszor futottam neki egy egészségőr kollekció összeszedésének, és a vége megint az lett, hogy vett egy merész kanyart a történet; fenséges kiállású és orgiasztikus ízélményeket ígérő tésztacsodák következnek, kéretik nagyon kapaszkodni, indulunk!

Egyszerűen nagyszerű

A két éhes olasz című, egyébként kimagaslóan szórakoztató gasztronómiai kalandtúra-sorozat egyik epizódjában titkos szellemi vezetőm és példaképem, Gennaro Contaldo azt fejtegeti, hogy az olasz tésztaételek készítésének kulcsa az egyszerűség: három-négy hozzávaló, néhány markáns fűszer, molto bene, mia bella. Szerencse, hogy ezt a vonalat jó néhányan követik a „terítékenes” csoportban is –Tóth Judit például remek textúrájú, gyönyörű munkával rukkolt ki az ihletadó tejszínes három gombás tészta elkészítésekor: a csiperke, a laska és a barna shimeji mellé a raguba egy csipetnyi petrezselyemzöld került, mámorítóan jó lehet.

Szintén nagyon nagyot dob az alkalmi olasz nap menüsorában Csépányi-Vitai Gabriella: a pesztós-rikottás farfalle tészta tényleg lenyűgözően egyszerű, és csodás, ahogy a pesztó színei szinte fölöltöztetik a tésztát. A kép alapján egy toszkán kisvendéglő hangulata ugrik be, a hátsó traktusban termetes, mosolygós és harsány mamma gyúrja azt a farfalle-t, amit még tízezerszám gyúrnak ugyanott és ugyanakkor szerte a vidéken, mégse gyúrja úgy rajta kívül senki; és az asztalon a ház bora verítékezik opálos cseppeket.
A harmadik találat Speckerné Szabó Zsuzsannáé, lasagne. Nem fogok róla hosszú ódát zengeni, hibátlan a szín és az állag, a darált hús rusztikus darabossága és a tészta puha omlóssága, a fények játéka és a sajt finom remegése a tetején. Biztos vagyok benne, hogy erre még Gennaro mester is elégedetten csettintene: perfetto!

(Fotó: Terítéken Dunaújváros és környéke)
 

A rovat további hírei: Mozaik

Meteo extra: keddig biztosan kitart a hőségriasztás

Meteo extra: keddig biztosan kitart a hőségriasztás

2021. jún. 20.

Az országos tisztifőorvos másodfokú intézkedést rendelt el, miután az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetése szerint szombaton már az ország nagy részén 25 fok feletti a középhőmérséklet. Keddig él a figyelmeztetés, de persze tovább is tarthat.

Garázsvásár: kalandtúra a kánikulában (galériával)

Garázsvásár: kalandtúra a kánikulában (galériával)

2021. jún. 19.

A kisvonatozás opciójának is hála komoly közösségi eseménnyé izmosodott az Újtelepi Garázsvásár: a Városvédők Újtelepért Egyesület kavalkádján ma vehettek részt a kincsvadászok. Innentől a feladat adott, mindenkinek: sok ilyet még, és ki ne hagyják/hagyjátok!

Szép a Zélet a szabadstrandon is! (galériával)

Szép a Zélet a szabadstrandon is! (galériával)

2021. jún. 18.

Az élményfürdő megnyitása és a kapcsolódó akció árnyékában kevesebb szó esett a szabadstrandról, pedig ott is alaposan belehúztak a fürdőzők: az elmúlt napokban is benépesült a plázs a Szalki-szigeten üzemelő fürdőhelyen.

Garázsvásár: itt a tételes kínálat

Garázsvásár: itt a tételes kínálat

2021. jún. 17.

Az alaphírt a felhívással már kilőttük, most itt az utolsó figyelmeztetés: elkészült az immár másodjára rendezendő Garázsvásár tételes kínálata – közel 50 helyszínen várja a kincsvadászokat a Városvédők Újtelepért Egyesület szombaton. 

Ha nyár, hát csobbanás, ha csobbanás, hát élményfürdő (galériával)

Ha nyár, hát csobbanás, ha csobbanás, hát élményfürdő (galériával)

2021. jún. 16.

Tökéletes időzítés és tökéletes születésnapi akció: ha nagy zsúfoltság nem is volt, de sokan éltek a kedvezményes árú belépő kínálta lehetőséggel az élményfürdő újbóli megnyitásának első napján!

A társállatok szerepe, jelentősége (1.)

A társállatok szerepe, jelentősége (1.)

2021. jún. 16.

Újabb sorozatot kezdtünk hasábjainkon a felelős állattartás híveinek – Czibere Cecília habilitációs kutyakiképző ezúttal a társállatok szerepe, jelentősége kapcsán avatja be az érdeklődőket a legfontosabb tudnivalókba. Első rész.

Igazi strandidő, komoly kánikula várható!

Igazi strandidő, komoly kánikula várható!

2021. jún. 14.

Egyre melegebb napokat, a hét közepétől valóságos hőhullámot ígér a DO időjárási szakértője. Igazi strandidő várható – árnyék, naptej és folyadékbevitel az idevágó javallatom a hét végére!