Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Világörökség lett a Dunai Limes – de akad egy bökkenő

Öcaline - 2021. augusztus 2. 11:53

A magyar szakasz nélkül kapott védettséget a római kori védvonal. Két évtized előkészületei mentek a levesbe, persze Dunaújváros is kimarad a jóból.

A magyar helyszínek nélkül kaptak világörökségi védettséget kaptak a Római Birodalom határvonalának emlékei Németországban, Ausztriában és Szlovákiában, írta a Magyar Hang információira hivatkozva a 444.hu.  A döntéssel világörökség lett a Dunai Limes nyugati fele, melynek része lett volna a Magyarországon található szakasz is. A lap újra felidézi: 2009 óta a különböző régészeti leletekből, őrtornyokból, sáncokból álló hálózat a legfontosabb világörökségi várományos attrakciónk volt – 18 év előkészítő munkát öltek bele a szakemberek, míg a kormány júniusban visszavonta a jelölést. 

A döntés tehát megszületett: a World Heritage Site szakportál beszámolója szerint az UNESCO mostani ülésén a dunai limes németországi, ausztriai és szlovákiai közös szakasza, összesen mintegy 34 lelőhellyel megkapta a világörökségi védelmet. 

Magyarország kimaradásával sajnos Dunaújváros is fontos pályázati lehetőségektől esik el – amint arról korábbi összeállításunkban beszámoltam, a limes fontos térségi központja volt Dunaújváros területén Intercisa, amelyet – éppen a városépítés miatt – Pannonia provincia egyik legjobban feltárt területeként tartanak számon a tudósok.  Az sem lehet véletlen, hogy Visy Zsolt régészprofesszor, a jelölés kezdeményezője és korábbi koordinátora szakmai pályájának nagyon fontos periódusát az intercisai feltárások irányítójaként töltötte – az Intercisa Múzeum igazgatója volt.

A már idézett összegzés közvetlen elérhetősége:
Kitáncolt a kormány a Limes Világörökség pályázatból (katt) >>

Az első megingásról még a Castellumon írtam, tessék!
A meghiúsult Limes-pályázat és a dunaújvárosi szálak: nagyon nagy a bukó – és nagyon közelről érint minket (katt) >> 

(Fotó: Intercisa Legion)

A rovat további hírei: Kultúra

Zenei kavalkádra készül az Élesztő közössége

Zenei kavalkádra készül az Élesztő közössége

2021. szep. 22.

Immár második nagy kulturális rendezvényét szervezi az Élesztő lokálpatrióta közösség. Színes zenei kavalkádra készülnek, készülünk – az első felvonás pénteken lesz, mutatom a programot máris!

Könnyed délután a Líra-Móra Könyvesboltban

Könnyed délután a Líra-Móra Könyvesboltban

2021. szep. 21.

Egyszerre ígér izgalmas kalandozást a regények világában, valamint a könnyed kikapcsolódást a könyvesbolt kísérlete – ráadásul Dunaújvárosból elszármazott alkotó mutatkozik be csütörtökön.

József Attila Könyvtár: "Pilinszky és én"

József Attila Könyvtár: "Pilinszky és én"

2021. szep. 20.

Rendhagyó zenés irodalmi összeállítás a magyar költészet egyik állócsillaga emlékére. 100 éve született Pilinszky János. Alvó, szegek, jéghideg, homok.

Bartók: hazai pályán is hódíthat a "Hamlear" (galériával)

Bartók: hazai pályán is hódíthat a "Hamlear" (galériával)

2021. szep. 20.

Látta már Koltai Róbertet és Nagy Ervint egyszerre egy színpadon? Itt a remek alkalom, ráadásul egy, sőt, kettő velőtrázó Shakespeare-átiratban! És holnap már hazai közönség előtt hódít a "Hamlear"!

DSTV: varázsgemmák a múzeumban

DSTV: varázsgemmák a múzeumban

2021. szep. 20.

Ebben a hónapban is kiválasztotta a hónap műtárgyát az Intercisa Múzeum, derült ki a DSTV összegzéséből. Az érdeklődők ezúttal a római kori varázsgemmákkal ismerkedhetnek meg. Hangkép.
 

DSTV: Bartók történetek

DSTV: Bartók történetek

2021. szep. 18.

Új sorozatot kezdett a Bartók Kamaraszínház, derül ki a DSTV összegzéséből. A kezdeményezés részleteit Csadi Zoltán művészeti igazgató és dr. Gajdó Tamás színháztörténész összegzi. Hangkép.
 

ICA-D: kurátori vezetéssel búcsúzik a Móder-tárlat

ICA-D: kurátori vezetéssel búcsúzik a Móder-tárlat

2021. szep. 16.

Hamarosan véget ér Móder Rezső átfogó egyéni kiállítása a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) – a Lebegő ellenállások című retrospektív bemutató kurátori tárlatvezetéssel  búcsúzik a közönségtől.