Calvadost minden konyhába?!

doszerk - 2022. január 14. 16:11

Izgalmas italokban nincs hiány, s ezek népes táborát erősíti a Calvados is. +18 (X)

Különleges brandy, amelynek jó hatása van a gyomorra nézve is, valamint a konyhában is nagy hasznát vehetjük időnként, ha kedveljük a lenyűgöző ízeket!

Mi is az a Calvados?

Alapvetően alma, illetve alma-körte brandy, amelyet párlással készítenek, majd fahordókba zárnak. A Calvadosnak sokféle színe lehetséges, az egészen világos aranysárgától a karamelles, mézes árnyalatokig. Nagyon fontos, hogy ezt az italt mindenképpen lélegeztetni kell kóstolás előtt, mivel nagymértékben megváltoztatja így az ízét. Nagyjából 40%-os alkoholtartalomra kell számítani, italként történő szervírozásához a 18-20 fokos hőmérséklet javasolt.

Aperitif vs. digestif, avagy a kategóriák átka

A “melyik italt mikor fogyasszunk?” kérdés sokakat foglalkoztat. Bár önmagában az is izgalmas téma, hogy mekkora jelentőséget kell tulajdonítani az egyes kategóriáknak, főleg olyankor, amikor egy ital - ha szeretnénk - egyikbe is, másikba is nagyon jól beleillik. Ahogy a Calvados-ra is történetesen teljesen illik az étkezés előtti és az étkezést követő isteni ital elnevezés is.

Hogyan lehet egy ital egyszerre mindkettő?

Sok más italhoz hasonlóan a Calvados is gyümölcsből készített nedű - jellemzően körte vagy alma felhasználásával -, s ez azt is jelenti, hogy megőrzött némi savasságot ezekből. A savas jelleg pedig tökéletessé teszi arra is, hogy pozitív hatást gyakoroljon a gyomorra! 

Így aztán kifejezetten jó ötlet étvágyfokozóként fogyasztani, miközben ideális segítséget nyújt olyankor is, amikor a gyomor telítettségét szeretnénk kissé enyhíteni vele. Hogy mindenhez még elképesztően ízletes is? Úgy tűnik, lehet valami egyszerre ínycsiklandó és még hasznos is, s ennek kitűnő példája a Calvados. A Prémium Italnagykereskedés Online Calvados kínálatában ráadásul hatalmas választék fogad, így biztos meg fogod találni a kedvencedet is közöttük.

Remek, tehát a Calvados egy izgalmas, ugyanakkor étvágyat fokozó és emésztést serkentő ital, tehát tagadhatatlanul kiváló társ egy vendégségbe. Na de mit keres a konyhában?

Miért nagyszerű ötlet, ha a konyhában is tartasz egy üveggel?

Nem azért, hogy titokban kóstolgathasd! Sokkal inkább az elképesztő, aromafokozó hatásának köszönheti, hogy kávézás és főzés közben is nagy becsben van tartva!

Fantasztikus recepteket próbálhatsz ki a Calvados felhasználásával, mint amilyen például a calvadosos csirke almával és burgonyával, s természetesen nyugodtan teret engedhetsz a fantáziádnak és a kreativitásodnak is. S bár alapvetően nem idegen a főzéstől a különféle alkoholos italok felhasználása, az határozottan nem mindegy, hogy mit mivel párosítunk! A Calvados leginkább a gyümölcsös ízek tengerében domborítja ki fantasztikusan a különböző zamatokat.

Légy merész, és próbáld ki a Calvados mesés ízeit, a poharadba töltve és az ételeidet ízesítve egyaránt!

A rovat további hírei: Mozaik

Özvegyi haszonélvezeti jog

Özvegyi haszonélvezeti jog

2022. máj. 23.

Minden, amit az özvegyi öröklési procedúráról tudnia kell! Az özvegyi jog egyrészt az örökhagyó élettársának a hagyatékra való jogát fejezi ki. (X) 

Tömeges jelenlét és élményözön a repülőtéri családi napon (galériával)

Tömeges jelenlét és élményözön a repülőtéri családi napon (galériával)

2022. máj. 23.

Ha nem is a csillagos, de a napsütötte ragyogó ég szabott csak határt a résztvevők lelkesedésének – sokan kilátogattak a repülőtérre vasárnap azzal az elhatározott céllal, hogy bekapcsolódjanak a Családi nap eseményeibe!

Komoly kihívások – avagy így hordoznak ők!

Komoly kihívások – avagy így hordoznak ők!

2022. máj. 23.

Javában tart a Hordozás Hete fantázianevű programsorozat, több komoly és/vagy szórakoztató programot szentel a témának az Anyák a Hordozásért Alapítvány.

Változékony idő várható, de végre jöhet némi csapadék is

Változékony idő várható, de végre jöhet némi csapadék is

2022. máj. 23.

Mozgalmas és izgalmas hetünk lesz időjárási szempontból a DO meteorológiai szakértőjének friss előrejelzése szerint. Ha  minden jól alakul, végre ismét lesz részünk égi áldásban. 

A "csináld magad" projektek alapkövei: a kéziszerszámok

A "csináld magad" projektek alapkövei: a kéziszerszámok

2022. máj. 22.

Bárminek is szeretnénk nekiállni saját magunk, a megfelelő eszközök és szerszámok elengedhetetlenek minden munkához. (X) 

Aszfaltkoptatók az alsó Duna-parton (galériával)

Aszfaltkoptatók az alsó Duna-parton (galériával)

2022. máj. 22.

Nem mindennapi látványosságot és nem gyenge bulit, ráadásul jótét célú randevút ígért a benzingőz és a gumifüst híveinek a városunkban rendezett Bimmer Parade az alsó Duna-parton szombaton – és be is váltotta a reményeket!

Tolatókamerák, hogy a holttér se okozzon problémát

Tolatókamerák, hogy a holttér se okozzon problémát

2022. máj. 21.

Ahhoz, hogy a nagyobb gépjárművek sofőrjei könnyebben és biztonságosabban tudjanak hátramenetben is vezetni, egy megfelelő tolatókamera kiválasztása rettentő fontos. (X)