Dunaújváros Hetilap

Fideszes "igazolatlan" – tabu téma lett a különleges gazdasági övezet

doszerk - 2022. február 18. 10:32

Tabu téma a várost megrövidítő politikai bosszúhadjárat nyomán született döntés, tiltott zóna a közgyűlés, de még a közmeghallgatás is a Fidesz helyi képviselői számára, a városatyák felsőbb nyomásra maradtak távol a tanácskozásokról.

Nagy megütközést keltett mind a múlt heti közmeghallgatáson, mind a keddi közgyűlésen a Fidesz helyi képviselőinek beszédes bojkottja – az eset ráadásul nem csupán a "Rajta, Újváros!" Egyesület frakciójának tagjai, illetve a város vezetése nemtetszését váltotta ki, hanem információink szerint jelentős belviharokat okozott a kormánypárti közegben is.

Valóban különleges: úgy van, hogy nincs

Több forrásunk egybehangzó állítása szerint ugyanis a dunaújvárosi fideszes képviselőknek dr. Molnár Krisztián, a Fejér megyei Közgyűlés elnöke (a kormánypárt tavaly megválasztott választókerületi elnöke) tiltotta meg a részvételt a közmeghallgatáson és a közgyűlésen. A magyarázat is tiszta: mindkettőn szerepelt ugyanis a 2022-es költségvetés, amiből bizony nagyon hiányzik az a 1,5 milliárd forint, amit a különleges gazdasági övezet miatt idén teljes egészében elveszít Dunaújváros. 
Mint ismert, a különleges gazdasági övezet kijelölését dr. Molnár Krisztián tavaly kezdeményezte a magyar kormánynál, és annak ellenére fogadták ezt el, hogy a hivatkozott beruházások még el sem készültek – egy kivételtől eltekintve nem termelnek az Iváncsai Ipari Parkba telepített cégek, és nem készült még el a Hankook raktárbővítése sem. Dunaújváros idén már egyetlen egy fillér iparűzési adóbevételre sem számíthat a város határában álló Hankook gyártól, így a város eddigi vesztesége 2000 millió forint a különleges gazdasági övezet miatt. 

Tiltott zónába ne merészkedj!

Sajtóhírek szerint a vita már régóta fennáll a közgyűlési/választmányi elnök és a helyi fideszes képviselők között, ami nem is csoda. Egyfelől mind az Iváncsával, mind a Rácalmás önkormányzatával kötött szerződéseket Cserna Gábor írta alá még polgármesterként, és úgy tudjuk Szepesi Attila (volt gazdasági alpolgármester) és Lőrinczi Konrád képviselő sem ért egyet azzal, hogy ezek a bevételek teljes egészében elvesszenek Dunaújváros számára. Szólni azonban valamiért nem mernek, hiába emlékeztették őket már a közgyűlésben is arra, hogy esküjük szerint a választóiknak tartoznak felelősséggel, nem pedig a Fidesz vezetésének. 
A közgyűlésen Pintér Tamás polgármester is megjegyezte, sajnálattal veszi tudomásul, hogy a Fidesz képviselői most már inkább részt sem vesznek az ülésen.
A Rajta Újváros! Egyesület képviselői végül egyhangúlag állapodtak meg abban, hogy felkérik a térség mindenkori országgyűlési képviselőjét, hogy az áprilisi választás után kezdeményezze a különleges gazdasági övezettel kapcsolatos döntést eltörlését – bármilyen színezetű legyen is az új kormány. Egyúttal újra felszólították a Fejér Megyei Közgyűlés elnökét, hogy adja vissza a településnek az elvont pénzeket. 

Nem a belépés, az eltörlés a cél

Az ügyben a Fidesz és médiája továbbra is azt a korábbi valótlan állítását ismétli, miszerint Dunaújváros azért esik el ezektől a bevételektől, mert megyei jogú város területe ellenzéki kezdeményezésre nem lehet része különleges gazdasági övezetnek. A valóság azonban az, hogy – amint már Dunaújváros önkormányzata és Kálló Gergely országgyűlési képviselő is többször hangsúlyozott – Dunaújváros nem része kíván lenni a különleges gazdasági övezetnek, hanem a különleges gazdasági övezet eltörlését szeretné elérni; az ugyanis kimondottan azzal a politikai szándékkal jött létre, hogy Dunaújváros ne tehessen szert az említett bevételekre. Ha ugyanis a város különleges gazdasági övezet része lenne, akkor a városban termelő összes gyár iparűzési adója a Fejér Megyei Közgyűléshez folyna be, ez tehát még kedvezőtlenebb lenne Dunaújváros Önkormányzata számára. 
Ha viszont visszaállítanák – és egy reménybeli kormányváltás után vissza is állítják – a korábbi állapotot, akkor a mostani 14 ezer ember helyett több mint 51 ezer ember részesülhetne az Iváncsai Ipari Park és a Hankook iparűzési adójából.

Varga Richárd
(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.