Dunaújváros Hetilap

Több izgalmas témát érintett a közmeghallgatás

Öcaline - 2022. február 11. 12:33

Hivatalosan a város költségvetése volt a vezérmotívum, de végül több kérdés is szóba került a Városháza házasságkötő termében tartott közmeghallgatáson tegnap délután. Összegzés, fontos számokkal.

Pintér Tamás polgármester köszöntőjével kezdték, a "Rajta, Újváros!" Egyesület teljes frakciójának jelenlétében tartották meg a város pénzügyeire, kivált a 2022-es büdzsére fókuszáló közgyűlést csütörtökön délután.

Részletesen a büdzséről

A kora délután rendezett tanácskozáson Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester összegezte a költségvetéssel kapcsolatos tudnivalókat, részletesen summázva a számadatokat, valamint azt is, hogyan alakultak az elmúlt évek költségvetései. A beszámoló részletesen megmutatta, hogy mire mennyit költenek, milyen intézmények működnek az önkormányzat fenntartásában, ezekre mennyit kell költeni. Az alpolgármesteri összegzése azt is megmutatta, hogy milyen mértékben törlesztették az adósságot az elmúlt években, hangsúlyozva, hogy amióta az egyesületi többség áll az önkormányzati kormányrúdnál, nem vettek fel hitelt, egyelőre nem nőtt – igaz, idén már valószínűleg hitelfelvételre kényszerülnek a fideszes megszorítások, pénzelvonások miatt.

Szabó Zsolt ennek kapcsán részletesen kifejtette, hogy a gazdasági övezet és a pandémia miatti egyéb elvonások milyen hatással voltak a költségvetésre. Az alpolgármester hangsúlyozta: a kormányzat a kötelező feladatok mellé elmulasztott forrásokkal is nehezíti az önkormányzati munkát – például kevesebbet ad a kormány az óvodai dolgozók számára, mint amennyi a tényleges költség; a bérekkel kapcsolatos emelést az önkormányzat saját büdzséből pótol. 

Súlyos számok, beszédes trendek

A költségvetés főszáma a 2020-as 36,2 milliárdos nívóról tavaly 33,6 milliárdra esett vissza, ez a tétel a tervek szerint szerény mértékű emelkedést mutat – a jelenlegi tervek szerint 34,7 milliárdra nő. Szabó Zsolt hangsúlyozta, az első látásra örvendetes tényezőjét árnyalja, hogy ebből közel 2 milliárdot azonnal el is visz a szolidaritási adó, amely téren városunk lakosságarányosan listavezető a megyei jogú városok körében. (Sovány vigasz, hogy a kormányzati elvonás még a fideszes irányítású városok – például Győr vagy Székesfehérvár – vezetése szerint is jelentős.)
A gazdasági alpolgármester még egy beszédes adatsort említett: míg 2010-ben a város adósságállománya 3,4 milliárd forint volt – ez még bőven a tolerálható határon belül mozog –, a fideszes városvezetés tékozlása nyomán 16 milliárdra nőtt. Igaz, ezt a magyar adófizetők pénzéből átvállalta az állam, agy 2019-ig sikerült megőrizni az adósságtól a várost, de a kampányra készülve Cserna Gáborék 1,5 milliárdot vettek föl – könnyű szívvel, hiszen a törlesztés már a jelenlegi többség feladata. Szabó Zsolt ennek kapcsán ismételten hangsúlyozta: a Fidesz-rezsim közismert elvonásai ellenére még nem vettek fel hitelt. Több kérdést megelőzendő Szabó Zsolt hangsúlyozta: míg a Fidesz csak 2019-ben 241 millió forint értékben adott el önkormányzati ingatlanokat, addig jelenlegi többség két év alatt 143 milliós tételt könyvelhetett el az ingatlaneladások nyomán. Nem titok, hogy a Semmelweis utcai volt egyetemi kollégiumot is árulják – elsősorban azért, mert az egyetemnek nem kell. Összegzésként Szabó Zsolt hangsúlyozta: ahogy eddig, úgy a jövőben is ésszerű gazdálkodást szeretnének folytatni, és örömmel számolt be arról, hogy a gazdasági nehézségek ellenére nem csökkentették az önkormányzat által fizetett dolgozók bérét, és a megemelt cafeteria ígéretét is sikerült teljesíteni.

Folyó ügyek terítéken

A költségvetéssel összefüggő tételek után következtek a kérdések a városlakóktól. Bár Pintér Tamás korábban hangsúlyozta, hogy lehetőleg csak a közmeghallgatáshoz kapcsolódó témák kerüljenek terítékre, több kérdés érkezett a közvilágítás, a zebrák, a kutyafuttatók, kukák témáiban. 
A lakossági felvetések során egyebek mellett több ötlet is befutott az Adventi forgatag folytatásáról, és szintén több panasz is érkezett a parkolási problémákról. Felmerült a DVG folyószámla-hitelének sorsa, volt, aki az Arany János iskola felújításának részleteiről érdeklődött, más a kutyaitatók hiányát emelte ki, és akadt, aki a Duna-parton driftelők elleni szankciókat hiányolta.
Felmerült az élményfürdő közelében fúrt termálkút kérdésköre – ennek kapcsán Mezei Zsolt általános hatáskörű alpolgármester elmondta, valóban találtak meleg vizet a szakemberek, de még vizsgálják az összetételét – így csak a jövő zenéje, hogy lesz, lehet-e belőle víz a fürdőbe. 

(Fotó: Végh Zoltán) 
 

A rovat további hírei: Közélet

Eldőlt, hogy kikre szavazhatunk június 9-én az önkormányzati választáson

Eldőlt, hogy kikre szavazhatunk június 9-én az önkormányzati választáson

2024. máj. 14.

Három jelölőszervezet, két polgármester-jelölt és összesen harmincegy képviselőjelölt szerepel majd a szavazólapokon a június 9-i önkormányzati választáson. 

DSTV: meglepetés anyák napjára

DSTV: meglepetés anyák napjára

2024. máj. 12.

A családi kör mellett, többeknek helyett különleges anyák napi ünnepségről számol be a DDTV összeállítása. Szép műsorral köszöntötték az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthonai lakóit hétfőn. Hangkép.
 

És valóban: együtt – egymásért...!

És valóban: együtt – egymásért...!

2024. máj. 11.

Megtartotta hagyományos éves közgyűlését a Mozgáskorlátozottak Együtt Egymásért Egyesülete. Az eseményre Pintér Tamás polgármester is hivatalos volt – a feladatok elvégzése után a közösség kötetlen beszélgetéssel zárta a remek délutánt. 

Három szép nap európai barátainkkal

Három szép nap európai barátainkkal

2024. máj. 10.

Beszámoltunk már arról, hogy még áprilisban elstartolt városunkban a BiodiverCity projekt, ami 9 európai ország, 10 városával együtt, közvetlen európai uniós forrásból kíván válaszokat adni a városi ökoszisztémák kérdéseire.

Körforgalom lesz a Római körút és a Pince sor kereszteződésében

Körforgalom lesz a Római körút és a Pince sor kereszteződésében

2024. máj. 10.

Ha megversenyeztetnénk a város legtöbb dilemmát okozó kereszteződéseit, akkor egészen biztosan a dobogón végezne a Római, a Pince sor, illetve a Martinovics találkozása. Most még.

Rendkívüli közgyűlésen a menetrend módosítása

Rendkívüli közgyűlésen a menetrend módosítása

2024. máj. 09.

Hat napirendi pont megtárgyalására rendkívüli közgyűlést hívott össze csütörtök délelőtt 9 órára Pintér Tamás polgármester. A rendkívüliség oka, hogy több, határidős kérdésben vált szükségessé a közgyűlés állásfoglalása.

Új járda és felújított parkoló készült, a héten városrészi nap is lesz

Új járda és felújított parkoló készült, a héten városrészi nap is lesz

2024. máj. 08.

A választási körzethatárok átigazítása minden önkormányzati képviselőnek feladatot jelentett, és egyeztetést. Motyovszki Mátyás, a 3-as választókerület képviselője újabb területeket kapott a régiekhez, már el is kezdett dolgozni, ráadásul már kész munkálatokról tud beszámolni.