Az asztali és étkezőkések sokfélesége

doszerk - 2022. május 12. 9:46

Az asztali és étkezőkésekkel - ahogy az a nevükben is benne van - az étkezéseink során találkozhatunk a legtöbbet. Nemcsak hasznosak, hanem esztétikusak is. (X) 

Ráadásul még szebbé varázsolják a terített asztalainkat. Steakkéseknek is nevezik őket.

Steakkések helyett az étkezőkés, evőkés, asztali kés elnevezés a gyakoribb

Az étkezőkések a legnépszerűbb eszközök minden konyhában - a család minden tagja ezeket használja a reggeli, az ebéd és a vacsora során, ha valamit vágni kell. Steakkésként is emlegetik, de talán a steak az, amit a legritkábban szeletelünk vele. Ennek egyszerű oka van: hazánkban a steak nem tartozik a hagyományos ételek közé.

De sebaj, vannak nekünk is hamisítatlan magyar ételeink, amit vígan vagdoshatunk velük: a rántott szeletet, a kolbászféléket eredményesen szelik kisebb darabokra. Az Extrametál.hu asztali és étkezőkései is nagyon népszerűek kiváló minőségüknek köszönhetően. 

A pizzakésekről azt hinnénk, hogy más kategóriába tartoznak, de ez nem így van. Semmiben sem különböznek az étkezőkésektől, csupán a gyártók marketingfogása a másféle elnevezés. A pizzák felszeletelésére egyébként sem a legalkalmasabbak, hiszen erre a pizzavágó korongot alkalmazzák.

Mi jellemzi a minőségi étkezőkéseket?

Első ránézésre nem biztos, hogy el tudod dönteni, hogy meddig fogja bírni a kés, amit kínálnak neked. Az ára adhat némi eligazítást - 1000-2000 Ft-ért nem igazán lehet minőségi kést vásárolni. Fontos jellemző az anyaga és a gyártás módszere is. Egy minőségi késnek van súlya, tartása, kényelmes a markolata. Az esztétika is épp olyan fontos, mint a funkcionalitás, hiszen egy szépen csillogó, szép késsel még az étel is jobban esik.

Az sem mindegy, hogy kovácsolt vagy préselt étkezőkéseket választasz. Míg a préselt késeket egy acéllemezből vágják ki, majd élezik, addig a kovácsolt késeket géppel vagy kézzel kovácsolják. Miért fontos a késeknél a kovácsolás? Mert a kovácsolás szolgál az anyag megerősítésére és egységesítésére. 

A kovácsolás többszörösen megerősíti a kést, aminek eredményeképpen a kés pengéje nem fog olyan könnyen eltörni. A megfelelő hőkezelést követően nagy ellenálló képességgel és tartóssággal fog rendelkezni. 

Az asztali és étkezőkések anyaga

Az sem mindegy, hogy az asztali és étkezőkések milyen alapanyag felhasználásával készülnek. Általában a rozsdamentes acélra esik a választás, mert ez alacsony karbantartási igényű. Minden anyagnak megvannak a maga tulajdonságai:

– Rozsdamentes acél: a legszélesebb körben használt anyag. 
– Szénacél: a legjobb élességű anyag, a belőle készült étkezőkések mondhatni borotvaélesek. 
– Damaszkuszi acél: ez két vagy több eltérő tulajdonságú acélból áll, amiket mechanikusan egyesítenek annak érdekében, hogy egyetlen egységet hozzanak létre. 
– A cirkónium-oxid por magas hőmérsékleten történő préselésével készítik a kerámiakéseket. Nagy fokú törékenysége a hátrányára válik. Már attól is eltörhet, ha leejted a földre. Nem használhatod kemény pékáruk vágásához sem. 

Válassz te is minőségi étkezőkéseket – és használd őket minden nap!

A rovat további hírei: Mozaik

Legyél környezettudatos, fogyassz vegán borsófehérjét!

Legyél környezettudatos, fogyassz vegán borsófehérjét!

2022. máj. 18.

A növényi proteinek, így a méltán népszerű borsófehérje is, nemcsak a vegánok számára kínál előnyös alternatívát, hanem az allergiában, ételintoleranciában szenvedőknek is. (X)

Harisnyatartó fétis: az meg mi?

Harisnyatartó fétis: az meg mi?

2022. máj. 17.

A lábfétisről már biztosan hallottál. De tudtad, hogy létezik harisnya- és harisnyatartó fétis is? (X) 

DSTV: új helyen a Csomagtartóvásár

DSTV: új helyen a Csomagtartóvásár

2022. máj. 17.

Az új helyszínen is nagy sikert aratott a Csomagtartóvásár programja, derül ki a DSTV összeállításából. Ezúttal a Szabadság úti nagy parkoló biztosított helyszínt a kavalkádnak, a közönség közel 40 árus kincsei közül válogathatott. Hangkép.
 

Tudtad, hogy a csokoládé szinte mindig tökéletes ajándék?

Tudtad, hogy a csokoládé szinte mindig tökéletes ajándék?

2022. máj. 16.

Az ajándékok jolly jokere, a csokoládé segíthet, ha a tökéletes céges, családi vagy baráti ajándék kiválasztása komoly fejtörést okoz számodra. (X) 

Nyárias mutatók, de keddtől lehűlés jön és újra eső

Nyárias mutatók, de keddtől lehűlés jön és újra eső

2022. máj. 16.

Változékony időnk lesz a héten, derül ki a DO időjárási szakértőjének friss előrejelzéséből; ma még nyárias idő várható, de holnap már lehűléssel számolhatunk, és némi csapadék is lehet. Aztán újra melegedés várható!

Minden, amire egy irodában szükség lehet

Minden, amire egy irodában szükség lehet

2022. máj. 15.

Legyen szó az otthoni feladatok elvégzéséről vagy az irodai munkáról, mindkét esetben fontos, hogy rendezetten tároljuk dokumentumainkat. (X) 

A lakástervezés időszaka

A lakástervezés időszaka

2022. máj. 15.

Amikor az ember megálmodja új lakását, ezen belül hálószobáját, ezernyi szempont járhat a fejében. Mivel mindenki szereti a szépet, így az első kép, amely jellemzően megjelenik a fejünkben, az az esztétikumról szól. (X)