Az asztali és étkezőkések sokfélesége

doszerk - 2022. május 12. 9:46

Az asztali és étkezőkésekkel - ahogy az a nevükben is benne van - az étkezéseink során találkozhatunk a legtöbbet. Nemcsak hasznosak, hanem esztétikusak is. (X) 

Ráadásul még szebbé varázsolják a terített asztalainkat. Steakkéseknek is nevezik őket.

Steakkések helyett az étkezőkés, evőkés, asztali kés elnevezés a gyakoribb

Az étkezőkések a legnépszerűbb eszközök minden konyhában - a család minden tagja ezeket használja a reggeli, az ebéd és a vacsora során, ha valamit vágni kell. Steakkésként is emlegetik, de talán a steak az, amit a legritkábban szeletelünk vele. Ennek egyszerű oka van: hazánkban a steak nem tartozik a hagyományos ételek közé.

De sebaj, vannak nekünk is hamisítatlan magyar ételeink, amit vígan vagdoshatunk velük: a rántott szeletet, a kolbászféléket eredményesen szelik kisebb darabokra. Az Extrametál.hu asztali és étkezőkései is nagyon népszerűek kiváló minőségüknek köszönhetően. 

A pizzakésekről azt hinnénk, hogy más kategóriába tartoznak, de ez nem így van. Semmiben sem különböznek az étkezőkésektől, csupán a gyártók marketingfogása a másféle elnevezés. A pizzák felszeletelésére egyébként sem a legalkalmasabbak, hiszen erre a pizzavágó korongot alkalmazzák.

Mi jellemzi a minőségi étkezőkéseket?

Első ránézésre nem biztos, hogy el tudod dönteni, hogy meddig fogja bírni a kés, amit kínálnak neked. Az ára adhat némi eligazítást - 1000-2000 Ft-ért nem igazán lehet minőségi kést vásárolni. Fontos jellemző az anyaga és a gyártás módszere is. Egy minőségi késnek van súlya, tartása, kényelmes a markolata. Az esztétika is épp olyan fontos, mint a funkcionalitás, hiszen egy szépen csillogó, szép késsel még az étel is jobban esik.

Az sem mindegy, hogy kovácsolt vagy préselt étkezőkéseket választasz. Míg a préselt késeket egy acéllemezből vágják ki, majd élezik, addig a kovácsolt késeket géppel vagy kézzel kovácsolják. Miért fontos a késeknél a kovácsolás? Mert a kovácsolás szolgál az anyag megerősítésére és egységesítésére. 

A kovácsolás többszörösen megerősíti a kést, aminek eredményeképpen a kés pengéje nem fog olyan könnyen eltörni. A megfelelő hőkezelést követően nagy ellenálló képességgel és tartóssággal fog rendelkezni. 

Az asztali és étkezőkések anyaga

Az sem mindegy, hogy az asztali és étkezőkések milyen alapanyag felhasználásával készülnek. Általában a rozsdamentes acélra esik a választás, mert ez alacsony karbantartási igényű. Minden anyagnak megvannak a maga tulajdonságai:

– Rozsdamentes acél: a legszélesebb körben használt anyag. 
– Szénacél: a legjobb élességű anyag, a belőle készült étkezőkések mondhatni borotvaélesek. 
– Damaszkuszi acél: ez két vagy több eltérő tulajdonságú acélból áll, amiket mechanikusan egyesítenek annak érdekében, hogy egyetlen egységet hozzanak létre. 
– A cirkónium-oxid por magas hőmérsékleten történő préselésével készítik a kerámiakéseket. Nagy fokú törékenysége a hátrányára válik. Már attól is eltörhet, ha leejted a földre. Nem használhatod kemény pékáruk vágásához sem. 

Válassz te is minőségi étkezőkéseket – és használd őket minden nap!

A rovat további hírei: Mozaik

"Süss fel, Nap!" a Dunai Kincses Kertben

"Süss fel, Nap!" a Dunai Kincses Kertben

2024. ápr. 18.

A jó idő reményében, igazi tavaszi kavalkádot ígérve szervezi meg a következő forgatagot a Dunai Kincses Kert szervező csapata – szombaton délután várnak mindenkit a Szalki-szigen.

A nyár slágere!

A nyár slágere!

2024. ápr. 18.

Kitalálod, mi lehet? Forró olajban kisütött kelt tészta, ami a mai napig a magyarok kedvence. Leginkább sós, de manapság készítik már édesen is. (X)

Miért és mire jó egy hőszivattyú?

Miért és mire jó egy hőszivattyú?

2024. ápr. 17.

Olyan korszerű fűtési megoldásra vágyik, amellyel környezetbarát módon tudja melegen tartani otthonát? Keresi azt a rendszert, amely télen-nyáron kellemes hőfokot biztosít otthonában? Szeretné alacsonyan tartani a rezsiköltségeket? Ha ezekre a kérdésekre "igen" a válasz, akkor Önnek érdemes kicsit jobban megismernie a hőszivattyúk működését, típusait. (X)

DSTV: 41 éve javítja a lábbeliket

DSTV: 41 éve javítja a lábbeliket

2024. ápr. 17.

Egy letűnő szakma utolsó dunaújvárosi képviselőjét mutatja be a DSTV összeállítása. Majlinger János cipész már több mint négy évtizede dolgozik, Technikum városrészi műhelyének titkaiba is örömmel avatja be a nézőt. Hangkép.

A legalapvetőbb kiegészítők, melyek nem hiányozhatnak a fürdőszobából

A legalapvetőbb kiegészítők, melyek nem hiányozhatnak a fürdőszobából

2024. ápr. 16.

Mindenkivel előfordult már, hogy a zuhany alól kilépve hirtelen rádöbbent, hogy nincs a kéznél törölköző, mert például a mosásban van vagy kint felejtettük. (X)

Most TÉNYLEG bezuhan a hőmérséklet – a nyár után kora tavasz várható

Most TÉNYLEG bezuhan a hőmérséklet – a nyár után kora tavasz várható

2024. ápr. 15.

A nyárias mutatóknak lőttek, a DO időjárási szakértőjének friss előrejelzése szerint holnaptól jelentős lehűlésre készülhetünk. Még a nagykabátok is előkerülhetnek reggelente!

Air Fryerek, amelyek a független teszteken is megállják a helyüket

Air Fryerek, amelyek a független teszteken is megállják a helyüket

2024. ápr. 15.

A forrólevegős sütők nagy népszerűségre tettek szert az elmúlt pár évben. A magyar konyha nem igazán az egészséges ételeiről híres, így az életmódváltást sem igazán támogatja. Egy-két változtatással azonban sokat tehetünk egészségünkért. (X)