Dunaferr: vissza a "Start" mezőre

doszerk - 2022. november 11. 18:18

Mindössze tizennyolc perc alatt elfogyott a kormány által meghirdetett Gyármentő Programra adott 150 milliárd forint, amelyet az október 22-i Kormányinfón jelentettek be. Az egyelőre kérdéses, hogy a vasműnek jut-e ebből – bár az biztos, hogy a nagy múltú dunaújvárosi vállalat sorsát ez a program nem oldaná meg.

A program keretében nagyvállalatoknak nyújtottak vissza nem térítendő támogatást energiahatékonysági és energiatermelő beruházásokhoz, egy-egy vállalat összesen 6,2 milliárd forint támogatásra pályázhatott.

Palkovics lemondása új helyzetet teremtett

A tízezer munkahelyet megmentő egyedi segélyprogramról továbbra sem hallani semmit, bár folyamatosan ennek lehetőségét bizonygatta dr. Mészáros Lajos, a körzet fideszes országgyűlési képviselője is. Mészáros egyébként Palkovics Lászlóval tárgyalt eddig, a miniszter két alkalommal is járt városunkban az elmúlt időszakban, még egy sajtótájékoztatót is tartott a helyi Fidesz irodában –azonban sem a Vasműben, sem az önkormányzatnál nem járt, nem vette fel a kapcsolatot a kialakult helyzet rendezése érdekében. 
Palkovics minap bejelentett lemondásával úgy tűnik még az eddig semmilyen konkrét eredményt nem hozó egyeztetéseket is a start mezőről kell újrakezdeni.
Megoldás nem történt, dr. Mészáros Lajos pedig szép lassan kifarolni látszik a korábbi segítő ígéret mögül, október közepén közösségi oldalán már pénzügyi összeomlásról és a Dunaferr várható felszámolásáról posztolt.

Pintér Tamás politikai hibának tartja a kommunikációs ámokfutást

Evgeny Tankhilevich általános vezérigazgató-helyettes ezzel szemben a héten a Dunaferr dolgozóinak címzett levelében leszögezte, hogy a felszámolás emlegetése csak annak jó, aki a zavarosban akar halászni és aki ezt kívánja, az a Dunaferr és a munkavállalók ellensége. 
Szavai egyébként egybecsengenek Pintér Tamás polgármesterével, aki Mészáros akciójáról korábban így nyilatkozott: "életveszélyes politikai hibának tartom ezt a kommunikációs ámokfutást, ami egy olyan időszakban okoz bizonytalanságot a Dunaferr megrendelői és finanszírozói között, amikor a legnagyobb szükség lenne rájuk. Felelős politikai vezetők dolga ilyenkor az lenne, hogy a krízist csillapítsák, nem pedig az, hogy felelőtlen nyilatkozataikkal – felszámolásról beszélve – éppen ők maguk idézzék azt elő."

A Dunaferr működése nemzetgazdasági érdek

Dunaújváros önkormányzata a kormánnyal szemben már megtette, amit a maga részéről a lehetőségek megengedtek ebben a rendkívül nehéz gazdasági helyzetben: októberben Pintér Tamás bejelentette, hogy 2 milliárd forint iparűzési adó megfizetésének átütemezésével segíti a vasgyárat, ami a város saját bevételeinek az ötöde. Pintér Tamás többször is hangsúlyozta, hogy a Dunaferr működése nemzetgazdasági érdek, ezért is megdöbbentő, hogy a magyar állam nagyjából 22 ezer milliárd forintos éves bevételéből nem képes segítséget nyújtani a vállalatnak többek között azokra az uniós szankciókra hivatkozva, amelyeket maga Orbán Viktor is megszavazott. Dunaújváros polgármestere arra is emlékeztetett, hogy a kampányban Mészáros Lajos még azt hirdette, hogy a vasmű őt támogatja, ezért ő is támogatni fogja a vasművet – ebből azonban jól láthatóan egyáltalán nem valósult meg semmi.

Sokakban az is felmerülhet a kormányzati tétlenség okaként, hogy valakik esetleg a vasmű tönkretételével akarnak munkaerőt biztosítani az iváncsai akkumulátorgyárnak. Ezt támasztja alá, hogy míg a Dunaferr egy fillért támogatást sem kapott az államtól, addig az akkumulátorgyár-beruházásra már 90 milliárd forintnyi közpénzt biztosított az állam, ezzel is jelezve a kormányzati prioritásokat. Az iváncsai ipari parkot egyébként a Dunaújvárosnak járó Modern Városok pénzből alakították ki, a Cserna Gábor által aláírt szerződés értelmében az ott keletkező iparűzési adó bevételek fele Dunaújvárosnak járt volna. Ezt a szerződést azonban a Molnár Krisztián és Mészáros Lajos által támogatott különleges gazdasági övezet létrehozásával felrúgták – így hiába fektetett be Dunaújváros, bevétel már egy fillér sem jut a városnak.

Ne lehessen elbocsátás a gyármentő programban részt vevő cégeknél

Szabó Zsolt, Dunaújváros alpolgármestere és a Párbeszéd elnökségi tagja a kormány Gyármentő Programjával kapcsolatban tartott országos sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy a támogatást elnyerő cégek a program indulásának évében bármennyi embert elbocsáthatnak és a fenntartási időszakban is lehetőségük van tízszázalékos létszámcsökkentésre. 
A Párbeszéd ezért arra tesz javaslatot, hogy a munkahelyek megtartása már a beruházási idő alatt is kötelező legyen – és azután se lehessen csoportos létszámleépítést végrehajtani. 

A javaslat szerint ennek megszegése esetén a teljes támogatási összeget vissza kellene fizetni.

DMJV Önkormányzata
(Címlap- és nyitókép: Végh Zoltán, belső oldali illusztrációk: DMJV Önkormányzata)

 

A rovat további hírei: Dunaferr

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

2024. már. 13.

A vasmű a LIBERTY Steel Group tulajdona és LIBERTY Dunaújváros néven üzemel tavaly október óta. A héten a cég indiai vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester.

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

2024. feb. 23.

Szaporodnak a kérdőjelek és a súlyos válságra utaló tényezők a vasművet privatizált LIBERTY Steel térségi egységeiben – összeállításunk cseh és román példákkal szolgál, ráadásként pedig azt a kérdéssort is megismertetjük olvasóinkkal, amit a helyi cégvezetésnek tettünk fel.

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

2024. feb. 11.

Terjedelmes összeállításban számol be a vasgyár helyzetéről a Portfolio gazdasági portál; arról is írnak,, hogy mindeközben az új tulajdonosról súlyos dolgok láttak napvilágot.

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

2024. feb. 03.

Az örömteli bejelentéseket szomorú tények árnyékolják, miközben a LIBERTY cégcsoport térségi szereplőinél sorra-rendre vészterhes hírek látnak napvilágot. A vasmű helyzete a gyárkapun belülről származó információink szerint sem éppen rózsás.

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

2023. nov. 21.

Az alvállalkozói elbocsátásokról a hvg.hu közölt terjedelmes összeállítást – a lap szerint több száz munkavállalót érint a rapid döntés.

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

2023. nov. 20.

Új tematikus tárlat nyílt a Magyar Papírmúzeumban; a különleges kollekciót felvonultató, dunaújvárosi gyűjtők kincseit is bemutató kiállítás egészen tavaszig látható a Papírgyári úti intézményben.

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

2023. aug. 10.

Minimalizált termelés, részletes menetrend, de a lényeg: három hónap üzemszünet. Az érdekképviseletek közleményét lényegi változtatás nélkül közöljük – íme.