Önmagukat is legyőzték a sportnapon

spigott - 2022. december 2. 12:00

Több mint negyven speciális igényű sportoló részvételével rendezték meg a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség regionális sportnapját a Rudas iskolában.

A Rudas iskola tornaterme adott otthont a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség és a Móra iskola által szervezett regionális sportnapnak, melyet a súlyos, vagy halmozottan sérült, mozgásukban korlátozott fiatalok és felnőttek számára rendeztek meg a Speciális Olimpiai Mozgalom keretein belül. Az előző hét pénteki megméretésre az ország több városából, intézményéből érkeztek résztvevők, hogy korlátaikat leküzdve teljesíthessék a számukra előírt feladatokat.

A csapatok érkezését és a regisztrációt követően tartották meg a sportnap megnyitóját, melyen Werner Erika, a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség mozgásélmény szakágvezetője, Pintér Tamás polgármester, valamint Szemenyei István, a Rudas iskola igazgatója köszöntötte a megjelenteket, remélve, hogy minden résztvevő megmutathatja, mennyit fejlődött az elmúlt évek kitartó munkájának köszönhetően, s szép élményekkel gazdagodik a nap folyamán. A köszöntő szavak után vághattak neki a hat állomásból álló pályának a résztvevők, s bár többek számára komoly kihívást jelentettek a feladatok, ők ismét bizonyították, számukra tényleg nincs lehetetlen, s korlátaikat legyőzve, büszkén teljesítették a feladataikat a végig kiváló hangulatú rendezvényen – amelyből önkéntes segítőként a Rudas diákjai is komoly munkával vették ki részüket.

Érthetően elégedetten is értékelte a rendezvényt az MSOSZ mozgásélmény szakágvezetője, városunk polgármestere, valamint a házigazda Rudas iskola igazgatója is, kiemelve, miért is volt rendkívül fontos számukra ez a nap.

Werner Erika: – A Magyar Speciális Olimpia évtizedek óta jelen van Dunaújvárosban, így évtizedek óta a mozgásélmény is, s mivel a pandémia minket is egy kicsit visszafogott, két évig nem igazán tudtunk versenyezni a mozgásukban súlyosan korlátozott fiatalokkal. Nekünk fontos Dunaújváros, ugye itt a Móra iskola, mellyel nagyon jó a kapcsolatunk, olimpikonjaink is vannak, akik a téli és a nyári világjátékokon helyezettek, érmesek voltak. Óriási büszkeség az is számunkra, hogy a város és polgármestere is támogatja a sporttal és a fogyatékkal élő embereket. A mostani rendezvényünkön hat-nyolc csapat negyven sportolója vett részt az eseményen, melyen számunkra talán bagatellnek tűnő számok szerepeltek, ám ezek óriási kihívást jelentettek résztvevők számára. A tekebábú döntés, kislabdadobás, kerekesszékes szlalomozás, helyből távolugrás, plüssök dobása hálóba számunkra egyszerűnek tűnik, nekik azonban hosszú évek gyakorlása kellett ahhoz, hogy ezeket végre tudják hajtani.

Pintér Tamás: – Minden esetben nagyon fontos célja és célkitűzése a városvezetésnek, hogy a speciális igényű embertársaink felé közvetítsük az elfogadás üzenetét, s ez sajnos az utóbbi időben egyre nehezebben megy át az emberek gondolataiba. Mindenkinek megvan manapság a problémája az elszabadult energiaárak miatt, a megélhetés is komoly erőpróba, de a speciális igényű embertársaink iránti tisztelet és elfogadás tanítása, a segítségnyújtás minden esetben nagyon fontos feladatunk. Azt szerettük volna ezen a rendezvényen is megmutatni, hogy mellettük vagyunk, támogatjuk azokat az embertársainkat, akik nagy nehézségekkel küzdenek meg mindennapjaikban. A sport nagyon fontos minden ember számára, közösségépítő ereje is számottevő – ez is kiemelten fontos azoknak, akik részt vettek ezen a sportnapon, ezért is óriási öröm számomra, hogy ez az esemény évről évre visszatér városunkba.

Budavári Sándor felvételei

Szemenyei István: – Évek óta visszatérő vendégeink a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség szervezésével idelátogató fiatalok, akiknek egy különleges mozgásélmény napot állítanak össze a szervezők. Iskolánk elkötelezett a sport és az edzőképzés iránt, erről szól többek között a sportágazatos osztályunk, tehát lehet ennek egy szakmai megközelítése is, hogy a speciális igénnyel rendelkező embereknek a sportolási lehetőségeit hogyan tudjuk megteremteni. A tanulóink, akik itt közreműködtek a lebonyolításban, komoly szakmai tapasztalatokat is szereztek, ugyanakkor az iskolának a szakma mellett az életre is kell nevelnie és bele kell plántálni diákjainkba azt, hogy vannak olyan embertársaink, akik különleges igényekkel bírnak, valamilyen fogyatékkal élnek, s az ő támogatásuk az egyik legszebb emberi cselekedet. Így érzékenyítve és szakmailag is fejlesztve a diákjainkat, számunkra ez a nap az egyik legértékesebb a tanév során.

A rovat további hírei: Sport

DSTV: kedvenc lett az R'Angels

DSTV: kedvenc lett az R'Angels

2023. jan. 26.

A Dunaújváros Kedvence 2022 online szavazáson – talán még a csapatot is meglepve – magabiztos győzelmet aratott az R’Angels KCR amatőr jégkorongcsapata. A "sport" kategória nyerteseivel készült összeállításunk következik. Hangkép.

A Kisvárda vár a Kohászra

A Kisvárda vár a Kohászra

2023. jan. 26.

Sok utazás és egy nehéz ellenfél vár a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia felnőtt együttesére az NB I-es pontvadászat újabb fordulójában.

A védekezés dicsérete

A védekezés dicsérete

2023. jan. 26.

A fővárosban gyűrte le a bajnoki címvédő UVSE-t a DFVE női vízilabda csapata a bajnokság kilencedik fordulójának rangadóján.

Elkészült a középszakasz menetrendje

Elkészült a középszakasz menetrendje

2023. jan. 25.

A Szeged ellen kezdi, majd a Dág ellen zárja az NB I Liga középszakaszának küzdelmeit a DKSE felnőtt röplabda csapata.

A címvédő otthonában folytatják a bajnokságot

A címvédő otthonában folytatják a bajnokságot

2023. jan. 25.

Az UVSE együttese vár a DFVE női vízilabda csapatára az OB I-es pontvadászat ma esti fordulójában.

A harmadik harmad döntött a Fradi és a DAB csatájában

A harmadik harmad döntött a Fradi és a DAB csatájában

2023. jan. 25.

Kétszer húsz perc után még döntetlenre állt, ám végül háromgólos vereséget szenvedett a Dunaújvárosi Acélbikák csapata a Ferencváros otthonában az Erste Ligában.

Éremeső Ausztriában

Éremeső Ausztriában

2023. jan. 24.

Nemzetközi mezőnyben is bizonyítottak, s összesen hét éremmel zárták ausztriai versenyüket az Enying VSE ifjú birkózói.