Önmagukat is legyőzték a sportnapon

spigott - 2022. december 2. 12:00

Több mint negyven speciális igényű sportoló részvételével rendezték meg a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség regionális sportnapját a Rudas iskolában.

A Rudas iskola tornaterme adott otthont a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség és a Móra iskola által szervezett regionális sportnapnak, melyet a súlyos, vagy halmozottan sérült, mozgásukban korlátozott fiatalok és felnőttek számára rendeztek meg a Speciális Olimpiai Mozgalom keretein belül. Az előző hét pénteki megméretésre az ország több városából, intézményéből érkeztek résztvevők, hogy korlátaikat leküzdve teljesíthessék a számukra előírt feladatokat.

A csapatok érkezését és a regisztrációt követően tartották meg a sportnap megnyitóját, melyen Werner Erika, a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség mozgásélmény szakágvezetője, Pintér Tamás polgármester, valamint Szemenyei István, a Rudas iskola igazgatója köszöntötte a megjelenteket, remélve, hogy minden résztvevő megmutathatja, mennyit fejlődött az elmúlt évek kitartó munkájának köszönhetően, s szép élményekkel gazdagodik a nap folyamán. A köszöntő szavak után vághattak neki a hat állomásból álló pályának a résztvevők, s bár többek számára komoly kihívást jelentettek a feladatok, ők ismét bizonyították, számukra tényleg nincs lehetetlen, s korlátaikat legyőzve, büszkén teljesítették a feladataikat a végig kiváló hangulatú rendezvényen – amelyből önkéntes segítőként a Rudas diákjai is komoly munkával vették ki részüket.

Érthetően elégedetten is értékelte a rendezvényt az MSOSZ mozgásélmény szakágvezetője, városunk polgármestere, valamint a házigazda Rudas iskola igazgatója is, kiemelve, miért is volt rendkívül fontos számukra ez a nap.

Werner Erika: – A Magyar Speciális Olimpia évtizedek óta jelen van Dunaújvárosban, így évtizedek óta a mozgásélmény is, s mivel a pandémia minket is egy kicsit visszafogott, két évig nem igazán tudtunk versenyezni a mozgásukban súlyosan korlátozott fiatalokkal. Nekünk fontos Dunaújváros, ugye itt a Móra iskola, mellyel nagyon jó a kapcsolatunk, olimpikonjaink is vannak, akik a téli és a nyári világjátékokon helyezettek, érmesek voltak. Óriási büszkeség az is számunkra, hogy a város és polgármestere is támogatja a sporttal és a fogyatékkal élő embereket. A mostani rendezvényünkön hat-nyolc csapat negyven sportolója vett részt az eseményen, melyen számunkra talán bagatellnek tűnő számok szerepeltek, ám ezek óriási kihívást jelentettek résztvevők számára. A tekebábú döntés, kislabdadobás, kerekesszékes szlalomozás, helyből távolugrás, plüssök dobása hálóba számunkra egyszerűnek tűnik, nekik azonban hosszú évek gyakorlása kellett ahhoz, hogy ezeket végre tudják hajtani.

Pintér Tamás: – Minden esetben nagyon fontos célja és célkitűzése a városvezetésnek, hogy a speciális igényű embertársaink felé közvetítsük az elfogadás üzenetét, s ez sajnos az utóbbi időben egyre nehezebben megy át az emberek gondolataiba. Mindenkinek megvan manapság a problémája az elszabadult energiaárak miatt, a megélhetés is komoly erőpróba, de a speciális igényű embertársaink iránti tisztelet és elfogadás tanítása, a segítségnyújtás minden esetben nagyon fontos feladatunk. Azt szerettük volna ezen a rendezvényen is megmutatni, hogy mellettük vagyunk, támogatjuk azokat az embertársainkat, akik nagy nehézségekkel küzdenek meg mindennapjaikban. A sport nagyon fontos minden ember számára, közösségépítő ereje is számottevő – ez is kiemelten fontos azoknak, akik részt vettek ezen a sportnapon, ezért is óriási öröm számomra, hogy ez az esemény évről évre visszatér városunkba.

Budavári Sándor felvételei

Szemenyei István: – Évek óta visszatérő vendégeink a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség szervezésével idelátogató fiatalok, akiknek egy különleges mozgásélmény napot állítanak össze a szervezők. Iskolánk elkötelezett a sport és az edzőképzés iránt, erről szól többek között a sportágazatos osztályunk, tehát lehet ennek egy szakmai megközelítése is, hogy a speciális igénnyel rendelkező embereknek a sportolási lehetőségeit hogyan tudjuk megteremteni. A tanulóink, akik itt közreműködtek a lebonyolításban, komoly szakmai tapasztalatokat is szereztek, ugyanakkor az iskolának a szakma mellett az életre is kell nevelnie és bele kell plántálni diákjainkba azt, hogy vannak olyan embertársaink, akik különleges igényekkel bírnak, valamilyen fogyatékkal élnek, s az ő támogatásuk az egyik legszebb emberi cselekedet. Így érzékenyítve és szakmailag is fejlesztve a diákjainkat, számunkra ez a nap az egyik legértékesebb a tanév során.

A rovat további hírei: Sport

Újra élen a Karmacsi

Újra élen a Karmacsi

2024. ápr. 24.

A listavezető elleni győzelemmel feledtette korábbi botlását a Karmacsi Autó FC együttese a városi kispályás labdarúgó bajnokság ST Solar Csoportjában.

Már a döntőért küzd a DFVE

Már a döntőért küzd a DFVE

2024. ápr. 24.

A Ferencváros otthonában kezdi meg a két nyert mérkőzésig tartó bajnoki elődöntőt a DFVE női vízilabda csapata ma este nyolc órától.

Somogyi Balázs lett az Acélbikák vezetőedzője

Somogyi Balázs lett az Acélbikák vezetőedzője

2024. ápr. 23.

A helyi nevelésű szakember munkáját Revák Zolták és Hetler Ádám segítik másodedzőként, míg a kapusok szakmai munkájáért Pinczés Bendegúz felel a DAB hokisainál a 2024/2025-ös szezonban.

Kilenc érem az országos döntőről

Kilenc érem az országos döntőről

2024. ápr. 23.

Kiválóan szerepeltek a dunaújvárosi lábtoll-labdázók a Mohácson megrendezett országos diákolimpiai fináléban.

Remekeltek a DKSE kajak-kenusai az évadnyitón

Remekeltek a DKSE kajak-kenusai az évadnyitón

2024. ápr. 23.

Összesen tizennégy dobogós helyezéssel, s az éremtábla hatodik helyével zárták az évadnyitó Máramarosi Kupát a DKSE ifjú kajak-kenusai a mögöttünk hagyott hétvégén.

Dunaújvárosi éremeső Veszprémből

Dunaújvárosi éremeső Veszprémből

2024. ápr. 22.

Tizenegy dobogós helyezéssel, az éremtábla hetedik helyén zárták legutóbbi versenyüket a DKSE korosztályos úszói a mögöttünk hagyott hétvégén.

Vereséggel búcsúzott a szezontól a DKSE

Vereséggel búcsúzott a szezontól a DKSE

2024. ápr. 22.

Csak a harmadik szettben tudta megszorítani az alsóházi tabellát vezető Miskolc gárdáját a DKSE felnőtt röplabda csapata az Extraliga hazai szezonzáróján.