Terjedelmes választ adott a Dunaferr vezetése a Portfolio.hu tegnapi cikkére

Öcaline - 2022. december 2. 7:50

A menedzsment azért tartotta fontosnak a válaszadást, mert a gazdasági portál szerint a vállalatcsoport kapuin belül megkezdődött az üzemek biztonságos lekapcsolásának előkészítése.

A lap a fentieket arra alapozta, hogy két sokatmondó kormánydöntés jelent meg a szerda éjszakai Magyar Közlönyben – ezek a közvetlenül érinthetik az ISD Dunaferr működését.

Nem lehet lekapcsolni

A gazdasági portál szerint az ISD Power Kft. működéséhez kapcsolódó kormánydöntés a gyakorlatban azt jelenti, hogy a cég energiaellátását, valamint a vele kapcsolatban álló telephely, így egyebek mellett a vasmű ellátását nem lehet lekapcsolni.
A másik döntést is említ a Portfolio összeállítása – a határozat formájában napvilágot látott rendelkezés lényeg, hogy a – idézve a határozatból – "a kormány egyetért azzal, hogy az ISD POWER Energiatermelő és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság (a továbbiakban: Társaság) székhelyén és telephelyein, továbbá a Társaság által ellátott hálózathasználónál (a továbbiakban együtt: telephely) a villamosenergia-ellátást mindaddig biztosítani kell, amíg a telephely területén található legnagyobb kockázatot jelentő létesítmények szakszerű és biztonságos leállításához szükséges".
A lap szerint a két kormánydöntés immár egyértelmű jele annak, hogy hamarosan ténylegesen megkezdődik az üzemegységek biztonságos lekapcsolása; erre reagált egy közleményben a vasgyár vezetése csütörtökön. Az alábbiakban három fontos részlet következik – a téma fontosságára tekintettel betűhív közlés formájában!

"... érvénytelen közgyűlést tartottak"

"Az ISD DUNAFERR Zrt. működésével tulajdonképpen egyetlen nagy probléma van, mégpedig az, hogy a helyi VASAS Szakszervezet vezetői által, tehát Molnár László elnök, Hegedűs László, Győri Gábor alelnökök, valamint Eszenyi András szintén szakszervezeti vezető által esztelen módon támogatott Szergej Taruta, Tetyana Taruta, Natalia Bashynska, Lukács Péter és társaik nem hagynak fel azzal, hogy tisztességtelen és jogtalan eszközökkel megpróbálják átvenni a vállalat irányítását. 

Próbálkoztak Tetyana Taruta jogtalan döntéseivel ezt megtenni, amit bíróságnak kellett elutasítania. Próbálkoztak hamis meghatalmazással, amit szintén elutasított a bíróság, és amely ügyben folyik a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozása. Próbálkoztak verőlegényekkel, amit csak a Készenléti Rendőrség tudott megakadályozni. És még mindig próbálkoznak...
Mostani akciójukban érvénytelen meghatalmazással tévesztettek meg majdnem mindenkit, egy ideig, szabálytalan közgyűlést hívtak össze és érvénytelen közgyűlést tartottak. Ezután az automatikus rendszert kihasználva változásbejegyzési kérelmet adtak be a bíróságra, ami sajnos még ma is látszik a nyilvános adatbázisban az érintett személyek neve mellett 'bejegyzés alatt' megjelöléssel. Ez ugyan semmit nem jelent még, de a Taruta család ezt lobogtatva sikeresen bizonytalanítja el az ISD DUNAFERR Zrt. beszállítóit és a várakozó szakmai befektetőket is, akik azt mondják, hogy amíg ezek a kérdések nem rendeződnek, addig ők várakoznak, kivárnak. 
A jogi eljárások természetesen ismét megindultak és azok a korábbiakhoz hasonlóan eredményre is fognak vezetni, Tarutáék tehát ismét el lesznek utasítva, ők és a fent említett támogatóik azonban nem tágítanak, amivel lassan tényleg tönkreteszik a társaságot.” (...)

Bírósági döntésre várva

"A ciprusi bíróság egy alkalommal már elrendelte a STEELHOLD Ltd. részére érvényes közgyűlés összehívását az ISD DUNAFERR Zrt-nél, és felhatalmazást és utasítást adott egy kinevezett személy részére az azon való részvételre, de azt is sikerült megakasztani 2022. júliusában, röviddel a közgyűlés megnyitása után. A kérelmet azonban újra beadtuk a ciprusi bírósághoz, várjuk annak ismételt döntését, ugyanis, ha az megtörténik, és végre ismét szabályos közgyűlést lehet tartani, akkor néhány héten belül az ISD DUNAFERR Zrt. minden problémája hosszú távra és végleg megoldódna. 
A legjobb befektető azonnal aláírná a már letárgyalt, náluk lévő befektetési, együttműködési szerződést, amely alapján azonnal megkezdődne a megfelelő alapanyagellátás, felfutna a termelés és a társaság ismét biztonságban lenne minden vonatkozásban, beleértve a dolgozók munkahelyeit is."  (...)

"... a vevők várják az árut"

Mint írtuk a termelés minimális szinten van, tehát egy szabályozott és biztonságos leállás a jelenlegi helyzetben lényeges változást nem okozna, viszont garantálná, hogy az így leállított főberendezések azonnal újraindíthatóak lesznek, amint a felhők elvonulnak a fejünk fölül.
Bolondság lenne elbocsájtásba kezdeni, és bolondság lenne felszámolást megengedni, miközben a vevők várják az árut, az alapanyag a határon várakozik, pénzügyi befektető és szakmai befektető is készen áll a finanszírozásra, csak Tarutáékat kellene végre leállítani, és meg kell várni, hogy a ciprusi bíróság ismét döntsön a közgyűlés megtartásáról. Ez már azonban hosszabb ideig valóban nem húzható.
A Tarutáék és az említett szakszervezeti vezetők által ismételten okozott jelentős kár azonban mindenképpen érinteni fogja átmenetileg a munkavállalókat is. Nyilvánvaló, hogy állásidőt kell elrendelnünk több területen, törekedni kell a munkavállalók megtartására, de az már látszik, hogy ebben a helyzetben egyéb szigorú intézkedésekre is szükség lesz átmenetileg. Erről a munkavállalókat természetesen tájékoztatni fogjuk."

Itt tartunk most – és persze várjuk, közöljük a legfrissebb fejleményeket!

A Portfolio.hu összegzése a teljes válasszal itt olvasható

(Archív fotó: Németh Zsolt)

 

A rovat további hírei: Dunaferr

Több kérő is látszik a vasgyár körül – az állam nincs köztük

Több kérő is látszik a vasgyár körül – az állam nincs köztük

2023. jan. 20.

December végén érkezett a hír, hogy egy újabb rendeletmódosítással azonnal elrendelhető a Dunaferr felszámolása. A nagy múltú cégnél azóta a felszámoló irányít, a várva várt befektetőről azonban egyelőre keveset tudni, pedig nélküle nem lehet megoldani a helyzetet. 

A Metinvest is a radaron – új kérő a Dunaferrért?

A Metinvest is a radaron – új kérő a Dunaferrért?

2023. jan. 10.

Miközben a vállalatcsoport "őrlángon" üzemel és javában tart a felszámolás, a sokat emlegetett angol Liberty mellett egy másik, még komolyabb acélpiaci szereplő is versenybe szállt a Dunaferr tulajdonlásáért, értesült a DO.

Portfolio: a támadások hozták nehéz helyzetbe a Dunaferrt

Portfolio: a támadások hozták nehéz helyzetbe a Dunaferrt

2022. dec. 06.

Exkluzív interjút adott az ISD Dunaferr Zrt. helyzetéről a Portfolio.hu gazdasági portálnak Sevcsik Mónika; a vállalatcsoport RMS és HR igazgatója szerint a Dunaferrt ért támadások bizonytalanították el a partnereket – a jelen a túlélésről és az újraindulás feltételeinek megteremtéséről szól, állítja.

ISD Dunaferr: szabálytalan volt a közgyűlés

ISD Dunaferr: szabálytalan volt a közgyűlés

2022. nov. 24.

Nyilvánosságra hozta a vállalatcsoport partnereinek írt tájékoztató levelet az ISD Dunaferr Zrt. – a téma fontosságára tekintettel betűhíven közöljük a DO-hoz is eljuttatott, Evgeny Tankhilevich legfőbb-, általános vezérigazgató-helyettes  és dr. Nagy Péter ügyvéd jegyezte dokumentumot!

A Dunaferr közleménye: ál-Habsburg után újabb álképviselők tűntek fel

A Dunaferr közleménye: ál-Habsburg után újabb álképviselők tűntek fel

2022. nov. 21.

Szabálytalan közgyűléssel, alaptalan nyilatkozatokkal tesznek próbát a cégfoglalásra az ISD Dunaferr Zrt.-t támadó körök, áll a vállalatcsoport friss közleményében. Betűhív közlés.

Ismét csalók próbálnak "közgyűlést" szervezni a Dunaferrnél!

Ismét csalók próbálnak "közgyűlést" szervezni a Dunaferrnél!

2022. nov. 17.

Közleményben figyelmeztet a társaságcsoport az újabb akcióra – az összegzés az ISD Dunaferr Zrt. hivatalos oldalán látott napvilágot délután. Betűhív közlés.

Dunaferr: vissza a "Start" mezőre

Dunaferr: vissza a "Start" mezőre

2022. nov. 11.

Mindössze tizennyolc perc alatt elfogyott a kormány által meghirdetett Gyármentő Programra adott 150 milliárd forint, amelyet az október 22-i Kormányinfón jelentettek be. Az egyelőre kérdéses, hogy a vasműnek jut-e ebből – bár az biztos, hogy a nagy múltú dunaújvárosi vállalat sorsát ez a program nem oldaná meg.