Célkeresztben a Speciális Olimpia

spigott - 2023. április 4. 17:30

Öt egyesület tornászai mutathatták be tudásukat a II. Hajdú László Emlékversenyen, melynek végén kihirdették a berlini Speciális Olimpiára utazó csapatot is.

A tornacsarnokban adtak egymásnak randevút a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség (MSOSZ) torna szakágának egyesületei a mögöttünk hagyott hétvégén. A II. Hajdú László Emlékversenyen öt egyesület összesen huszonnyolc versenyzője mutathatta be gyakorlatait, s ez a viadal jelentette a válogatott keret tagjainak az utolsó országos versenyét a berlini Speciális Olimpia előtt.

A kétnapos megméretés szombati nyitóünnepségén Salamonné Szabó Éva, a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség torna szakágának vezetője köszöntötte a megjelenteket, majd emlékezett meg elődjéről, Hajdu Lászlóról. A megnyitót követően még szombaton rendezték meg a divízionáló versenyt, míg vasárnap a döntőkre került sor, s a végig remek hangulatú verseny az eredményhirdetéssel, illetve a Speciális Olimpiára utazó versenyzők megnevezésével ért véget.

Mint azt a szakágvezető érdeklődésünkre elárulta, ezen a versenyen nem elsősorban az éremszerzés volt a cél a résztvevőktől, hanem az, hogy mindenki tudása legjavát nyújtva mutassa be gyakorlatait.
– Nagy örömünkre, erre a versenyre már Sopronból is érkezett egy új egyesület, s van érdeklődőnk a fővárosból is, így könnyen elképzelhető, hogy a következő összejövetelünkön már nem öt, hanem hat egyesület versenyzői méretik meg magukat. A célunk, mint minden versenyen, úgy ezen is az volt, hogy önmagához képest mindenki a lehető legjobb teljesítményt nyújtsa. Egy-egy ilyen versenyen nem várunk el senkitől konkrét eredményt, az a fontos, hogy a versenyzők kihozzák magukból azt, amire képesek, s ezt nemcsak a saját tanítványaimtól várom, hanem szakágvezetőként a válogatottaktól is. Ami a további programot illeti, havonta többször jövünk el ide edzeni a válogatott kerettel, ezért jár az őszinte köszönet a DKSE torna szakosztályának, majd április végén lesz a teljes magyar delegációnak egy közös edzőtábora, míg június 3-án már kimondottan a négy utazó olimpikonunk vesz részt egy bemutató versenyen, hogy a lehető legjobb állapotban tudjunk elutazni Berlinbe, június 12-én.

Végh Zoltán felvételei

Salamonné Szabó Éva elárulta, a berlini játékokra négy kvótát kaptak a magyar tornászok, ezeket nem teljesítmény alapján osztották ki, hanem a nemzetközi szövetség döntött arról, melyik országból hányan vehetnek részt a megméretésen, s Magyarországot két fiú és két lány tornász képviseli majd a speciális olimpián. Mint azt megtudtuk, a lányok közül I-es szinten a dunaújvárosi Gulyás Noémi ("Mozdulj Diák" DSE), II-es szinten Surnyák Patrícia (SOFI), míg a fiúknál I-es szinten Macskási Pál (Irmák Sprint SE), II-es szinten Holdosi Károly (Irmák Sprint SE) indulhat a Speciális Olimpián.

A "Mozdulj Diák" DSE eredményei

Női verseny
1-es szint: Gulyás Noémi 5 aranyérem (ugrás, felemáskorlát, gerenda, talaj, összetett)
2-es szint: Latinovics Lívia 5 aranyérem (ugrás, felemáskorlát, gerenda, talaj, összetett)

Férfi verseny
1-es szint, 2-5 korcsoport: Boromisza Krisztofer 4 aranyérem (talaj, gyűrű, párhuzamoskorlát, összetett), 3 ezüstérem (lólengés, ugrás, nyújtó)
Bíró Dominik 2 bronzérem (talaj, ugrás)
1-es szint, 1-2 korcsoport: Kiss Dominik 2 aranyérem (talaj, ugrás)
Koskai Márk 2 ezüstérem (talaj, ugrás)

A rovat további hírei: Sport

Hajduék első lépése az olimpia felé

Hajduék első lépése az olimpia felé

2024. máj. 02.

Óriási fölénnyel nyerte meg Hajdu Jonatán és Adolf Balázs párosa a kenu kettesek 500 méteres futamát a szolnoki válogató szerdai versenynapján.

Fényes maratoni érmek az évadnyitóról

Fényes maratoni érmek az évadnyitóról

2024. máj. 01.

Összesen hét dobogós helyezéssel, az összesített éremtábla ötödik helyével zárták kaposvári versenyüket a DKSE kajak-kenu szakosztályának ifjú versenyzői.

Eb-indulást ért a bajnoki arany

Eb-indulást ért a bajnoki arany

2024. ápr. 30.

Minden ellenfelét magabiztosan legyőzve szerzett aranyérmet az abonyi U17-es bajnokságon Pupp Viktória, a DKSE tehetséges birkózója.

Torna Eb: edzettek a lányok Riminiben

Torna Eb: edzettek a lányok Riminiben

2024. ápr. 30.

Túl van első, átmozgató edzésén a Székely Zója, Mayer Gréta, Makai Lilla, Szilágyi Nikolett, Péter Sára összeállítású magyar tornász válogatott.

Értékes döntetlen a felnőttek között

Értékes döntetlen a felnőttek között

2024. ápr. 29.

Fordulatos csatában ért el 25-25-ös döntetlent a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia U21-es csapata a Tököl vendégeként az NB II-es felnőtt bajnokságban.

Nyolc között az ifik

Nyolc között az ifik

2024. ápr. 29.

A Polo SC ellen aratott magabiztos, tizenegy gólos győzelemmel jutott be a rájátszásba a DFVE ifjúsági leány vízilabda csapata.

Megérdemelt DFC-siker

Megérdemelt DFC-siker

2024. ápr. 29.

Két súlyos sérülés és egy kiállítás ellenére is kétgólos győzelemnek örülhetett a Mohács elleni hazai bajnokin a Dunaújváros FC labdarúgó csapata.