Dunaújvárosiak a speciális olimpián

spigott - 2023. június 1. 17:30

A "Mozdulj Diák" DSE két versenyzője, Mente Teréz és Gulyás Noémi is ott lesz a Berlini Speciális Olimpiai Játékokon, mely előtt a magyar delegáció tagjai a Sándor-palotában tették le olimpiai esküjüket.

Mente Teréz, Salamonné Szabó Éva és Gulyás Noémi

A Sándor-palotában fogadta a Berlin 2023 Speciális Olimpiai Játékokra utazó magyar delegáció tagjait Novák Katalin köztársasági elnök kedden, s az ünnepélyes eseményen letették olimpiai esküjüket a magyar csapat tagjai.

Óriási élmény és inspiráció

A berlini világjátékokon két dunaújvárosi versenyzőért is szoríthatunk, ugyanis a "Mozdulj Diák" DSE versenyzői közül Mente Teréz görkorcsolyában, míg Gulyás Noémi a tornászok között méreti meg magát, árulta el érdeklődésünkre Salamonné Szabó Éva az MSOSZ torna szakágának vezetője, a dunaújvárosi "Mozdulj Diák" DSE vezetőedzője, aki beszámolt a Sándor-palotában tett látogatásukról is.
– Nagyon szép, ünnepélyes keretek között rendezték meg az eskütételt, Novák Katalin köztársasági elnök köszöntött bennünket, jelen volt Berki Krisztián és Gyurta Dániel is. Az eskü szövegét Berki Krisztián mondta elő két speciális sportolóval, ami nagyon inspiráló volt, hiszen ő Tatán és Dunaújvárosban is ott volt velünk a felkészülés ideje alatt, ráadásul ő a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség egyik nagykövete is. Ezt követően néztük meg A nemzet aranyai című mozifilmet, ami szintén nagyon nagy élmény volt, s utána volt lehetőségünk a rendezővel, Zákonyi S. Tamással, valamint két olimpiai bajnok vízilabdázóval Kósz Zoltánnal és Vári Attilával beszélgetni és fotózkodni. Óriási élmény volt a film megtekintése, s az, hogy találkozhattunk a vízilabdázókkal is, nagyon komoly inspirációt jelentett a speciális olimpia előtt számomra és a versenyzők számára is.

Két dunaújvárosi a végleges keretben

A magyar delegáció a tervek szerint június 12-én indul el a berlini speciális olimpiára, melyen Mente Terézért a görkorcsolyázók, míg Gulyás Noémiért a tornászok mezőnyében szoríthatunk, árulta el Salamonné Szabó Éva, akitől azt is megtudtuk, hogyan jutottak el idáig versenyzői.

A torna szakág versenyzői és a szakágvezető: Surnyák Patrícia, Gulyás Noémi, Salamonné Szabó Éva, Holdosi Károly, Matskássy Pál (Képek forrása: Salamonné Szabó Éva)

– A felkészülés gyakorlatilag már a 2019-es speciális olimpia után megkezdődött, s bár a koronavírus járvány nehezítette a helyzetünket, ám ennek lecsengése után újra beindult a sportélet, elkezdődtek a versenyek, majd nagyon gyorsan a válogató versenyek is, s az ezeken nyújtott teljesítmény alapján dőlt el elsősorban, kik azok, akik bekerülhetnek a válogatottban. Tornában végül két férfi és két női, míg görkorcsolyában három-három férfi és női kvótát kaptunk, ezért is különösen nagy öröm számunkra, hogy Teréz bekerülhetett a csapatba, mert ő az egyetlen vidéki versenyző a görkorcsolyázók között. Ő 26 éves, 15 éve foglalkozik a görkorcsolyázással, nevelőedzője Varga Lászlóné volt, én tíz éve foglalkozom vele. Mind a két lány nagyon szorgalmas, kitartó és fegyelmezett, ez is vezethetett odáig, hogy most itt tartanak.

Hozzák ki magukból a maximumot

A speciális olimpiáig hátralévő időt is igyekeznek a lehető leghasznosabban eltölteni versenyzőink, akiktől azt várja el a "Mozdulj Diák" DSE vezetője, hogy adjanak ki magukból mindent a viadalon.

– Terézzel és Noémivel rendszeresen edzünk, de ezen kívül a tornászoknak szinte minden szombaton, a DKSE tornacsarnokában tartok válogatott edzést, amiért óriási köszönet jár a DKSE tornászainak. Ezen kívül természetesen vannak központi edzőtáborok is, ilyen volt a tatai táborunk is tavasszal, melyen a teljes magyar delegáció részt vett, tizenöt sportág, közel nyolcvan sportolója, de a teljes delegációnk 112 főből áll. Most már a finomhangolásánál tartunk, még lesz egy próbaversenyünk vasárnap a tornászok számára, melyen lemodellezzük a versenyszituációkat edzéskörülmények között, majd miután kijavítottuk a kisebb hibákat, június 12-én utazunk Berlinbe, ahol Noémi ugráson, gerendán, felemáskorláton, talajon, és egyéni összetettben, míg Teréz 100 méteren, 300 méteren és 2x100-as női váltóban szerepel. Ami pedig magát a versenyt illeti, azt várom el, hogy mindenki hozza ki magából a maximumot, s magukhoz képest minél jobban teljesítsenek. Amennyiben ez megtörténik, akkor elégedett leszek, s azt, hogy ez milyen eredményre lesz elég, már nyugodt szívvel várhatjuk meg.

A rovat további hírei: Sport

Egy ponton múlt az akadémisták döntőbe jutása

Egy ponton múlt az akadémisták döntőbe jutása

2024. máj. 06.

Hiába hajrázott remekül, s aratott két szép győzelmet, lemaradt a korosztályos bajnokság országos döntőjéről a DSE Röplabda Akadémia U20-as együttese.

Szezonzáró előtt a futsalosok

Szezonzáró előtt a futsalosok

2024. máj. 06.

A Mad Dogs elleni biatorbágyi találkozóval zárja az NB II-es pontvadászat küzdelmeit a Dunaújváros Futsal felnőtt együttese ma este nyolc órától.

Élni tudott emberelőnyével a Kaposvár

Élni tudott emberelőnyével a Kaposvár

2024. máj. 06.

Korai kiállítás után egy balszerencsés öngól okozta a Dunaújváros FC labdarúgóinak vesztét a tabellán ötödik Kaposvár vendégeként.

Egri előny a bronzcsatában

Egri előny a bronzcsatában

2024. máj. 05.

Támadásban nem ment a DFVE női vízilabdázóinak a bronzpárharc első felvonásán, így a vendég egriek megérdemelt győzelemmel vették el a mieink pályaelőnyét.

Hiába hajrázott nagyot a Kohász

Hiába hajrázott nagyot a Kohász

2024. máj. 05.

Fordulatos, gólokban gazdag mérkőzésen szenvedett kétgólos vereséget a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia felnőtt együttese az MTK ellen a sportcsarnokban szombaton este.

DSTV: új edzői stáb az Acélbikáknál

DSTV: új edzői stáb az Acélbikáknál

2024. máj. 04.

A következő szezonnak már új edzői stábbal vág neki a Dunaújvárosi Acélbikák jégkorongcsapata. A DAB vezetőedzője Somogyi Balázs lesz a 2024/2025-ös szezonban, s a fiatal szakembert stábunk is kifaggatta terveiről, reményeiről. Hangkép.

Bravúr kell a pontszerzéshez

Bravúr kell a pontszerzéshez

2024. máj. 04.

A tabellán ötödik Kaposvár elleni mérkőzéssel folytatja az NB III-as pontvadászatot a Dunaújváros FC labdarúgó csapata vasárnap délután öt órától.