Csapatban álom maradt az olimpia (FRISSÍTVE)

doszerk - 2023. október 2. 20:45

A 15. helyen végzett a két dunaújvárosi tornásszal felálló magyar női válogatott az olimpiai kvalifikációs világbajnokság csapatselejtezőjében. A magyar női tornászok azonban egy nem névre szóló kvótát szereztek az olimpiára, melyre a DKSE tehetsége, Czifra Bettina Lili is kvalifikálta magát.

Czifra Bettina Lili ott lehet a párizsi olimpián! Kép: MATSZ-archív

Antwerpenben megkezdődött a női tornászok világbajnoki selejtezője, s bár a csapatok egy része már vasárnap szerekhez állt, a két dunaújvárosi versenyzővel, Czifra Bettina Lilivel és Mayer Grétával felálló magyar válogatott csak hétfőn este mérette meg magát. A tét óriási volt a mieink számára, ugyanis ahhoz, hogy a magyar együttes ott legyen a párizsi olimpián, az első tizenkét hely valamelyikét kellett megszereznie a csapatversenyben.

Tornászaink a Czifra Bettina Lili, Mayer Gréta, Székely Zója, Bácskay Csenge, Szilágyi Nikolett összeállításban vágtak neki a viadalnak, melyen Czifra és Mayer is mind a négy szeren megmérette magát. A mieink felemáskorláton kezdték meg a selejtezőt, a négy tornászból végül Székely Zója (13.866), Czifra Bettina Lili (12.733), valamint Mayer Gréta (11.766) eredményét számolták el, így az első szert 37.899-es pontszámmal zárták.

A második szer a gerenda volt, itt Czifra Lili 12.866, Mayer Gréta 12.466, míg Székely Zója 12.400 pontot ért el, amivel újabb 37.732 pontot tettek a "közösbe" a mieink. Ezt követően jöhetett a talaj, melyen Mayer Gréta 12.400, Székely Zója, 12.200, Czifra Lili 12.133 pontot kapott gyakorlatára, így 36.733 egységgel növelték pontjaik számát. Tornászaink ugráson zártak, ahol Bácskay gyakorlatát 13.800-ra, Czifráét 13.633-ra, míg Mayerét 13.300 pontra értékelték (összesen 40.733), ami egyben azt is jelentette, hogy az utolsó két divízió előtt a 12. helyen állt a magyar csapat 153.563 ponttal.

A selejtező körülbelül este tizenegy órakor ér véget, s a papírforma szerint a kínaiak, a franciák és a japánok valószínűleg a mieink előtt végeznek, ami azt jelentené, hogy együttesünk nem lesz ott a párizsi olimpián, viszont amennyiben sikerül legalább a 15. helyet elérni, egy egyéni kvótával biztosan gyarapodnának női tornászaink.

A selejtezőt követően Draskóczy Imre Szövetségi kapitány, valamint Altorjai Sándor, a MATSZ főtitkára értékelte a csapat teljesítményét a MATSZ honlapján.

Draskóczy Imre, szövetségi kapitány: – Nagyon büszke vagyok a lányokra. Önmagunkhoz képest mindent hoztak, rontás nélkül versenyezték végig az egészet. Meg kell várnunk a legvégét, az este 11 órát. Elméletileg csapatban a 15. hely, amiért küzdünk, hogy meglegyen, ha ez sikerül, akkor lesz a nemzetnek egy kvótája. Illetve Bácskay Csenge jelenleg a 8. helyen van ugrásban, mert kiesik előle az egyik amerikai, továbbá most még Czifra Bettina Lili és Székely Zója is finálés helyen áll egyéni összetettben. Az az igazság, ha Kovács Zsófi nem sérül meg és itt lett volna, akkor simán megvan a csapatkvóta az olimpiára, így most mindannyiunknak nagyon nehéz.

Altorjai Sándor, a MATSZ főtitkára, a magyar csapat vezetője: – Nagy dicséret illeti a lányokat. Nagyot versenyeztek, például mind a négy gerenda gyakorlat megvolt. Úgy gondolom, hogy tudásuk legjavát adták, és mindazt, amit begyakoroltak otthon a teremben, az most kijött. Sajnos, érezzük Kovács Zsófia hiányát, az ő gyakorlataival 5 ponttal több lenne a csapatban, és akkor meg lehetett volna a csapatkvóta. Így most talán a 15. helyet elcsíphetjük, és akkor lehet onnan egy olimpiai egyéni kvóta az országnak. Bácskay Csenge ugráson közel van a szerdöntőhöz, Czifra Bettina Lili és Székely Zója pedig egyéni összetettben juthat fináléba, ha minden jól alakul, de meg kell várnunk még a hátralévő két csoportot.

Frissítés (21:05)

Az utolsó előtti csoportban aztán eldőlt, hogy a mieink számára tényleg álom maradt a csapatkvóta, ugyanis a japánok megelőzték a mieinket, viszont az is eldőlt, hogy a mieink minimum a tizenötödik helyen végeznek, vagyis egy egyéni kvótát biztosan szereznek már a párizsi olimpiára.

Frissítés (23:30)

Ahogy az sajnos sejthető volt, a világbajnokság selejtezőjének utolsó csoportkörében a kínai és a francia válogatott is megelőzte a mieinket, így a magyar csapat végül a 15. helyen fejezte be az olimpiai kvalifikációs viadalt. Ezzel azonban eldőlt az is, hogy a mieink egy egyéni, nem névre szóló olimpiai kvótát szereztek a csapatselejtezőben. Nagyszerű hír azonban, hogy a DKSE, egyéni összetettben 33. helyen végzett tornásza, Czifra Bettina Lili saját jogán is kiharcolt egy kvótát a hétfőn este. A kiírás értelmében ugyanis a csapatkvótával nem rendelkezőket számolva a legjobb 14 között lévő versenyzők - országonként legfeljebb egy tornász - névre szóló párizsi kvótához jutottak, és ez a magyarok közül Czifrának jár, mert ő érte el a legmagasabb pontszámot hármójuk közül.

Frissítés (06:30)

A csapat sikeréért dolgozott, így eszébe sem jutott, hogy egyéni kvótát szerez a párizsi olimpiára, fogalmazta meg gondolatait a DKSE tehetsége, Czifra Bettina Lilia Magyar torna Szövetség honlapján.

– Jelenleg szóhoz sem jutok… Még nem tudok mit mondani… El sem hiszem… Nagyon örülök. Én csapatban gondolkodtam, egyénivel egyáltalán nem is foglalkoztam, a csapatra voltam ráállva. Nem is foglalkoztatott, hogy én személy szerint is szerezhetek kvalifikációt. Nem, egyszerűen nem gondoltam, hogy kvótás leszek az egyéni eredményem alapján. Tudtam, hogy osztanak egyéni kvótát, nagyjából tisztában voltam ezzel, de a pontos feltételeit nem is ismertem. Egyébként tudok jobb gyakorlatokat a mainál, de összességében nem volt rossz életem első felnőtt világbajnoksága. A felemáskorlát egész szép volt, a gerenda kimondottan tetszett, 5.6 kiinduló pontú gyakit tudtam bemutatni, persze volt egy megingás, de ettől függetlenül nagyon jól sikerült. A talaj kicsit pattogós volt, az ugrással meg voltam elégedve, de ott is tudok jobbat. Bevallom őszintén, amikor tavaly a junior Európa-bajnokság döntőjében szerepeltem gerendán álmaimban se merült fel, hogy én lehetek az első magyar női tornász, aki név szerinti kvótát szerez Párizsra. 16 évesen…,ez szinte hihetetlen…, nagyon boldog vagyok!

A magyar versenyzők egyéni összetettben elért pontszámai: Czifra Bettina Lili 51.365, Székely Zója 51,265, Mayer Gréta 49,932.

A selejtezőben elért szerenkénti eredmények

Ugrás: Czifra Bettina Lili 13.633, Bácskay Csenge 13.500 (1. ugrás 2. ugrás 13.800, 13.200), Székely Zója 13.033, Mayer Gréta 13.300

Felemáskorlát: Székely Zója 13.866, Czifra Bettina Lili 12.733, Mayer Gréta 11.766, Bácskay Csenge 11.300

Gerenda: Czifra Bettina Lili 12.866, Mayer Gréta 12.466, Szilágyi Nikolett 12.400, Székely Zója 12.166

Talaj: Mayer Gréta 12.400, Székely Zója 12.200, Czifra Bettina Lili 12.133, Szilágyi Nikolett 12.066

A rovat további hírei: Sport

Bronzéremért játszhat a DFVE

Bronzéremért játszhat a DFVE

2024. ápr. 27.

Az első meccshez képest óriásit javult, hatalmasat küzdött, de ötméteresek után elveszítette a bajnoki elődöntő második mérkőzését a DFVE női vízilabda csapata a Fradi ellen.

Újabb kulcsfontosságú meccs vár a DFC-re

Újabb kulcsfontosságú meccs vár a DFC-re

2024. ápr. 27.

A tabellán tizenkettedik Mohács elleni hazai mérkőzéssel folytatja a bajnoki küzdelmeket a Dunaújváros FC labdarúgó csapata vasárnap délután öt órától.

Nem volt esélye a Kohásznak a Mosonmagyaróvár ellen

Nem volt esélye a Kohásznak a Mosonmagyaróvár ellen

2024. ápr. 27.

Szűk negyed óráig tudta szorossá tenni a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia felnőtt együttese a Mosonmagyaróvár elleni bajnoki összecsapást.

Négy dunaújvárosi az Eb-csapatban

Négy dunaújvárosi az Eb-csapatban

2024. ápr. 26.

A felnőtteknél és a junioroknál is két-két dunaújvárosi tornásznak szoríthatunk a Riminiban sorra kerülő női Európa-bajnokságon.

Elmarad a futsalosok mai bajnokija

Elmarad a futsalosok mai bajnokija

2024. ápr. 26.

Nem tudnak elutazni Rácalmásra a sereghajtó érdiek, így elmarad a Dunaújváros Futsal csapatának ma este hét órára tervezett bajnoki találkozója.

Nehéz meccs vár a Kohászra

Nehéz meccs vár a Kohászra

2024. ápr. 26.

A dobogóra hajtó Mosonmagyaróvár otthonában folytatja a bajnokságot a Dunaújvárosi Kohász kézilabda Akadémia felnőtt csapata pénteken este hat órától.

DSTV: eredményes lövészek

DSTV: eredményes lövészek

2024. ápr. 25.

Nagyjából fél évvel ezelőtt forgattunk utoljára a Főnix Lövész SE alakulatánál – azóta is sikert sikerre halmoztak, és nagyon sok versenyen vettek részt a tagok. Ráadásul azóta újra birtokba vehették a lőteret is, amely jelentős segítség az egyesület számára – örömteli hírekről számolt be Vinczellér Imre. Hangkép.