Dunaújváros Hetilap

Ünnep és közösségi program – véradóknak

Öcaline - 2023. december 30. 11:00

Különleges alkalmakkal bőven pettyezett volt az elmúlt időszak a véradóknak: még karácsony előtt ünnepi előadással köszöntötték a jubilálókat, míg csütörtökön két helyszínen több mint 80 önkéntes vállalta a csapolást.

Kezdem egy maszek vonatkozással: mivel kedden befutott az e-mail címemre a Pelikán napi értesítő (laikusoknak: lejárt a türelmi időnek szabott 56 nap, újra adhatsz vért), a Városvédők Újtelepért Egyesület kihelyezett közösségi programjára kettős minőségben látogattam el.

BÚÉK, véradók!

A közösség ezúttal sem bízott semmit a véletlenre; remek hangulatú eseményt kerekítettek! Nemcsak szép szóval él az ember: a közelgő szilveszteri babonaságokra tekintettel lencse is dukált ajándékba, ráadásul – a Campus Étterem jóvoltából – babgulyás is járt az önkénteseknek. (Maszek hozzáfűzés: hazai ízek, gazdag beltartalom, pompás volt!)
Azt pedig, hogy az újtelepi közösségben valódi összetartás is dolgozik, a számok is bizonyítják – erről már Feth Katalin, a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezetének vezetője mesélt:
– Mielőtt az évzáró alkalmak főszámaira térnék, hadd kezdjem egy örömteli hírrel: hosszú évek kihagyása után sikerült megszervezi a véradók napi ünnepséget – december 22-én köszöntöttük a jubilálókat a Bartók Kamaraszínházban. Ők alkotják a véradók nagy családjának hátországát, ők azok, akik személyes példájukkal is mindig mellettünk állnak. Nagyon örülök, hogy Szabó Zsolt alpolgármester köszöntőjét követően különleges meglepetéssel tudtunk köszönetet mondani nekik: a Bartók társulatának díszelőadására, a Máli néni című komédiára vártuk őket a színházteremben! Mindezek után következtek az évzáró véradások, szintén remek számokkal: az újtelepi eseményre 47 véradó jelentkezett, míg szintén csütörtökön a Vérellátó állomáson 35 önkéntes jelent meg, így az utolsó nap gyönyörű eredményt produkált!

Mindig nagy a vérigény!

A területi vezető érdeklődésünkre elárulta, januárban sem csökken az egészségügy vérigénye, így mindenképen számítanak az önkéntesek lelkes szerepvállalására, segítségére:
– Az új esztendő is mozgalmasnak ígérkezik, és persze ezen a fronton tényleg csak az ünnepek idején képzelhető el megállás – legyen elég annyi, hogy már január 2-án, azaz jövő kedden várjuk a véradókat. Egyébként ebben a hónapban immár hagyományosan a Vérellátó a leggyakoribb helyszín, a kitelepülések terén picit visszafogottabb a kínálat, viszont többször lesznek délutáni alkalmak. Előfordulnak persze külső helyszínek is: a térségben Pusztaszabolcsra, majd Ráckeresztúrra látogatunk, zárt véradás lesz a Dunaferrben, és az OBI Áruházban is szeretettel látjuk az önkénteseket!

Nagyon várják az önkénteseket januárban is!

Mivel változatlanul jelentős a vérigény, az aktuális donortoborzó menetrend ezúttal is finom nógatásként olvasandó: csatlakozzon a véradók népes táborához, aki teheti – minden csepp vér számít!
január 2., kedd 13-15 óra – Vérellátó (Vasmű út 10.)
január 4., csütörtök 8-10 óra – Vérellátó (Vasmű út 10.)
január 9., kedd 13-15 óra – Vérellátó (Vasmű út 10.)
január 11., csütörtök 8-10  óra – Vérellátó (Vasmű út 10.)
január 12., péntek 13-18 Pusztaszabolcs, Művelődési ház (Adonyi út 12.)
január 16., kedd 13-15 óra – Vérellátó (Vasmű út 10.)
január 18., csütörtök 6. 30-11 óra – Dunaferr Hengermű (zárt véradás)
január 19., péntek 15-17.30 óra – Ráckeresztúr, Sportcsarnok (Hősök tere 1.)
január 23., kedd  8-10 óra – Vérellátó (Vasmű út 10.)
január 25., csütörtök 14-17 óra – OBI Áruház (Venyimi út 5-7.)
január 30., kedd 13-15 óra – Vérellátó (Vasmű út 10.)

A jelszó változatlan: adj vért és ments meg három életet – 2024-ben is!

(Fotó: DO)

A rovat további hírei: Közélet

Dunaújváros is csatlakozott a Virágos Magyarország versenyhez

Dunaújváros is csatlakozott a Virágos Magyarország versenyhez

2024. júl. 19.

Városunk idén is benevezett az országos környezetszépítő versenybe, amelyet az idei évben  31. alkalommal rendeznek meg.  A Virágos Magyarország három tagú zsűrije szerdán városunkba látogatott, és körbejárta a város főbb virágosított helyszíneit és zöldterületeit. 

A nyári ülésszünet előtti közgyűlés komolyabb vita nélkül zajlott le

A nyári ülésszünet előtti közgyűlés komolyabb vita nélkül zajlott le

2024. júl. 18.

A nyár kellős közepén is vannak fontos ügyek, ugyanúgy kell döntéseket hozni, ilyenkor is dolgozik városunk közgyűlése. Csütörtökön délelőtt tartották a testület rendes havi közgyűlését, ahol a képviselők 40 napirendi pontot tárgyaltak meg. 

Megszületett a döntés: költözik a szovjet emlékmű

Megszületett a döntés: költözik a szovjet emlékmű

2024. júl. 16.

Évek óta hallani arról, városvezetésünk azon dolgozik, hogy a Pentelén található szovjet katonai emlékművet áthelyezzék a kúria elől. Orosz Csaba a terület önkormányzati képviselője időről-időre beszámolt már a tárgyalások eredményeiről, és azt ígérte, hamarosan döntés születhet. Megszületett. Költözhet az emlékmű.

Ha egy városvezetés átgondoltan gazdálkodik, akkor vannak lehetőségek

Ha egy városvezetés átgondoltan gazdálkodik, akkor vannak lehetőségek

2024. júl. 16.

Bár egy hónappal ezelőtt voltak az önkormányzati választások és már sokan kielemezték az eredményeket, Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester a jövőbeli uniós lehetőségeinkről tartott tájékoztatóján kitért a választás értékelésére is. 

Folyamatosan harcban állunk a szúnyogokkal!

Folyamatosan harcban állunk a szúnyogokkal!

2024. júl. 13.

Vannak helyek, ahol egészen jó a helyzet és bizony vannak olyan zöldterületek, ahol nagyon sok a bestia. A szúnyogokról van szó. A hét elején megint ment a szúnyogirtó autó, és közel ezer hektáron fújta ki a permetet. De a légi irtás engedélyeztetése egyelőre még várat magára.

Műanyagmentes július – komoly kihívás Dunaújvárosban is!

Műanyagmentes július – komoly kihívás Dunaújvárosban is!

2024. júl. 08.

Idén is csatlakozott városunk a Műanyagmentes július elnevezésű nemzetközi kihíváshoz. A megmozdulás célja, hogy ebben a hónapban az embereket az egyszer használatos műanyagok alkalmazásának csökkentésére ösztönözze.

Számos elismerés is gazdára talált a kórház Semmelweis-napi ünnepségén

Számos elismerés is gazdára talált a kórház Semmelweis-napi ünnepségén

2024. júl. 05.

Az egészségügyi dolgozók napján kórházunk közössége minden évben elismeri a kiváló dolgozókat-kollégákat, gazdára találnak a Szent Pantaleon emlékérmek is. Ez idén sem volt másképp, megemlékezést tartottak és ünnepeltek a szakemberek.