Dunaújváros Hetilap

Ma is aktív hagyományőrzőt köszöntött az önkormányzat

doszerk - 2024. június 27. 16:00

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Lemák Jánosné Anna nénit a 90. születésnapja alkalmából Barta Endre alpolgármester az otthonában köszöntötte a közelmúltban. 

Lemák Jánosné Anna néni 1934-ben Dunapentelén iparos család második gyermekeként született. Gyermekkorát és iskolás éveit is itt, a nagy múltú városban töltötte. 

Tősgyökeres dunapentelei

A Dunapentelei Állami Elemi Iskolába járt, amelyet 1948-ban fejezett be, kezdte Lemák Jánosné Anna néni, a tősgyökeres 90. születésnapját ünneplő dunapentelei szépkorú. Anna néni az iskolás évek után, a városépítés kezdetén, figuránsként dolgozott. Később férjhez ment és két gyermeke született:
– 1955-ben aztán elkezdtem dolgozni a Sütőipari vállalatnál, majd 1956-1989-ig az Autóközlekedési Vállalatnál, azaz a mai Alba Volánnál. Itt, mint műszaki adminisztrátor, üzemanyag előadó, majd energetikai csoportvezető tevékenykedtem. 
 Anna néni végül innen ment nyugdíjba, és több alkalommal is elismerésben részesült a kiváló munkájáért. 

Aktív hagyományőrzés

Anna néni nyugdíjba vonulása óta háztartásbeliként tevékenykedik, de, ahogyan fogalmazott: mindig van, mit csinálnia. 2001-ben beiratkozott a Pentele Baráti Körbe, aktív tagja a Pentele Nyugdíjas Klubnak, és a Pentele Hagyományőrző Egyesületnek is. Barta Endre alpolgármesternek lelkesen mesélt a terveiről is:
– Hétfő van, és 16 órára sietek a Pentele Nyugdíjas Klubba, ahol délután szalonnasütés lesz, majd a közelgő Szent Pantaleimon zarándoklat részleteit beszéljük át Szabó Tamással. 
Anna néni azt is elmondta, sosem unatkozik:   
– Mindig dolgozni kell ám! Állataim és konyhakertem már nincs, azokról lemondtam, azok már nem mennek. Csak virágoskertem van. Nem unatkozom, mindig van mit csinálni, ha meg nincs, akkor vagy jön éppen a négy unoka és egy dédunoka, vagy a hagyományőrzés, hiszen a szívem és a gyökereim is ide kötnek. Pentelei maradok, amíg élek!

DMJV Önkormányzata
(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Nyári változások a római katolikus közösségben

Nyári változások a római katolikus közösségben

2024. jún. 29.

Nem a Krisztus Király főtemplom, hanem a pentelei Szentháromság templom ad otthont a szombat esti szentmiséknek júliusban és augusztusban. Más, a katolikus közösséget érintő változásokról is hírt adunk.

Megnyertük! Újabb közvetlen EU-s pályázat érkezett Dunaújvárosba

Megnyertük! Újabb közvetlen EU-s pályázat érkezett Dunaújvárosba

2024. jún. 28.

Dán vendégeink voltak hétfőn, akik ugyan csak egy napot töltöttek nálunk, ám a rövid idő ellenére az tartalmasnak és eredményesnek bizonyult. A látogatás célja egy sikeresen megnyert európai városfejlesztési kezdeményezés keretein belül kezdődött  program, az Imperfect City projektindító megbeszélése volt.

Újabb 10 parkolóhely szabadult fel a városban

Újabb 10 parkolóhely szabadult fel a városban

2024. jún. 27.

Újabb adag üzemképtelen, helyfoglaló autót szállított el Dunaújváros önkormányzata. 10 új parkolóhely szabadult fel júniusban a roncsautók elszállításának köszönhetően. A 2019-ben útjára indított akció a lakosság bevonásával továbbra is folytatódik. 

Átadták a Bimmer Parádén összegyűlt felajánlásokat a Napraforgó bölcsinek

Átadták a Bimmer Parádén összegyűlt felajánlásokat a Napraforgó bölcsinek

2024. jún. 27.

Mindig van valami szép abban, amikor nem várt helyről érkezik támogatás egy-egy intézmény vagy közösség részére. Ez esetben azonban nem teljesen pontosan van így, hiszen a dunaújvárosi BMW-sek többször gondoltak már másokra is.

Végre nyithat a szabadstrand – péntektől lehet csobbbanni!

Végre nyithat a szabadstrand – péntektől lehet csobbbanni!

2024. jún. 26.

A dunai árhullám levonulása után a felügyeleti szervek rendben találták a szabadstrand vizéből beküldött vízmintát, így a hét végén esedékes tikkasztó kánikula idejére már birtokba vehetik a fürdőzők a kedvelt Szalki-szigeti bázist. 

90 évesen is fiatalosan, lendületesen

90 évesen is fiatalosan, lendületesen

2024. jún. 25.

Kiss Lajos bácsi még május végén ünnepelte családja körében a 90. születésnapját. Barta Endre alpolgármester a jeles alkalomból otthonában látogatta meg a rendkívül fiatalos és jó egészségnek örvendő szépkorút.

Iskolakezdési támogatást nyújt az önkormányzat

Iskolakezdési támogatást nyújt az önkormányzat

2024. jún. 24.

Általános-és középiskolásoknak nyújt egyszeri, 6 ezer forintos támogatást az önkormányzat. A támogatási igényeket július 1-jétől október 30-ig lehet benyújtani a Polgármesteri Hivatal Humán Szolgáltatási Főosztály Szociális Osztályán, ügyfélfogadási időben.