Dunaújváros Hetilap

Újabb 10 parkolóhely szabadult fel a városban

doszerk - 2024. június 27. 18:00

Újabb adag üzemképtelen, helyfoglaló autót szállított el Dunaújváros önkormányzata. 10 új parkolóhely szabadult fel júniusban a roncsautók elszállításának köszönhetően. A 2019-ben útjára indított akció a lakosság bevonásával továbbra is folytatódik. 

Az autók elszállítása rendkívül költséges és hosszadalmas folyamat, egyetlen autó elszállítása mintegy 100 ezer forintos tétel az önkormányzatnak.

Bosszantó, helyfoglaló jelenség(ek)

A dunaújvárosi parkolás egyik nehezítő tényezője az a rengeteg gazdátlan autó, amely akár évekig is elfoglalhat egy-egy értékes parkolóhelyet. A használaton kívüli, lejárt műszaki vizsgával rendelkező gépkocsik esztétikailag is rombolják az utcaképet. 
Ezeknek az autóknak az elszállítását még 2019-ben kezdte meg az önkormányzat, amelynek során az elmúlt években rengetege parkolóhely szabadult fel – a legutóbbi akció során újabb 10 darab. Az önkormányzat Városüzemeltetési Osztályának egyik közterület-felügyelő szakembere, Pásti Norbert azt mondta: az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a gépjárműelhagyásoknak különféle okai lehetnek: van olyan autó például, amelyik rendszámmal, de lejárt műszaki vizsgával álldogál évek óta egy helyben. Ilyen esetben az önkormányzat felszólítja a bejelentett autó tulajdonosát, akinek 30 napja van pótolni azt, majd a felszólítást követően még 15 napja, hogy eleget tenni a kérésnek. 

Költséges "parkoltatás"

A város egyik legbosszantóbb jelenségeként számon tartott közterületi probléma megoldása azonban a legtöbb alkalommal igencsak hosszadalmas, és költséges procedúra az önkormányzat számára.
– A hátrahagyott autók elszállítása nem egy kötelezően ellátandó önkormányzati feladat; ezt az akciót 2019 óta indította útjára a városvezetés. Egy-egy autó elszállítása rendkívül költséges: egyenként több, mint százezer forintos tételről beszélünk, amely magában foglal 6 hónap felelős tárolást is – ez idő alatt a tulajdonos jelentkezhet érte, ez azonban ritkán történik meg, kb. 10 százalékát váltják ki –  tette hozzá Pásti Norbert.   
Az önkormányzat célja, hogy az összes ilyen gépjármű eltűnjön a város utcáiról, amelyben hatalmas segítség a város lakossága, hiszen a dunaújvárosiak aktívan részt vesznek a régóta helyet foglaló autók bejelentésében. 

Fontos! Amennyiben helyfoglaló autót lát, a sajto@dunaujvaros.hu email címre küldje el a gépjármű adatait: rendszámot, színt, típust, a pontos címet, valamint képeket.

DMJV Önkormányzata
(Fotó: Végh Zoltán)

 

A rovat további hírei: Közélet

Nyári változások a római katolikus közösségben

Nyári változások a római katolikus közösségben

2024. jún. 29.

Nem a Krisztus Király főtemplom, hanem a pentelei Szentháromság templom ad otthont a szombat esti szentmiséknek júliusban és augusztusban. Más, a katolikus közösséget érintő változásokról is hírt adunk.

Megnyertük! Újabb közvetlen EU-s pályázat érkezett Dunaújvárosba

Megnyertük! Újabb közvetlen EU-s pályázat érkezett Dunaújvárosba

2024. jún. 28.

Dán vendégeink voltak hétfőn, akik ugyan csak egy napot töltöttek nálunk, ám a rövid idő ellenére az tartalmasnak és eredményesnek bizonyult. A látogatás célja egy sikeresen megnyert európai városfejlesztési kezdeményezés keretein belül kezdődött  program, az Imperfect City projektindító megbeszélése volt.

Ma is aktív hagyományőrzőt köszöntött az önkormányzat

Ma is aktív hagyományőrzőt köszöntött az önkormányzat

2024. jún. 27.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Lemák Jánosné Anna nénit a 90. születésnapja alkalmából Barta Endre alpolgármester az otthonában köszöntötte a közelmúltban. 

Átadták a Bimmer Parádén összegyűlt felajánlásokat a Napraforgó bölcsinek

Átadták a Bimmer Parádén összegyűlt felajánlásokat a Napraforgó bölcsinek

2024. jún. 27.

Mindig van valami szép abban, amikor nem várt helyről érkezik támogatás egy-egy intézmény vagy közösség részére. Ez esetben azonban nem teljesen pontosan van így, hiszen a dunaújvárosi BMW-sek többször gondoltak már másokra is.

Végre nyithat a szabadstrand – péntektől lehet csobbbanni!

Végre nyithat a szabadstrand – péntektől lehet csobbbanni!

2024. jún. 26.

A dunai árhullám levonulása után a felügyeleti szervek rendben találták a szabadstrand vizéből beküldött vízmintát, így a hét végén esedékes tikkasztó kánikula idejére már birtokba vehetik a fürdőzők a kedvelt Szalki-szigeti bázist. 

90 évesen is fiatalosan, lendületesen

90 évesen is fiatalosan, lendületesen

2024. jún. 25.

Kiss Lajos bácsi még május végén ünnepelte családja körében a 90. születésnapját. Barta Endre alpolgármester a jeles alkalomból otthonában látogatta meg a rendkívül fiatalos és jó egészségnek örvendő szépkorút.

Iskolakezdési támogatást nyújt az önkormányzat

Iskolakezdési támogatást nyújt az önkormányzat

2024. jún. 24.

Általános-és középiskolásoknak nyújt egyszeri, 6 ezer forintos támogatást az önkormányzat. A támogatási igényeket július 1-jétől október 30-ig lehet benyújtani a Polgármesteri Hivatal Humán Szolgáltatási Főosztály Szociális Osztályán, ügyfélfogadási időben.