Dunaújváros Hetilap

Ketten ünnepelték a 90. születésnapjukat

doszerk - 2024. július 1. 17:00

Folytatódott a szépkorú dunaújvárosi polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester ezúttal Simán Károlyné Irén nénit és Bazsali József Józsi bácsit köszöntötte a 90. születésnapjuk alkalmából.

Irén néni Dunaföldváron, Józsi bácsi Csorváson született – végül mindketten Dunaújvárosban alapítottak családot, és itt élik hétköznapjaikat. 

10 éven át napi 42 km

Simán Károlyné Irén néni 1934-ben Dunaföldváron, napszámos családba született, ahol öten voltak testvérek. Nem csak gyermekkora, de a munkával töltött hosszú évek is szülővárosához kötik.
–  Az általános iskola végét már esti tanfolyamon végeztem, ugyanis akkoriban  kezdődött a betonútépítés Dunaföldváron, ahol már dolgoztam, aztán a lakatanyát kezdték el építeni. Később  küldönc lettem, és végül 1952. december 7-én külterületi kezelőként kezdtem el dolgozni a postán. A 10 év kézbesítő lét alatt napi 42 kilométert tekertem a biciklimmel, mondhatom, hogy nehéz időszak volt  – emlékszik vissza Irén néni, aki aztán később elvégezte a szükséges postaforgalmi tanfolyamokat, majd több évtizednyi felvételes-és távbeszélő kezelő időszak következett a pályafutásában. 
– Az 1970-es évek elején jöttem Dunaújvárosba, itt is a postán dolgoztam telefonközpontosként,  majd innen mentem nyugdíjba. 
Irén néninek két gyermeke született, 2 unoka és 3 dédunoka boldog mamája, akik szinte minden nap látogatják; úgy fogalmazott:  mindegyikőjüket szereti, őt is nagyon szeretik, és neki ennél már nem kell több. 
A mindennapok ma már csendesen, lánya segítségével telnek. A 90. születésnapján az egész rokonság meglepte: a szokásos, unokázós sárbogárdi látogatás helyett a Szalki-szigetre tettek egy kitérőt, ahol aztán Irén nénit hatalmas torta, és a család minden tagja szeretettel várta.  

A titok az aktivitás

Bazsali József 1934-ben Csorváson született, és 1954-ben toborzással érkezett Dunaújvárosba. Azt mondta akkoriban szenet lapátolt, meg ami munka éppen akadt. Aztán 1955-ben átkerült a vasúthoz, mint kocsirendező,  és ott aztán 1993-as nyugdíjba vonulásáig a ranglétra összes fokát végigjárta.  
– Egy lányom, három unokám és két dédunokám van, a hobbim, és egyben a fiatalos lendületem titka a  11 évvel ezelőtt alapított Aranydaru Szállítómű Nyugdíjas  Egyesület. Itt mindig van program, közösen elmegyünk fürdőhelyekre, kirándulgatunk, szalonnát sütünk, és egyébként a Pentele Nyugdíjas Klub délutánjaira is ellátogatunk. Nem unatkozik az ember. A titok is ez: az aktivitás. Nincs idő a magányra – teszi hozzá nevetve Józsi bácsi, akinek pozitivitása, derűs hangulata irigylésre méltó. 
Barta Endre alpolgármesternek a hobbikertjéről is mesélt, amely a Lebuki pataknál volt, de felesége elvesztése után megvált a kerttől. Mindennapjait kitölti a klub élet és a piacozás, illetve az unokák. 

Isten éltesse mindkettőjüket!

DMJV Önkormányzata
(Fotó: Végh Zoltán)

 

A rovat további hírei: Közélet

Rendezett városban, rendezett utcákkal – a lakóknak is bőven akad feladatuk

Rendezett városban, rendezett utcákkal – a lakóknak is bőven akad feladatuk

2024. júl. 03.

A napokban Orosz Csaba, a "Rajta, Újváros!" Egyesület képviselője fontos dologra hívta fel a városlakók figyelmét. A kertekből kilógó bokrokat és fákat a lakóknak kötelező rendben tartani – ez nem mindenki számára ismert, több utcában jelentenek problémát a belógó ágak. 

Garázsvásári véradás után hosszú lista

Garázsvásári véradás után hosszú lista

2024. jún. 30.

Több rendkívüli alkalom mellett – a LIBERTY Dunaújváros és a Pálhamai BV Intézet is szerepelt a sorban – a Garázsvásár közösségi kezdeményezését is színesítette véradás a mögöttünk hagyott hónapban, és a következő időszak is mozgalmasnak ígérkezik.

Nyári változások a római katolikus közösségben

Nyári változások a római katolikus közösségben

2024. jún. 29.

Nem a Krisztus Király főtemplom, hanem a pentelei Szentháromság templom ad otthont a szombat esti szentmiséknek júliusban és augusztusban. Más, a katolikus közösséget érintő változásokról is hírt adunk.

Megnyertük! Újabb közvetlen EU-s pályázat érkezett Dunaújvárosba

Megnyertük! Újabb közvetlen EU-s pályázat érkezett Dunaújvárosba

2024. jún. 28.

Dán vendégeink voltak hétfőn, akik ugyan csak egy napot töltöttek nálunk, ám a rövid idő ellenére az tartalmasnak és eredményesnek bizonyult. A látogatás célja egy sikeresen megnyert európai városfejlesztési kezdeményezés keretein belül kezdődött  program, az Imperfect City projektindító megbeszélése volt.

Újabb 10 parkolóhely szabadult fel a városban

Újabb 10 parkolóhely szabadult fel a városban

2024. jún. 27.

Újabb adag üzemképtelen, helyfoglaló autót szállított el Dunaújváros önkormányzata. 10 új parkolóhely szabadult fel júniusban a roncsautók elszállításának köszönhetően. A 2019-ben útjára indított akció a lakosság bevonásával továbbra is folytatódik. 

Ma is aktív hagyományőrzőt köszöntött az önkormányzat

Ma is aktív hagyományőrzőt köszöntött az önkormányzat

2024. jún. 27.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Lemák Jánosné Anna nénit a 90. születésnapja alkalmából Barta Endre alpolgármester az otthonában köszöntötte a közelmúltban. 

Átadták a Bimmer Parádén összegyűlt felajánlásokat a Napraforgó bölcsinek

Átadták a Bimmer Parádén összegyűlt felajánlásokat a Napraforgó bölcsinek

2024. jún. 27.

Mindig van valami szép abban, amikor nem várt helyről érkezik támogatás egy-egy intézmény vagy közösség részére. Ez esetben azonban nem teljesen pontosan van így, hiszen a dunaújvárosi BMW-sek többször gondoltak már másokra is.