Közösségi álommenü a tikkasztó kánikulában

Öcaline - 2024. július 11. 10:30

Két koncepció elvetése után jött egy harmadik, végül ez lett a befutó, majd elmesélem, hogyan és miként, de előtte egy szelíd javaslat: izzasztó hőségben senki ne merészkedjen gasztró felületekre – életveszély, és még finoman fogalmaztam.

Amikor a napi betevőnek elég lenne 5-6 hálépés és 2-3 liter koviubileves szóda, akkor már a kaják látványa is durva kihívás – márpedig hiába vettek vissza a tempóból a kánikulában a Teríték Újváros gasztronautái, még így is túl sok jóféleséggel kápráztattak.

Mi legyen? És mi lett?

Előzetesen két tervet fontolgattam az új összeállítás tematikájaként – az egyik amolyan kímélő kosztok keresztmetszet lett volna (ilyennek többször nekivágtam már, de mindig a „terítékenes” csapat hedonista koncepciója győzött), a másik egy süssünk-főzzünk a szabadban válogatás. 
Ez utóbbi terv elég sokáig tartotta is magát – hiába, a nyár nem véletlenül a nagy közös kerti partik időszaka –, de aztán minden másképp alakult, mert azt ötöltem ki, hogy milyen szép is egy nagy klasszikus menü, nézzük, összedobható-e a dunaújvárosi kajakóma-közösség remekei nyomán. Nem a firleflancos 100 apró falat, nem is az egytálétel-diadalmenet a tét, sőt, elhagyom a sok helyen már kötelező előétel-fogást is. Mondom, a nagy klasszikus a játék: leves, főétel, desszert – slussz és passz, nyáridőben, dögmelegben ez is komoly erőpróba. Nem kellett sokáig keresgélnem – tessék!

Három remek mutatvánnyal

Aki ismer, tudja, hogy leves fronton nálam a húsleves visz mindent, aki jól ismer, azt is, hogy van (legalább) egy üdítő kivétel – ezért is örültem nagyon, amikor rátaláltam Varga György borsólevesére. Semmi bonyodalom, rengeteg sárgarépa és borsó, nagyon szép színek és tónusok, bár recept nincs a képhez, de sejtésem szerint a zöldségeket kicsi zsiradékon megkapatta a mester a hosszú lé előtt.  Külön figyelmet és dicséretet érdemel a szép házi cérnametélt – íme, a remek példa arra, hogy a konyhában nem kell mindent agyon bonyolítani, az egyszerű is lehet tökéletes, sőt.
Szinte pepitában ugyanezt példázza M-Szombat Ildikó remekműve – sokáig kacérkodtam a rántott és sült jóféleségek ármádiájával, olyannyira, hogy a már szerepelt Varga György egyik sültes remeklése egészen a végül választott mutatványig szoros versenyben volt.

Nekem már a mű címe is varázslatos, már odáig gyönyörű, hogy „tépett grillcsirkés”, az viszont, hogy még a tetejébe "tökipomposféle" is, hát mindent visz. (A konyhában tündérkedő nők receptjeiben visszatérő tétel a „gondolomformán” meg az „amennyit felvesz” – ez a féleség ugyanerről a tőről fakad.) A tészta, a hús szinte elrejtőzik a hatalmas adag saláta (rukola!) alatt, laktat, mégis könnyű, egyszerű, mégis finom – nem találtam benne hibát.
Végül, de közel sem utolsósorban: több soron is remekel a közösségi válogatásban Molnár Tamásné Gerő Irén, az Ircsike konyhája aktora – desszert gyanánt a diós öntött kiflijére esett a választás, amit vaníliasodóval és áfonyával adjusztál. Már a külcsín is mesés, az íze mennyei lehet – egy mesés menü koronája, nem vitás!

(Fotók: Teríték Újváros – facebook)

A rovat további hírei: Mozaik

DSTV: táboroztak a Bástya sakkozói is

DSTV: táboroztak a Bástya sakkozói is

2024. júl. 31.

A vakáció során nagyon sok tábort tartanak a városban, derül ki a DSTV összeállításából. Az MMK-ban forgatva kaptak hírt a Bástya Dunaújvárosi Sakk SE nyári táboráról. Némethné Bátai Ibolya sakkedző számolt be az egyhetes összetartás részleteiről. Hangkép.
 

Nagy siker volt a "Holdfényfürdő" – és már tervezik a folyatást! (galériával)

Nagy siker volt a "Holdfényfürdő" – és már tervezik a folyatást! (galériával)

2024. júl. 29.

Szépszámú vendég részvételével aratott nagy sikert a Strandok Éjszakája dunaújvárosi programja az élményfürdőben szombaton. Az akció szervezői már a folytatásról egyeztetnek, értesült a DO.

Frissebb kezdés után tikkasztó, vad kánikula

Frissebb kezdés után tikkasztó, vad kánikula

2024. júl. 29.

Nem csökken a hőség szorítása, csak az éjszakák hozhatnak enyhülést a DO meteorológiai szakértőjének előrejelzése szerint. Csapadék csak a periódus második felében várható – de masszív 35 fokos csúcsokkal számolhatunk nap közben.

Folyamatos a szúnyoggyérítés

Folyamatos a szúnyoggyérítés

2024. júl. 27.

Az országos központi szúnyoggyérítés program részeként az elmúlt napokban az ország több pontján, köztük Dunaújvárosban is volt irtás – az idei évben már hatodik alkalommal. Fontos, hogy a lakosság is tehet a vérszívók tömeges megjelenése ellen.

DSTV: élménytábor a Duna partján

DSTV: élménytábor a Duna partján

2024. júl. 26.

A hírről már beszámoltunk e hasábokon, most következzen a DSTV összegzése. A hónap elején nyitotta meg kapuját, és egészen augusztus legvégéig várja a táborozó diákokat a DESE Duna-parti szabadidőparkja. Élményekkel teli heteket ígérnek! Hangkép.

Hogyan csatlakozz vezetőként gyorsan és hatékonyan az új céghez: 5 tipp a sikeres kezdethez

Hogyan csatlakozz vezetőként gyorsan és hatékonyan az új céghez: 5 tipp a sikeres kezdethez

2024. júl. 25.

Amikor új vezetőként csatlakozol egy céghez, az első hetek és hónapok kulcsfontosságúak a hosszú távú sikered szempontjából. Ez az időszak még egy tapasztalattal rendelkező szakembernek is megpróbáltatás lehet. (X)

A Strandok Éjszakájára készül az élményfürdő is!

A Strandok Éjszakájára készül az élményfürdő is!

2024. júl. 24.

Csatlakozott a Strandok Éjszakája című országos kezdeményezéshez, így hosszabbított nyitvatartással, DJ Matkovics zenés bulijával csalogatja a vendégeket az Aquantis Élményfürdő szombaton. Kánikula is lesz, úgyhogy duplán megéri a csobbanást választani! Flyer.