Dunaújváros Hetilap

Végleges a MEKH döntése: a DVG Zrt. a távhőszolgáltató Dunaújvárosban

doszerk - 2021. november 4. 18:22

Amint az olvasóink előtt közismert, július 1-jétől Dunaújvárosban távhőszolgáltatásra, majd szeptember 15-től távhőtermelésre is DVG Zrt. a kijelölt engedélyes. A DVG Zrt.-nek 90 napja volt végleges engedélyt kérnie, amit meg is tett, az Energiahivatal pedig úgy döntött: megadja a végleges távhőszolgáltatói engedélyt a vagyonkezelőnek. 

Ez azt jelenti, hogy a város történetében először egy 100 százalékban önkormányzati tulajdonú cég végzi a távhőtermelést és a távhőszolgáltatást is Dunaújvárosban.
2021. július 1-től a DVG Zrt. a város távhőszolgáltatója, márpedig számlát csak engedélyes állíthat ki – ezt már Medgyesi Miklós, az önkormányzat sajtószóvivője mondta csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozta, a DVCSH-nak nincs engedélye szolgáltatni és számlát kiállítani, ezt pedig semmilyen bírósági döntés nem írta felül. Ennek ellenére a Global Faktor Zrt. folyamatosan küldi a lakóknak a fenyegető leveleit a különféle késedelmi kamatokról, és mindemellett a fűtés elzárással riogat. 
Ezek jogtalan követelések, a városlakóknak ezzel nem kell foglalkozniuk, nem kell befizetniük. A DVCSH és a Global Faktor pedig senkit nem tud kizárni a szolgáltatásból, egyszerűen azért mert nem ő a szolgáltató – nyomatékosította a sajtószóvivő. 

A jogosulatlanul kiadott számlák miatt a DVG már korábban megtette a szükséges jogi lépéseket, a rendőrség pedig el is rendelte a nyomozást az ügyben. Medgyesi Miklós elmondta: reméli, hogy a hatóságok gyorsan lépnek majd ebben az ügyben, és rákényszertik a a DVCSH Kft.-t a pontos és teljes elszámolásra a lakossággal. 
Medgyesi Miklós megismételte korábbi szavait a DVG Zrt. számláival kapcsolatban is. A július, augusztus és szeptember havi számlákat a DVG Zrt. mindenki számára kiküldte, annak is, aki korábban igazolta már, hogy ezt befizette. Neki ezt természetesen a korábbi ígéretnek megfelelően nem kell újra befizetnie, de a DVG Zrt.-nek számviteli okokból muszáj volt kiállítania és kiküldenie ezt a számlát. 
A szóvivő arra is felhívta a figyelmet, hogy a DVCSH-nak a lakossági túlfizetéseket vissza kell fizetnie, ha azt a fogyasztó kéri, ahhoz pedig nincs joga, hogy vízszámláról könyveljen át a távhőszámlára. Ha ilyen történik, azt írásban kell jelezni a DVCSH Kft.-nek. 

Mint ismert, a Magyar Energetikai és Közmű–szabályozási Hivatal (MEKH) még június végén úgy döntött, hogy az MVM OTSZ-t jelöli ki szolgáltatónak 2021. július 1-től. A DVCSH azonban nem volt hajlandó együttműködni az MVM-el, így a MEKH visszamenőleges hatállyal a DVG Zrt.-t jelölte ki Dunaújváros távhőszolgáltatójának.

DMJV Önkormányzata
(Címlap- és nyitókép: Végh Zoltán; belső oldali illusztráció: DMJV Önkormányzata)

A rovat további hírei: Közélet

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

2024. ápr. 26.

A város 73. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen vehette át a kitüntető címet a többszörös búvárúszó világbajnok és paralimpikon Pintér Tamás polgármestertől a felújított Mondbach-kúriában pénteken délután.

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

2024. ápr. 26.

Pontosan egy évvel ezelőtt kezdett működni városunkban a Szociális konyha szolgáltatás. Dunaújváros önkormányzata a nehéz helyzetben élőkön kívánt azzal segíteni, hogy minden 18. életévet betöltött városlakó egy tál meleg ételhez juthasson. A szolgáltatás sikeres, és a városvezetés a bővítésen dolgozik, Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester tájékoztatott a tervekről.

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

2024. ápr. 26.

A rotterdami tanácskozásról már olvashattak, de most itt a DSTV összeállítása arról, hogy városunk is kapcsolódott az Új Városok Nemzetközi Hálózatának munkájához. Az uniós pályázat részleteiről, az új városokkal kapcsolatos kutatásokról és tervekről Zsinka Gabriella és Gyöngyössy Csaba számolt be. Hangkép.

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

2024. ápr. 25.

Április 20-án hivatalosan is megkezdődött a június 9-én esedékes választások kampánya. A városban közlekedő állampolgárok ezt onnan is tudhatják, hogy elkezdtek plakátolni az utcákon, a két nagy jelölőszervezet (amelyek az önkormányzati választáson indulnak) pedig már össze is gyűjtötte, le is adta az ajánlásokat. 

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

2024. ápr. 25.

Új helyen rendezik az önkormányzat egyik legrangosabb elismerése díjátadó ceremóniáját: a Dunaújváros Díszpolgára cím büszke birtokosa a felújított Mondbach-kúriában veheti át a kitüntetést pénteken délután. Meghívó.

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.