Az e-kereskedelmet is ellenőrzi a NAV

doszerk - 2023. augusztus 17. 8:10

Az online kereskedelem elterjedésével sajnos a visszaélések száma is óhatatlanul megemelkedett, ezért van szükség a hatóságok ellenőrzéseire. (X)

A csalók kiszűrése biztosítja, hogy a jogkövető webáruházakkal kapcsolatban se rendüljön meg a bizalom.

Amikor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőriz

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal azon szervek egyike, amelyek rendszeresen ellenőrzik az e-kereskedelmet folytatókat. Ezért már a kezdet kezdetén célszerű a webáruház nyitás jogi feltételeit ismerni, elkerülendő a súlyos büntetéseket. A Webáruház készítés árak-nál minden kérdésre részletes válaszokat kaphatsz, amennyiben segítségre lenne szükséged ezzel kapcsolatban.

Az e-kereskedelmi tevékenységek leggyakrabban a webáruházakban és a közösségi oldalakon zajlanak, emiatt a NAV-os ellenőrzések is ezekre a felületekre koncentrálódnak. Egyes adatok szerint a NAV munkatársai évente mintegy 20.000 weboldalt ellenőriznek. Ennek fényében érthető, hogy minden egyes webáruháznak az érdeke az, hogy a törvényes, megfelelő keretek között működjön. (Legalábbis, ha nem szeretne bírságot kapni).

Milyen területeken lehet gyakrabban e-kereskedelmi ellenőrzésekre számítani?

A NAV-ellenőrzés esélyét megnöveli minden olyan termék, aminek a forgalmazásához engedély kell. Ilyen termékek például az alkoholos termékek, a márkavédett áruk, az ékszerek vagy az informatikai cikkek. Az ételkiszállítással foglalkozó weboldalakat is nagyobb sansszal indulnak, ha ellenőrzésről van szó. 

Árulkodó lehet a termékek ára is, hiszen az ellenőrök számára feltűnő lehet, ha egy kereskedő mindenki másnál alacsonyabb áron kínálja a termékeket.

Miként zajlik egy online kereskedelmi ellenőrzés?

Az ellenőrzés alanyait jellemzően egy hirdetés vagy marketing megjelenés alapján választják ki a NAV szakemberei. Lényegében bármelyik webshopot vagy online kereskedő közösségi média profilt ellenőrizhetnek, ezért minden webshopnak célszerű ügyelnie az előírások betartására.

Az ellenőrzés két lépésből áll:

Az első lépés során ellenőrzik a webshop felületén található információkat.
Második lépésként pedig egy tesztrendelést adnak le.

Lényeges elvárás, hogy a webshop felületén fel legyen tüntetve a kereskedő neve és elérhetőségi adatai. Amennyiben ezeket egy webáruházban nem lehet (könnyen) megtalálni, a NAV szakembereinek már gyanúra adhat okot. 

Ha az ellenőrök valamilyen rendellenességet találnak, akkor a következő lépés a tesztrendelés leadása lesz. Ennek során a szakemberek több mindent ellenőriznek, többek között a számlázás szabályosságát is. Ha a próbavásárlást követően további problémák merülnek fel, az ellenőrök jogosultak a kereskedő székhelyén, telephelyén is ellenőrzést tartani. Vizsgálhatják az áruk származását, tárolási körülményeit, valamint az adózási szabályok betartását.

Az e-kereskedelmet is rendszeresen ellenőrzi a NAV, ezért mindig törekedj arra, hogy a jogszabályi előírások maradéktalanul teljesüljenek.
 

A rovat további hírei: Mozaik

Parázs-Varázs idén is: sülve, főve együtt!

Parázs-Varázs idén is: sülve, főve együtt!

2024. máj. 20.

Folytatja az elmúlt évek szép hagyományát, a gyereknapra időzítve szervezi meg a Parázs-Varázs közösségi kavalkádját a város önkormányzata. Sütögetés, gazdag programkínálat, nagy buli csalogat a Szalki-szigetre!

Gomolyos napok – nyárias meleggel, de sok csapadékkal

Gomolyos napok – nyárias meleggel, de sok csapadékkal

2024. máj. 20.

Meteorológiai szempontból mozgalmas hét elé nézünk a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – és sajnos egyelőre a hét vége sem ígér felhőtlen szórakozást.

Hogyan birkózz meg a geometriai feladatokkal?

Hogyan birkózz meg a geometriai feladatokkal?

2024. máj. 20.

Érthető, ha elfog a kétség, amikor ránézel a matekkönyvre, különösen, ha geometriai feladatok várnak rád. Ne aggódj, jól ismerjük az érzést és van is néhány tippünk, ami megkönnyíti, hogy megoldd őket. (X)

DSTV: bringásreggeli a Városháza téren

DSTV: bringásreggeli a Városháza téren

2024. máj. 20.

Városunk is csatlakozott a kétkerekűsök országos közösségi akciójához, derül ki a DSTV összegzéséből. A Bringásreggeli fantázianevű esemény finomságokkal és szervizponttal csalogatta a kerékpárosokat a Városháza térre a napokban. Hangkép.
 

Szép és nemes célért futott a város (galériával)

Szép és nemes célért futott a város (galériával)

2024. máj. 19.

Több mint ezren vágtak neki a szombaton megrendezett Jót fut a Város – Dunaújváros elnevezésű jótékonysági rendezvénynek; a nemes közösségi kezdeményezés révén a Móra iskolának segíthetett minden résztvevő.

A kullancs eltávolításának menete

A kullancs eltávolításának menete

2024. máj. 19.

Kullancsot talált a kis kedvencében? Semmi pánik! Megmutatjuk, hogyan lehet gyorsan és szakszerűen eltávolítani. Nem kell egyből az állatorvoshoz rohanni, bárki el tudja végezni ezt az egyszerű műveletet otthon. (X)

Csomagtartóvásár – újra a piacon!

Csomagtartóvásár – újra a piacon!

2024. máj. 18.

Az első kísérlet átütő sikere után evidens, hogy újra a Béke téri piac ad otthont a Csomagtartóvásár sokadalmának – vasárnap lelhetnek kincsekre a bolhapiac forgatagában.