Dunaújváros Hetilap

Koszorúzással és ünnepséggel emlékeztek az '56-os forradalom hőseire (galériával)

Öcaline - 2023. október 23. 17:35

Koszorúk a temetői kopjafánál, díjátadóval koronázott ünnepség a Bartókban – méltó módon emlékeztek a hősökre és mártírokra az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulóján. Összegzés és méltatások itt!

Szépszámú ünneplő előtt, ragyogó szép időben kezdődött az önkormányzati eseménysorozat az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 67. évfordulóján – az első állomás a temetői kopjafa volt ma délelőtt 9 órától.

Virágokkal, főhajtással

Mint az ünnepség elején elhangzott, az évek óta fokozódó társadalmi elégedetlenség jutott el a forrpontjához 1956. október 23-án – Magyarország sztálinista diktatúra elleni forradalma és a szovjet megszállás ellen folytatott szabadságharca a XX. századi magyar történelem egyik meghatározó eseménye volt. 

Az emlékünnepség a Himnusz közös eléneklésével kezdődött, majd Hegedűs Kristóf egyetemi hallgató mondott ünnepi beszédet a forradalmi emlékműnél. Az ünnepség a Rudas középiskola diákjainak emlékműsorával, majd a megemlékező koszorúzással folytatódott, végül a résztvevők együtt énekelték el a Szózatot.

Díjjal koronázták

Az ünnepi eseménysorozat a Bartók Kamaraszínházban ért véget, ahol – folytatva az elmúlt esztendők szép hagyományát – a "Dunaújvárosért" díj is gazdára talált. A Himnusz hangjai után a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes varázsolta el a közönséget, majd Pintér Tamás polgármester mondott ünnepi beszédet. Felvételről csendült fel Márai Sándor legendás költeménye, a Mennyből az angyal című vers, majd Róka Lilla tolmácsolta hegedűn Kókai Rezső Verbunkos rapszódia című darabját Tágincevá Tamila közreműködésével. A program folytatásaként az önkormányzat egyik legrangosabb elismerését vehették át az arra érdemesek: a közgyűlése által alapított "Dunaújvárosért" díj azon személyeknek és közösségeknek adományozható, akik a városban, illetve a városért maradandót alkottak, tettek. Idén a testület döntése nyomán ketten érdemesültek a kitüntetésre. 2023-ban a díjra jelölést kapott Szőke István nyugállományú őrnagy; több évtizeden át a különböző városi rendezvények korábbi szervezője, az idén 25 éves közbiztonsági rendezvénysorozat alapítója.

Szőke István társadalmi munkavégzését a Beton- és Vasbetonipari Művek Dunaújvárosi Gyárában kezdte – a gyár ifjúsági és sporttevékenységének vezetője, fő szervezője volt. Az évente megrendezett kulturális vetélkedők, sportrendezvények, farsangi bálok állandó támogatója, résztvevője. Később a Magyar Honvédség hivatalos tagja lett, jelenleg nyugállományú őrnagy. A seregben is folytatta közösségi tevékenységét. Kiemelkedő sikere az akkor a honvédség kötelékében szolgáló amatőr zenekar, a Digital Együttes felkarolása, menedzselése. Több évtizeden át főszervezője volt a különböző városi rendezvényeknek – a Duna parti majálisok, augusztálisok vagy a Fúvószenekarok és Mazsorettek Nemzetközi Találkozója szervezésében is fontos szerepet vállalt.
Hosszú évek óta kiemelkedő, áldozatos munkát folytat városunk közbiztonságának javítása érdekében. Kezdeményezésére jött létre a rendvédelmi területen például a városi bűnmegelőzési koncepció, a már említett közbiztonsági rendezvénysorozat, amely a rendőrséggel, katasztrófavédelemmel, mentőkkel, polgárőrséggel kapcsolatok kiépítésére, párbeszédre ad lehetőséget mindenkinek. Alapítója többek között a Dunaújvárosi Nyugállományú Honvéd Klubnak is. Csécs István nyugállományú honvéd alezredes évtizedek óta ismeri Szőke Istvánt: 
– Igazán gyakorlatias, minden ötletéhez feladatokat is tanácsolt és a megvalósításban is mindig segített. Szerény, követlen, önzetlen ember, barátként és kollégaként is számíthattam rá mindig.   
Pártpolitikától függetlenül azt keresi, hogy hogyan lehet a városlakók életét szebbé tenni, hogyan lehet segíteni a városban működő civil szervezeteket, kezdeményezéseket, hogyan lehet fejleszteni a közbiztonsági területen dolgozó civil és szakmai szervezetek közötti párbeszédet. 

Bár erős politikai vénával rendelkezik, tudásával mégis csak szakmai területen vállalt vezetői szerepet, mint például a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Fejér Megyei Szervezete. Több évtizedes tevékenységét méltatta Tóth Kálmán önkormányzati képviselő is:
– Kevés olyan embert ismerek, aki teljesen önzetlenül megtett minden tőle telhetőt a városban élőkért, a városban működő szervezetekért, kisebbségekért, polgárőrségekért és az egész városért.  
Dunaújvárosért, a dunaújvárosi közösségekért, emberekért végzett munkáját összegezve Szőke István szerény, önzetlen segítőkészsége, tanácsai, a személyek, csoportok, emberi összetartozások zászlóvivőjeként kimagaslóak, megingathatatlan elvhűsége elismerésre méltó. 
Toriszki József, Szőke István egyik barátja egy másik fontos tényezőt emelt ki:
– A Beton- és Vasbetonipari Művek Dunaújvárosi Gyárában annak idején Istvánnak köszönhetően összeverődött egy brigád, én is tagja vagyok. 32 éve minden pénteken este megtartjuk ezeket a találkozókat. 
Szőke István jelenleg is külső szakértőként segít a város Közbiztonsági és Környezetvédelmi Bizottság feladataiban. Több évtizedes, városunkért végzett lelkiismeretes és példaértékű tevékenységének elismeréseként vehette át a díjat Pintér Tamás polgármestertől és dr. Molnár Attila jegyzőtől.

A folytatásban ismét a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes lépett színre, majd újabb díjátadás következett: a díjra jelölést kapott Fejes László a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara egyik alapítója és tiszteletbeli elnöke, városunk arculatának jelentős alakítója. 
Fejes László 1968-ban végzett a Budapesti Műszaki Egyetem általános mérnöki karán. A városba úgy került, hogy első munkahelyén a Fejér Megyei Közútkezelő Vállalatnál megbízták a dunaújvárosi kirendeltség megszervezésével, majd ennek irányításával. 1970-től a Dunaújvárosi Városi Tanács VB Műszaki Osztályán előbb főelőadói, később csoportvezetői beosztásban dolgozott, 1973-1988 között a Műszaki Osztály osztályvezetője volt, többek között az építési hatósági feladatokat is felügyelte. 
1990. február 1-től pályázat útján elnyerte a Városgazdálkodási Vállalat igazgatói posztját. 1996-ig ennél a cégnél dolgozott. Végrehajtotta az átszervezést a DVG Zrt.-re, 1992-1996 között a cég vezérigazgatója volt. Munkáját tisztességesen, nagy szakmai hozzáértéssel végezte. 
1996-2003 között a Víz-és Csatornaszolgáltató részlegének igazgatója volt. Nevéhez fűződik ezen időszak alatt a város teljes vízhálózatának kitisztítása. 2003-2008 között a Dunaújvárosi Szennyvíztisztító Kft. műszaki igazgatójaként dolgozott – nyolc, városüzemeltetéssel foglalkozó országos szakmai szervezet tagja. 
Fejes László kiemelkedő, városunk arculatát meghatározó tevékenységeit méltatta Almási Zsolt, városunk első polgármestere: 
– A házgyári paneles építkezés megkezdésekor az országos szabvány csak az alap erősített betonszerkezet szabályozta. Fejes László, mint építési hatóság javaslatot tett a Dunaújvárosi Tervtanácsnak – a lösztalaj esetleges megroskadása miatt – a vonatkozó szabványt kiegészíteni azzal, hogy Dunaújvárosban az alap és földszint egységes megerősített betonszerkezetet kapjon. Javaslatát elfogadták és a városban minden paneles épület így készült. Ennek például az emlékezetes Római körúti toronyház megbillenésekor láttuk hasznát. Elkészítették a Pentele városrész közművesítési kiviteli tervét, mert addig főleg elektromos ellátás volt, amit az új helyzethez igazítva, kiegészítve a kommunikációs rendszer kialakításával, a város 1991-1993 között saját költségén több milliárd forint pénzeszköz felhasználásával Fejes László  megvalósított. De nevéhez fűződik az Aranyvölgyi úti telekrendezés, a rézsűk fásítása, a Szalki-sziget északnyugati részének feltöltése, a mai állapot megteremtése, így jöhetett létre a kemping és a szabadstrand. Vezetésével készült el a városi patakok mederszabályozása, környezetének rendezése, mind az Alsófoki, Lebuki, Felsőfoki patak várost érintő szakaszain, ahogyan a Dózsa György út és a Szórád Márton út négysávosra bővítése. A városüzemeltetés azért bonyolult feladat, mert meg kell felelni – a politikai rendszertől függetlenül – a várost irányító politikai vezetés céljainak, a lakossági elvárásoknak és a szakmai követelményeknek. Fejes László becsületes, szakmailag kifogásolhatatlan, nagy tudású szakember. 
Fejes László vezetője volt több városi szervezetnek, mint az Autóklub vagy éppen a Hidrológiai Társaság. A Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara alapítója, első elnöke, jelenleg is a szervezet tiszteletbeli elnökeként vállal szerepet a kamara működésében, hangsúlyozza méltatásában Králik Gyula, a DKIK jelenlegi elnöke:
– Fejes László az egyetlen személy, aki a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara valamennyi elnökségének tagja volt, jelenleg is aktívan vesz részt az elnökségi üléseinken. Széleskörű tudásával számos területen járul hozzá ma is eredményes működésünkhöz, nemcsak a kamara tevékenységéhez kapcsolódó mintegy három évtizedes tapasztalataival, hanem gazdag cégvezetői, településüzemeltetési, ingatlankezelési, kommunális mérnök-szakemberi gondolataival. 

Az iparkamara sokirányú tevékenységéhez tartozott a klubélet újjáélesztése, különböző klubok létrehozása. Ezek sorában ma is életképes a Senior Klub. A klub eredeti célkitűzését tekintve, Dunaújváros és térsége egykori vállalat- és intézményevezetőit, vezető tisztségviselőit, aktív nyugdíjasait fogja össze, ülteti egy asztalhoz havi rendszerességgel, többnyire a Corso Étteremben. A találkozások alkalmával várostörténeti előadások, meghívott előadók érdekes témái vezetik fel a kötetlen beszélgetéseket. A klub koncepciójának megalkotásában, működtetésében és megmaradásában Fejes Lászlónak elévülhetetlen érdemei vannak. 
Dunaújváros közgyűlése több évtizedes, városunkért végzett lelkiismeretes és példaértékű tevékenységének elismeréseként adományozta a "Dunaújvárosért" díjat Fejes László részére, aki szintén Pintér Tamás polgármestertől és dr. Molnár Attila jegyzőtől vehette át az elismerést.
A program fináléjaként újra a Vasas táncosai léptek színre, majd a Szózat közös eléneklését követően a díjazottak tiszteletére Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester mondott pohárköszöntőt a Bartók aulájában.

Az ünnepi eseménysorozat kitüntetett pillanatairól meséljenek a képek!

(Fotó: Végh Zoltán)

A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal

A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:

A rovat további hírei: Közélet

A környezetvédelmet nem lehet elég korán kezdeni (galériával)

A környezetvédelmet nem lehet elég korán kezdeni (galériával)

2024. okt. 11.

A fontos dolgokat nem lehet elég korán kezdeni. És lehet, sőt, biztos, hogy már óvodás korban el kell mondani, megmutatni, jó példával elől járni, hogy mi fontos, mire kell figyelni annak érdekében, hogy legyen majd holnap, de leginkább holnapután.

Újra nyitva a kemping

Újra nyitva a kemping

2024. okt. 11.

A dunai árhullám elsősorban és leginkább a Szalki-szigetet érintette, olyannyira, hogy teljesen ellepte a víz. A víz elvonulta és helyreállítási munkálatok elvégzése után elmondhatjuk, hogy anyagi kár nem keletkezett, csak előtte kellett sokat dolgozni, meg utána. De a lényeg: kinyitott a kemping!

"Sok jó emberrel vagyok körülvéve, a legnehezebb megméretésekre is készen állunk"

"Sok jó emberrel vagyok körülvéve, a legnehezebb megméretésekre is készen állunk"

2024. okt. 11.

Hétfőn hivatalosan is lezárult a 2019-2024-es önkormányzati ciklus és újabb öt év kezdődött a helyi politikában. A polgármester és a képviselők esküt tettek, és ezzel kezdetét vette a 2024-2029-es időszak. Persze a június 9-ei választások eredményeit figyelembe véve mondhatnánk azt is, hogy nem sok minden változott a korábbiakhoz képest. Exkluzív interjú Pintér Tamás polgármesterrel.

Személyi kérdések a rendkívüli közgyűlésen

Személyi kérdések a rendkívüli közgyűlésen

2024. okt. 10.

Hétfőn megalakult városunk újonnan választott közgyűlése, és csütörtökön máris rendkívüli közgyűlést hívott össze Pintér Tamás polgármester. A rendkívüli ülésen megválasztották a bizottságok elnökeit és tagjait, a közgyűlés tanácsnokait, továbbá más határidős napirendekről is tárgyalt a testület.

Csodás dallamok, szép szavak: koncerttel köszöntötte a szépkorúakat az önkormányzat

Csodás dallamok, szép szavak: koncerttel köszöntötte a szépkorúakat az önkormányzat

2024. okt. 10.

Folytatta az elmúlt évek szép hagyományát, ünnepi koncertre várta a szépkorúakat és kísérőiket a város önkormányzata az idősek világnapja alkalmából.

Megváltozik a közgyűlés összetétele

Megváltozik a közgyűlés összetétele

2024. okt. 09.

Októbertől már új összetételű közgyűlés irányítja városunkat. Ahogy az elmúlt ötéves ciklusban, úgy a következőben is a "Rajta, Újváros!" Egyesület képviselői és polgármestere jelentik a közgyűlési többséget, és irányítják Dunaújvárost.

Kati néni 90 évesen is igen aktív

Kati néni 90 évesen is igen aktív

2024. okt. 09.

Folytatódott a szépkorúak köszöntése városunkban: Pálinkás Mártonné Kati néni a napokban ünnepelte a 90. születésnapját. Ez alkalomból Barta Endre alpolgármester otthonában, családja körében köszöntötte.