Dunaújváros Hetilap

A közlekedők biztonsága a fő szempont a dunaújvárosi utakon

doszerk - 2024. január 29. 15:15

Sokféleképpen reagálnak télen, amikor leesik a hó vagy ónos eső teszi csúszóssá és veszélyessé az utakat. És a lakókörnyezetben mindenkinek megvannak a maga jól bevált eszközei a védekezésre. Olyan ez, mint a foci, mindenki azt gondolja, hogy ért hozzá. Mezei Zsolt városüzemeltetési ügyekért felelős alpolgármestert kérdeztük a témáról.

Milyen szabályok léteznek az utak takarítására? 
– Nagy különbség van mondjuk egy családi ház járdájának, udvarának jégmentesítése és a közutak kezelése között. Ez utóbbira az Országos Közutak Kezelésének Szabályzata tartalmaz nagyon részletes szabályozást. Például azt is, hogy a különböző osztályokba sorolt utakat milyen sorrendben kell takarítani, és hogy a szabályozásban meghatározott útvonalaktól a gépek nem térhetnek el, akár egy árokba csúszott gépkocsi mentéséért sem. A síkosságmentesítés szempontjából is többféle besorolás létezik. A legfontosabb, az úgynevezett őrjáratos utakon az út teljes hosszában és szélességében történik a sózás, a második kategória az, ahol csupán a veszélyesebb helyeken, az ívekben, emelkedőkön kötelező a sózás, de van, ahol nincs is sózás, csupán hóeltakarítást végeznek a szakemberek annak érdekében, hogy az autós közlekedés lehetővé váljon.  
Pontosan miként olvaszt a kiszórt só?
– A só, vagyis a nátriumklorid egy kémiai reakció folytán melegíti a környezetét, vagyis olvasztja fel a havat. De nem azonnal, hanem elkeveredve a hóval. Ezt a vegyítést maguk a közlekedő járművek végzik el, amikor felhajtanak a sózott, havas utakra. Ekkor először a hódara jelenik meg, majd a latyak és végül az olvadt hó, vagyis a víz. Tehát, amikor reggel havas utakat látnak az emberek, az nem azt jelenti, hogy nem történt sózás, csupán azt, hogy még nem keveredett össze a só a havas réteggel. A közlekedő járművek gyorsítják az olvasztó hatást.
Sokszor hallani, hogy a só káros a környezetre. Miért nem használunk akkor más anyagokat?

– Ha túl sok sót szórnánk ki, az nem csak a környezetet, hanem a korróziós hatása miatt a gépkocsikat is károsítaná, ezért fontos, hogy csak a szükséges mennyiség kerüljön ki az utakra. És sajnos nincs olyan alternatív anyag, amelyet hasonló hatékonysággal lehetne használni, hasonló árban. A nálunk használatos szórógépek egyébként kifejezetten a nátriumklorid szemcse nagysághoz lettek kitalálva. Az átlagos szórási mennyiség körülbelül 40 gramm négyzetméterenként. Kavicsbányák közelében szívesen használnak kőzúzalékot is, amely az olvadást követően vissza is nyerhető, de itt ugye a kőfelverődések okozhatnak problémát.
Van ezeken kívül más lehetőség is?
– Igen, a kálcium-klorid, amely egy elég agresszív anyag. Hőt von el a környezetétől, általában mínusz 7-8 fok körül alkalmazzák, ahol a só már nem elég hatékony. Viszont sokkal jobban korrodálja a fémfelületeket. De nyilván vannak olyan helyzetek, amikor már más megoldás nem működik.
Sokszor hallani, hogy tőlünk nyugatra mennyivel hatékonyabb a védekezés…
– Tudjuk, hogy ott nagyságrendekkel több anyagi forrás áll a rendelkezésre, de még így is sűrűn előfordul, hogy települések válnak elérhetetlenné, heves havazások után járhatatlanná válnak akár az autópályák is. Mindenesetre városunkban igyekszünk figyelni az előrejelzéseket, és lehetőség szerint felkészülni a váratlan eseményekre is, mint például a héten az ónos esőre. Az éjszakai, hajnali sózások rengeteget segítenek, de ettől függetlenül a közlekedők is sokat tehetnek a biztonságukért. Alapszabály például, hogy ha egy sószóró-ekéző gépet érsz utol, ne előzd meg, tarts megfelelő, körülbelül 25-30 méter követési távolságot, már csak azért is, hogy a szórt só ne rongálja az autódat. Alapvető a téli gumi használata, a fényszórók letakarítása elindulás előtt, a megfelelő sebesség megválasztása, és még sorolhatnánk. És nem utolsósorban becsüljük meg a kollégáinkat, akik éjjel-nappal azért dolgoznak, hogy a téli, jeges, havas utakon is biztonságosan, balesetmentesen közlekedhessünk!

Kölesdi Fanni
(Címlap és nyitókép: GESZ; belső oldali fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Dunaújváros is csatlakozott a Virágos Magyarország versenyhez

Dunaújváros is csatlakozott a Virágos Magyarország versenyhez

2024. júl. 19.

Városunk idén is benevezett az országos környezetszépítő versenybe, amelyet az idei évben  31. alkalommal rendeznek meg.  A Virágos Magyarország három tagú zsűrije szerdán városunkba látogatott, és körbejárta a város főbb virágosított helyszíneit és zöldterületeit. 

A nyári ülésszünet előtti közgyűlés komolyabb vita nélkül zajlott le

A nyári ülésszünet előtti közgyűlés komolyabb vita nélkül zajlott le

2024. júl. 18.

A nyár kellős közepén is vannak fontos ügyek, ugyanúgy kell döntéseket hozni, ilyenkor is dolgozik városunk közgyűlése. Csütörtökön délelőtt tartották a testület rendes havi közgyűlését, ahol a képviselők 40 napirendi pontot tárgyaltak meg. 

Megszületett a döntés: költözik a szovjet emlékmű

Megszületett a döntés: költözik a szovjet emlékmű

2024. júl. 16.

Évek óta hallani arról, városvezetésünk azon dolgozik, hogy a Pentelén található szovjet katonai emlékművet áthelyezzék a kúria elől. Orosz Csaba a terület önkormányzati képviselője időről-időre beszámolt már a tárgyalások eredményeiről, és azt ígérte, hamarosan döntés születhet. Megszületett. Költözhet az emlékmű.

Ha egy városvezetés átgondoltan gazdálkodik, akkor vannak lehetőségek

Ha egy városvezetés átgondoltan gazdálkodik, akkor vannak lehetőségek

2024. júl. 16.

Bár egy hónappal ezelőtt voltak az önkormányzati választások és már sokan kielemezték az eredményeket, Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester a jövőbeli uniós lehetőségeinkről tartott tájékoztatóján kitért a választás értékelésére is. 

Folyamatosan harcban állunk a szúnyogokkal!

Folyamatosan harcban állunk a szúnyogokkal!

2024. júl. 13.

Vannak helyek, ahol egészen jó a helyzet és bizony vannak olyan zöldterületek, ahol nagyon sok a bestia. A szúnyogokról van szó. A hét elején megint ment a szúnyogirtó autó, és közel ezer hektáron fújta ki a permetet. De a légi irtás engedélyeztetése egyelőre még várat magára.

Műanyagmentes július – komoly kihívás Dunaújvárosban is!

Műanyagmentes július – komoly kihívás Dunaújvárosban is!

2024. júl. 08.

Idén is csatlakozott városunk a Műanyagmentes július elnevezésű nemzetközi kihíváshoz. A megmozdulás célja, hogy ebben a hónapban az embereket az egyszer használatos műanyagok alkalmazásának csökkentésére ösztönözze.

Számos elismerés is gazdára talált a kórház Semmelweis-napi ünnepségén

Számos elismerés is gazdára talált a kórház Semmelweis-napi ünnepségén

2024. júl. 05.

Az egészségügyi dolgozók napján kórházunk közössége minden évben elismeri a kiváló dolgozókat-kollégákat, gazdára találnak a Szent Pantaleon emlékérmek is. Ez idén sem volt másképp, megemlékezést tartottak és ünnepeltek a szakemberek.