Gyász: elhunyt Kovács Péter

doszerk - 2024. június 22. 13:42

Életének 64. esztendejében elhunyt a Dunaújvárosi Kohász SE olimpiai bronzérmes egykori tornásza, fájó szívvel búcsúzunk a Kovács-szaltó névadójától.

Hivatalos közösségi oldalán számolt be a DKSE torna szakosztálya arról szombaton kora délután, hogy 64 esztendős korában elhunyt a Dunaújvárosi Kohász SE olimpiai bronzérmes tornásza, Kovács Péter.

Kovács Péter 1959. szeptember 28-án született Hevesen, majd a helyi Vörös Meteor csapatában kezdett el tornázni. Miután 1973-ban a dunaújvárosi úttörő olimpián megnyerte a szekrényugrás versenyszámát, felfigyelt rá Pap Zoltán, a Dunaújvárosi Kohász edzője, s ezt követően Kovács klubot váltott, és egészen visszavonulásáig, 1984-ig volt a Kohász versenyzője. 1975-ben kétszer, a következő évben háromszor diadalmaskodott az ifjúsági bajnokságon, emellett kilencszer volt felnőtt magyar bajnok úgy, hogy 1980-ban az egyéni összetett verseny magyar bajnoki címét is ő szerezte.

Képek forrása: MATSZ

1976-tól volt a magyar válogatott tagja. Az 1977-es vilniusi Európa- bajnokságon egyéniben a tizennyolcadik lett., majd a következő évi strasbourgi világbajnokságon tagja volt a hatodik helyezett férfi csapatnak. A nagy áttörést az 1979-es esseni Európa-bajnokságon bemutatott nyújtógyakorlata jelentette, amiért ezüstérmet kapott. Ezen a versenyen hajtotta végre először a később róla elnevezett Kovács-szaltót. A mexikói Universiadén korláton ezüstérmet szerzett. Az 1980-as moszkvai olimpián tagja volt a csapatban bronzérmet nyerő magyar küldöttségnek. Olimpián egyéniben a legjobb helyezése a talajon megszerzett ötödik hely volt. A versenysporttól a moszkvai olimpia után egy évvel, egy sérülés miatt vonult vissza.

Kép: MTI-archív

1982-ben a Testnevelési Főiskola Továbbképző Intézetében szerzett edzői oklevelet, de már aktív sportolói pályafutása alatt elkezdett edzősködni a Dunaújvárosi Kohásznál. 2003-tól a Soproni TC edzőjeként tevékenykedett tovább, s bár az aktív edzői munkától már évekkel azelőtt visszavonult, még tavaly is rendre besegített Dunaújvárosban a gyermekek képzésében. 2014-ben a Magyar Torna Szövetség sportoló kategóriában a Halhatatlanok Klubjába választotta.

Nyugodj békében, "Koko" – emléked megőrizzük!

(MOB/DO)

A rovat további hírei: Sport

A Tolna-Mözs sem jelentett akadályt

A Tolna-Mözs sem jelentett akadályt

2024. szep. 28.

Nagyon sima győzelemmel tartotta itthon a három pontot a Tolna-Mözs elleni pénteki bajnokin a Dunaújváros futsal együttese.

Remek hajrá, szép siker a címvédő ellen

Remek hajrá, szép siker a címvédő ellen

2024. szep. 28.

Dunaújvárosban szakadt meg a brassói hokisok jó sorozata az Erste Liga péntek esti fordulójában.

DSTV: tornával emlékeztek

DSTV: tornával emlékeztek

2024. szep. 27.

Immáron negyedik alkalommal rendezte meg a DKSE torna szakosztálya a Pap Zoltán Emlékversenyt, melynek a legendás edzőről elnevezett Pap Zoltán Tornacsarnok adott otthont szeptember 21-én szombaton. Hangkép.

Újra hazai pályán a futsalosok

Újra hazai pályán a futsalosok

2024. szep. 27.

A Tolna-Mözs elleni hazai összecsapáson őrizné meg hibátlan mérlegét az NB II Nyugati csoportjában a Dunaújváros Futsal együttese ma este hét órától.

A címvédő érkezik

A címvédő érkezik

2024. szep. 27.

Az éllovas Brassó elleni hazai összecsapással folytatja az Erste Liga küzdelmeit a Dunaújvárosi Acélbikák jégkorong csapata ma este fél héttől.

Az SZP-Asztalos nyerte a rangadót

Az SZP-Asztalos nyerte a rangadót

2024. szep. 26.

A címvédő Karmacsi mellett már csak az SZP-Asztalos együttese hibátlan a városi kispályás labdarúgók ST Solar csoportjában.

Újra fociztak az ovisok (galériával)

Újra fociztak az ovisok (galériával)

2024. szep. 26.

Remek időben, kiváló hangulatban rendezték meg a 2024-es Ovi Foci Kupa második fordulóját a Római Városrészi Tagóvodában kedden délelőtt.