Dunaújváros Hetilap

A tikkasztó nyárban is nagyon kell a vér

Öcaline - 2024. július 30. 16:00

Több rendkívüli alkalom színesítette a júliusi alkalmak listáját, de az augusztus is sűrűnek ígérkezik véradás szempontjából. A nyár mindig nagyon érzékeny időszak: a nyaralások miatt nehezebben mozgósíthatók a donorok, ugyanakkor az egészségügy vérigénye a dühöngő kánikulában sem csökken.

Legyen elég csak a balesetek számára gondolni, könnyen belátható, hogy a nyári időszakban is hatalmas szükség van vér utánpótlásra. Éppen ezért az augusztus is erős hónap lesz, már ami a szervezett alkalmak listáját illeti, mondta érdeklődésünkre Feth Katalin, a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezetének vezetője.

Minden kitelepülés fontos

Ebben a hónapban a Decathlon és a LIBERTY Hideghengermű számított különleges helyszínnek – az ilyen alkalmak fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, emelte ki Feth Katalin:
– Sokan egy kézlegyintéssel elintézik, mások talán hóbortnak tartják ezeket az alkalmakat, pedig nagyon fontosak számunkra. Az MMK retró véradása, az ünnepi alkalmak ugyanott, a Városvédők Újtelepért Egyesülettel szervezett közösségi akciók, új belépőként a Sugárúti Fesztivál keretében a Kultik Moziban tartott, rendkívül sikeres véradás, de például egy decathlonos megmozdulás is éppen azt szolgálja, hogy a véradók ne a hagyományos keretek között, hanem egy kicsit oldottabb közegben vállalják a csapolást. Ezek rendre nagyon jó együttműködések. Nem véletlen, hogy mindig ezek a véradások döntenek csúcsokat, mint ahogy az sem, hogy elsősorban a kitelepülések során futnak be első véradók.

Minden csepp számít!

De vissza a nyári véradások fontosságának témájára – e téren két jellemző tényező nehezíti a szervezők helyzetét. Egyrészt nem csökken a vérigény, másfelől a szabadságolások miatt nehezebben kapacitálhatók a donorok. A területi szervezet vezetője elmondta, a véradások számának lehetséges növelésével igyekeznek javítani a mutatókon:
– A következő hónapban három vidéki helyszínen is várjuk véradóinkat, Nagyvenyimen, Kulcson és Mezőfalván lesz térségi kitelepülés. Évek óta nagyot fut, reményeink szerint idén is sikeres lesz a már hagyományos retró véradás sörrel és virslivel – az ünnepek után nagyon várjuk a nosztalgiára vágyó véradókat az MMK-ban. Abban is nagyon bízunk, hogy az OBI vásárlói sem mennek el segítségnyújtás nélkül! Mint említettem, a vérigény folyamatos nyáron is, ezért ebben a hónapban több délelőtti és délutáni véradási lehetőség lesz a Vérellátóban is.

Több alkalom lesz augusztusban is – itt a pontos menetrend

Mint írtuk, várhatóan jelentős lesz a vérigény a nyár utolsó hónapjában is – a következő időszak donortoborzó menetrendjét is szelíd biztatásként adjuk közre; aki csak teheti, csatlakozzon a véradók nagy családjához – mindenütt szeretettel várják az önkénteseket! 

augusztus 1., csütörtök 8-10 óra – Vérellátó (Vasmű út 10.)
augusztus 6., kedd 15-17 óra – Nagyvenyim, Palágyi János Könyvtár (Fő utca 16/1.)
augusztus 8., csütörtök 14.30-17 óra – Kulcs, PMH (Kossuth Lajos utca 85.)
augusztus 13., kedd 8-10 óra – Vérellátó (Vasmű út 10.)
augusztus 15., csütörtök 15-17 óra – Mezőfalva, Művelődési ház (Kinizsi utca 38.)
augusztus 22., csütörtök 14-17 óra – MMK Retró Véradás (Dújv. Apáczai Cs. J. u. 11.)
augusztus 27., kedd 13-15 óra – Vérellátó (Vasmű út 10.)
augusztus 29., csütörtök 14-17 óra – OBI (Venyimi út 5-7.)

Az alapképlet változatlan – mindenki megmenthet egy-egy véradással három életet, és persze: vért adni menő!

(Archív fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: ledes támogatás a Dunaújvárosi Óvodának

DSTV: ledes támogatás a Dunaújvárosi Óvodának

2024. júl. 30.

Jeles együttműködésről ad hírt a DSTV összeállítása. Belülről teljes felújításon esik át a dunaújvárosi JYSK áruház, többek között lecserélik az egyébként teljesen jól működő ledes világítást. A 250 darab mennyezeti panelt pedig nem dobták ki – inkább odaadták a Dunaújvárosi Óvodának. Hangkép.
 

Iskolakezdési támogatást nyújt az önkormányzat

Iskolakezdési támogatást nyújt az önkormányzat

2024. júl. 28.

Amint arról már beszámoltunk, általános-és középiskolásoknak nyújt egyszeri, 6 ezer forintos támogatást az önkormányzat. A támogatási igényeket július 1-jétől egészen október 30-ig lehet benyújtani a Polgármesteri Hivatal Humán Szolgáltatási Főosztály Szociális Osztályán, ügyfélfogadási időben.

DSTV: ha nyár, hát komoly felújítások

DSTV: ha nyár, hát komoly felújítások

2024. júl. 28.

A nyár ellenére is mozgalmas időszakot él a Szent Pantaleimon Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, derül ki a DSTV összegzéséből. Komoly felújítások zajlanak, hogy szeptembertől még szebb köntösben kezdődhessen a tanév. Hangkép.

DSTV: a felelős állattartásért

DSTV: a felelős állattartásért

2024. júl. 27.

Mit tudnak kezdeni a gazdák rendkívüli helyzetben, hogyan tudnak segíteni kedvenceiknek? Többek között ezekre a kérdésekre válaszolt a LEAF Kutyás Kutató-Mentő Sportegyesület sorozata, amelynek legutóbbi állomásának még múlt szombaton adott otthont a Városháza közgyűlési terme. Hangkép.

Még lehet nevezni a lakossági virágosítási versenyre!

Még lehet nevezni a lakossági virágosítási versenyre!

2024. júl. 26.

Az önkormányzat környezetvédelmi osztálya idén már 25. alkalommal hirdette meg a "Virágos Dunaújvárosért" versenyt – nyolc kategóriában várják a nevezéseket a hónap végéig. 

Tegyen javaslatot, hogy ki kapja meg idén a Dunaújvárosért Díjat!

Tegyen javaslatot, hogy ki kapja meg idén a Dunaújvárosért Díjat!

2024. júl. 25.

Az 1991-ben alapított Dunaújvárosért díj olyan személynek vagy közösségnek adományozható, aki vagy amely Dunaújvárosban vagy Dunaújvárosért maradandót alkotott, tett. Felhívás. 

DSTV: együtt a virágos városért

DSTV: együtt a virágos városért

2024. júl. 25.

A hírről már beszámoltunk, most itt a DSTV összegzése arról, hogy Dunaújváros is csatlakozott a Virágos Magyarország versenyhez. Az idei megméretés során két kategóriában indulunk – a közelmúltban a megméretés zsűrije ismerkedett a város zöld értékeivel. Hangkép.