"Meg kell nyomni a gombot – és jöjjön a pénz..."

Öcaline - 2024. augusztus 12. 9:30

Több százan demonstrálnak a LIBERTY Dunaújváros igazgatóságánál ma reggel – az ok egyszerre nagyon prózai és vészjóslóan szomorú: a munkavállalók nem kapták meg a júliusi bérüket. (Frissítve: 14:10)

Indulatos és hangos demonstrációt tartanak a LIBERTY Dunaújváros dolgozói a vasmű igazgatóságánál: már fél 8 előtt sokan gyülekeztek, 8 órára több száz munkavállaló követelte a jussát.

Már a törvény sem szent

Az elmúlt napokban hatalmasra duzzadt a felháborodás – ennek oka nagyon is zsebbevágó: a vasmű dolgozói ugyanis már második hónapja kapják késve a fizetésüket. Bár előző hónapban késő délután már megkapták a határnapig a pénzt azok, akik az OTP-nél vezetik a számlájukat – de azok a dolgozók, akik máshol bankolnak, csak másnap reggel. 
Sokak szerint már ez előrevetítette ennek a hónapnak a várható kimenetelét: a határnap, vagyis augusztus 10. szombatra esett, a cégcsoport rossz anyagi helyzete miatt már előre kételkedtek benne, hogy 9-én meg fognak érkezni a fizetések. Egy kis jogi kitérő: a munka törvénykönyve szerint 10-ig a számlán kell lennie az előző havi bérnek, így ha ez a nap szombatra vagy vasárnapra esik, előtte az utolsó munkanapig ki kell fizetni a a dolgozók járandóságát. 
Az még múlt pénteken délben derült ki, hogy a munkáltató tárgyal a szakszervezetekkel, majd a két érdekvédelmi tömörülés délután közös közleménnyel jelentkezett, amelyben arról tájékoztatták a dolgozókat, hogy a munkáltató tájékoztatása szerint probléma adódott a bérek kifizetésével. A szakszervezetek képviselői felszólították a menedzsmentet, hogy még aznap – vagyis pénteken – fizessék ki a béreket. 
A közlemény kitér arra is, hogy az érdekképviseletek jelezték a munkáltatónak, a munkavállalókat érintő pénzügyi nehézségeket kommunikálja ő a munkavállalók felé.

Megígérték, hogy fizetnek

A demonstrálókat a menedzsment képviseletében Rahul Yenurkar, a LIBERTY Dunaújváros társaságcsoport cégvezetője, valamint dr. Móger Róbert, a társaság HR és kormányzati kapcsolatok igazgatója várta. A menedzsment rövid tájékoztatóját többször szakították félbe indulatos hozzászólások – a "Hol a pénz?" kérdése mellett a címben idézett diszkrét nógatás –, tapintható volt az elégedetlenség. Mellékszál, de fontos mellékszál, hogy több forrásunk szerint a mai demonstráció csak a jéghegy csúcsa volt – az állásidő körüli botrány óta forrnak már a dolgozói indulatok. De az persze egy másik, hosszabb történet.
A cégvezető ígéretet tett arra, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek a probléma rendezése érdekében – ezt Móger doktor úgy fordította, hogy ma garantáltan utalnak –, végül a munkavállalók azzal a felkiáltással távoztak, hogy ha nincs fizetés, délután visszatérnek. A tömegben azt is többen megfogalmazták – érthető módon nem éppen a nyugalom tónusában –, hogy utoljára távoznak ilyen békésen. A demonstáció hangulatát kiválóan jellemzik az alábbi képek!

Frissítés: 14:10

Több, egymástól független forrástól is úgy értesültünk, hogy délután kettő óráig sem sikerült rendezni a júliusi munkabérek kifizetését. Amennyiben újabb információkat kapunk, természetesen frissítjük állományunkat.

Amennyiben újabb releváns informácó érkezik, frissítjük a tartalmat!

(Címlap- és nyitókép: olvasónktól; belső oldali galéria: Varga Richárd)
 

A rovat további hírei: Dunaferr

Nyílt levél a LIBERTY Dunaújváros menedzsmentjének

Nyílt levél a LIBERTY Dunaújváros menedzsmentjének

2024. júl. 31.

"A Vasműnek, Dunaújvárosnak és Magyarországnak az az érdeke, hogy a gyár termeljen, méghozzá teljes spektrumban, teljes kapacitással." Szepesi Attila vendégposztja.

Pintér Tamás a kokszoló leállításáról: "... aljas kampánytrükk"

Pintér Tamás a kokszoló leállításáról: "... aljas kampánytrükk"

2024. jún. 10.

Terjedelmes összegzésben reagált a kokszoló bezárásnak hírére a város (tegnap nagy fölénnyel újraválasztott) polgármestere a nagy közösségi portálon. Pintér Tamás szerint "ilyen aljas kampánytrükk még a Fidesztől is sok(k)."

Bezárja a kokszolót a LIBERTY Dunaújváros

Bezárja a kokszolót a LIBERTY Dunaújváros

2024. jún. 10.

Hetek óta rebesgették, hogy a választások után komoly karcsúsításba kezd a vasmű új tulajdonosa – így is lett: a kokszoló kemencék leállításáról adott hírt a cégvezetés.

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

2024. már. 13.

A vasmű a LIBERTY Steel Group tulajdona és LIBERTY Dunaújváros néven üzemel tavaly október óta. A héten a cég indiai vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester.

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

2024. feb. 23.

Szaporodnak a kérdőjelek és a súlyos válságra utaló tényezők a vasművet privatizált LIBERTY Steel térségi egységeiben – összeállításunk cseh és román példákkal szolgál, ráadásként pedig azt a kérdéssort is megismertetjük olvasóinkkal, amit a helyi cégvezetésnek tettünk fel.

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

2024. feb. 11.

Terjedelmes összeállításban számol be a vasgyár helyzetéről a Portfolio gazdasági portál; arról is írnak,, hogy mindeközben az új tulajdonosról súlyos dolgok láttak napvilágot.

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

2024. feb. 03.

Az örömteli bejelentéseket szomorú tények árnyékolják, miközben a LIBERTY cégcsoport térségi szereplőinél sorra-rendre vészterhes hírek látnak napvilágot. A vasmű helyzete a gyárkapun belülről származó információink szerint sem éppen rózsás.