Dunaújváros Hetilap

A zöld Dunaújváros a cél, ami hidegben és melegben is segíti a mindennapokat

Fábos Zsolt - 2024. augusztus 15. 18:00

Ezekben az extrém meleg napokban talán kevesen kételkednek abban, hogy benne vagyunk a klímaváltozásban, egyre melegebbek a nyaraink, és ráadásul most azt tapasztaljuk, hogy a csapadék is egyre kevesebb. De hogy élhetjük ezt meg Dunaújvárosban? 

Már a teleink sem a régiek, de az elmúlt évek nyarait egyre nehezebben vészeljük át, hiszen nagyon meleg van. Az idei nyár még inkább bizonyítja, hogy változik a klímánk, egyre hosszabb ideig van extrém meleg, egyre inkább mindenkit megterhel a hőség. 

Hogy mik is azok a városi hőszigetek?

Hogy mit tehetünk a városban és Dunaújvárosnak, milyen lehetőségei vannak az alkalmazkodásnak, arról Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester beszélt:
– A napokban valamennyien tapasztalhattuk, hogy ez az extrém meleg időjárás, ami lassan minden nyáron megszokottá válik, a fiatal, egészséges emberek szervezetét is próbára teszi, nem is beszélve a gyerekekről, vagy éppen az idősekről. Ennek egyik oka a városi hőszigetek kialakulása. Kutatások szerint 30 fok feletti időjárásban nem ritka, hogy a beton és az aszfalt 60-70 fokosra melegszik fel. Ezek a hőszigetek nehezítik meg a mindennapjainkat. Szemben egy füves, fás területtel, ahol a fű hőmérséklete jóval kevesebb, akár 20-30 fok között marad. Dunaújvárosban szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen nagyon sok a zöldterület, sok a fa és a fű, sok olyan terület van, amit ha jól gondozunk és odafigyelünk a megfelelő növényzetre, akkor hosszabb távon is lehetőségünk lesz hűsölni. Dunaújváros önkormányzata több közvetlen európai uniós pályázaton indult, és már nyert is azért, hogy fenntarthatóbban tudjuk működtetni Dunaújvárost, illetve a városüzemeltetés területén olyan újdonságokat tudjunk bevezetni, ami segít a városnak, segít a benne élőknek. 

Miért fontos ez?

Már a saját bőrünkön tapasztalhatjuk, hogy a globális klímaváltozás nem valamiféle hóbort, valami megfoghatatlan dolog, ami tőlünk távol történik, hanem a valóság: 
– Méghozzá olyan valóság, ami megnehezíti a mindennapjainkat, és a városlakóknak akár csökkentheti a várható élettartamát is. Én magam olyan Dunaújvárosban hiszek, egy olyan Dunaújvárosért dolgozom, amelynek az ápolt zöldterületei segítenek minket abban, hogy minél tovább és jobb körülmények között élhessünk. Ehhez segítenek bennünket a közvetlen EU-s pályázatok is. 

Két futó pályázatunk is van

Dunaújváros már megnyert EU-s pályázatok birtokában vág neki a következő időszaknak. Szabó Zsolt szerint még több projektre lesz szükségünk, hogy megvalósíthassuk elképzeléseinket: 
– Az egyik pályázatunk az Urbact projekt, ami arról szól, hogyan tudjuk fenntartható módon, a XXI. század kihívásainak megfelelő módon gondozni a zöldterületeinket, a városüzemeltetést hogyan tudjuk zöldíteni. A másik ilyen nagyon fontos projektünk egy kísérleti projekt, a LIFE program, ahol zöldszigetelést kap majd egy tízemeletes társasház, ami nemcsak a hidegtől, hanem a melegtől is véd. Ezeken felül is több olyan pályázatot figyelünk, amelyek azt segíthetik, hogy hogyan legyen még zöldebb Dunaújváros.

A rovat további hírei: Közélet

Javában tart már a szovjet emlékmű sírjainak feltárása Pentelén

Javában tart már a szovjet emlékmű sírjainak feltárása Pentelén

2024. aug. 15.

A szovjet emlékmű elbontása sikeresen befejeződött, a közelmúltban pedig megérkeztek a Hadtörténeti Intézet munkatársai, és rendőrségi segítséggel megkezdték az itt nyugvó katonák maradványainak feltárását. A munkaterületet kegyeleti okokból elkerítették, csak az itt dolgozó szakemberek lehetnek jelen.

Friss virágágyás, padok, szemetesek, működő könyvszekrény a Békében

Friss virágágyás, padok, szemetesek, működő könyvszekrény a Békében

2024. aug. 14.

A tavasz folyamán már látszott, hogy jó irányba haladnak a fejlesztések a Március 15. téren, és igazi közösségi tere lesz a Béke városrésznek. A helyszínen járva most is ezt láttuk: friss és üde a virágágyás, padokat és szemeteseket helyeztek ki. Azt mondják, és látszik is, hogy keresett a könyvszekrény. 

ÁSZ-ellenőrzés: stabil pénzügyi helyzet, csökkenő működési költségek

ÁSZ-ellenőrzés: stabil pénzügyi helyzet, csökkenő működési költségek

2024. aug. 13.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) közel egy esztendőn keresztül zajló átfogó ellenőrzést hajtott végre városunk önkormányzatánál. Az elkészült jelentés pozitív eredménnyel zárult. Az ellenőrzés legfontosabb megállapításairól Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester számolt be.

DSTV: tanszereket gyűjt az Útkeresés Segítő Szolgálat

DSTV: tanszereket gyűjt az Útkeresés Segítő Szolgálat

2024. aug. 13.

Idén is meghirdette immár hagyományos tanszergyűjtő akcióját az Útkeresés Segítő Szolgálat, derül ki a DSTV összegzéséből. Az összegyűlt felajánlásokat az augusztus 27-én rendezendő játékfesztiválon adják át, de gyűjtést még szeptemberben is folytatják – hiszen sajnos továbbra is nagy teher a családoknak a tanévkezdés. Hangkép.

DSTV: MosolyTáska akció a Máltai Szeretetszolgálatnál

DSTV: MosolyTáska akció a Máltai Szeretetszolgálatnál

2024. aug. 12.

Nagyszerű közösségi kezdeményezésről tudósít a DSTV összeállítása. Városunk segítő szervezetei és közösségei nagy erőkkel munkálkodnak azon, hogy a rászorulók számára könnyebbé tegyék az iskolakezdést – a Máltai Játszótéren a MosolyTáska akcióról beszélt Vidáné Varga Tímea intézményvezető. Hangkép.

Újabb szépkorú polgár lett 90 éves városunkban

Újabb szépkorú polgár lett 90 éves városunkban

2024. aug. 11.

Születésnapja alkalmából köszöntötték Süki Józsefet: Barta Endre alpolgármester otthonában látogatta meg az 1934-ben született Józsi bácsit. A születésnapos szépkorú családja körében fogadta a város jókívánságait. Sok boldogságot!

Türelmet kér a DVG a dunasori munkálatok miatt

Türelmet kér a DVG a dunasori munkálatok miatt

2024. aug. 11.

Felhívással fordult a szolgáltató a nyilvánossághoz – a dokumentumot betűhíven közöljük!