Dunaújváros Hetilap

Vasmű - Nemet mondanak a kiszervezésre és a létszámcsökkentésre

2016. március 1. (kedd) 15:38 - Molnár Emese

Ezt hangsúlyozta Mucsi Zoltán, a Dunaferr-Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke a február 29-én kiadott közleményben.

Evgeny Tankhilevich, az ISD Dunaferr Zrt. cégvezetője a Dunaferr Magazinnak adott interjújában arról beszélt, hogy a Dunaferr továbbra is stabil, amit az utóbbi években végrehajtott szerkezetváltás tett lehetővé. De az acélipar szempontjából 2016 nagyon nehéz év lesz, a recesszió folytatódik, az elkövetkezendő néhány hónap kritikus lesz. Mint mondta, az ISD Dunaferr problémáit rövid-, közép- és hosszútávon kell vizsgálni. „Rövid távon az a legfontosabb, hogy kellő mértékű likviditással rendelkezzünk a maximális termelési kapacitás fenntartásához. Középtávon a Dunaferrnek végre kell hajtania a szükséges stratégiai beruházásokat versenyképessége megőrzéséhez. Hosszú távon meg kell oldanunk az olyan, környezetvédelemmel kapcsolatos problémákat, mint a CO2-kibocsátás”. A II-es nagyolvasztó átépítését elvégzik, noha jelen állás szerint gazdasági szempontból nem tűnik megalapozottnak a két nagyolvasztó működtetése, de felkészülnek a kedvezőbb piaci változásokra. „A Meleghengermű mo­dernizálása elsődleges fontosságú az acéltermékeink mennyiségének és minőségének szempontjából is, miközben a Kokszolóműben szükséges beruházások célja, hogy megszilárdítsa helyzetünket Európa kokszpiacán”- mondta Evgeny Tankhilevich. Ám beszélt arról is, hogy folytatni kell az úgynevezett reorganizációs folyamatot, és további létszám-optimalizálás, kiszervezés várható, főként az adminisztratív területen. Hogy konkrétan mely területeket, és számszerűen hány vasműs dolgozót érinthet, nem tudni. A cégvezető szerint erre sajnos szükség lesz. „Ez most az az időszak, amikor nemcsak a Dunaferr jövője van veszélyben, hanem a teljes európai acélgyártásé. Sajnos, ilyen időszakokban áldozatokat kell hoznunk a jövő érdekében.”

A Vasas Szakszervezet ésszerűtlennek tartja a további létszámcsökkentést, amely szerintük sok helyen csak megnehezíti, olykor lehetetlenné teszi a rendeltetésszerű működést, és a Dunaferr hatékonyságát nem, vagy csak csekély mértékben segítené elő. Mint írták, egy-két kivételtől eltekintve nem látják a tényleges, a vasmű működését előre vivő fejlesztéseket, beruházásokat, s nem látják a korszerű technológiák belépését. A munkavállalóktól azt kérték, lépjenek fel közösen a tőketulajdonosokkal szemben akár demonstrációval, akár sztrájkkal, és ha kell, akár az orosz nagykövetség elé is vonulnak.

A rovat további hírei: Közélet

Átadták a megbízóleveleket az új képviselőtestület tagjainak

Átadták a megbízóleveleket az új képviselőtestület tagjainak

2019. október 22. (kedd)

Múlt héten csütörtökön jogerőre emelkedett az önkormányzati választás eredménye. Ennek folyományaként ma az új képviselőtestület tagjai átvették megbízólevelüket dr. Hanák Tamástól, a Helyi Választási Bizottság elnökhelyettesétől. Részletek a D+ TV Híradójában.

Novemberben érkezik a nyugdíjprémium és a nyugdíjkiegészítés

Novemberben érkezik a nyugdíjprémium és a nyugdíjkiegészítés

2019. október 22. (kedd)

Novemberben érkezik a minden eddiginél magasabb összegű nyugdíjprémium és az egyszeri nyugdíjkiegészítés, egy átlag nyugdíjas novemberben összesen 30 ezer forinttal kaphat többet, mint az előző hónapokban - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedden az MTI-vel.

Ingatlanpiaci körkép

Ingatlanpiaci körkép

2019. október 22. (kedd)

A 2019-es év első őszi hónapjában több Fejér megyei település ingatlanpiaci átlagára is meghaladta a  300, sőt egyes esetekben még a 400 ezer Ft/m²-t is. Ehhez képest a dunaújvárosi ingatlanpiac szeptemberi átlagárai jóval a alul maradtak, alig érték el a 250 ezer Ft/m²-t.

Újabb családtámogatási intézkedések várhatók

Újabb családtámogatási intézkedések várhatók

2019. október 21. (hétfő)

A családtámogatási rendszer bővülése és újabb gazdaságvédelmi program várható az Országgyűlés őszi ülésszakában – jelentette ki a Fidesz alelnöke, egyben önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Halálos vasúti baleset Nagyvenyimnél

Halálos vasúti baleset Nagyvenyimnél

2019. október 21. (hétfő)

A nagyvenyimi vasúti kereszteződésben egy autó és egy vasúti munkagép ütközött. A balesetben az autó sofőrje életét vesztette.

Változik a vonatközlekedés rendje október 23-án

Változik a vonatközlekedés rendje október 23-án

2019. október 21. (hétfő)

Az ünnepnaphoz igazodik a vonatközlekedés rendje: október 22-én a munkanapi, 23-án az ünnepnapi, 24-én a munkanapi menetrend szerint közlekednek a vonatok.

D+ Híradó - Heti hírösszefoglaló

D+ Híradó - Heti hírösszefoglaló

2019. október 20. (vasárnap)

Egy csokorban a hét legfontosabb eseményei a D+TV hétvégi hírösszefoglalójában.