Dunaújváros Hetilap

Vasmű - Nemet mondanak a kiszervezésre és a létszámcsökkentésre

2016. március 1. (kedd) 15:38 - Molnár Emese

Ezt hangsúlyozta Mucsi Zoltán, a Dunaferr-Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke a február 29-én kiadott közleményben.

Evgeny Tankhilevich, az ISD Dunaferr Zrt. cégvezetője a Dunaferr Magazinnak adott interjújában arról beszélt, hogy a Dunaferr továbbra is stabil, amit az utóbbi években végrehajtott szerkezetváltás tett lehetővé. De az acélipar szempontjából 2016 nagyon nehéz év lesz, a recesszió folytatódik, az elkövetkezendő néhány hónap kritikus lesz. Mint mondta, az ISD Dunaferr problémáit rövid-, közép- és hosszútávon kell vizsgálni. „Rövid távon az a legfontosabb, hogy kellő mértékű likviditással rendelkezzünk a maximális termelési kapacitás fenntartásához. Középtávon a Dunaferrnek végre kell hajtania a szükséges stratégiai beruházásokat versenyképessége megőrzéséhez. Hosszú távon meg kell oldanunk az olyan, környezetvédelemmel kapcsolatos problémákat, mint a CO2-kibocsátás”. A II-es nagyolvasztó átépítését elvégzik, noha jelen állás szerint gazdasági szempontból nem tűnik megalapozottnak a két nagyolvasztó működtetése, de felkészülnek a kedvezőbb piaci változásokra. „A Meleghengermű mo­dernizálása elsődleges fontosságú az acéltermékeink mennyiségének és minőségének szempontjából is, miközben a Kokszolóműben szükséges beruházások célja, hogy megszilárdítsa helyzetünket Európa kokszpiacán”- mondta Evgeny Tankhilevich. Ám beszélt arról is, hogy folytatni kell az úgynevezett reorganizációs folyamatot, és további létszám-optimalizálás, kiszervezés várható, főként az adminisztratív területen. Hogy konkrétan mely területeket, és számszerűen hány vasműs dolgozót érinthet, nem tudni. A cégvezető szerint erre sajnos szükség lesz. „Ez most az az időszak, amikor nemcsak a Dunaferr jövője van veszélyben, hanem a teljes európai acélgyártásé. Sajnos, ilyen időszakokban áldozatokat kell hoznunk a jövő érdekében.”

A Vasas Szakszervezet ésszerűtlennek tartja a további létszámcsökkentést, amely szerintük sok helyen csak megnehezíti, olykor lehetetlenné teszi a rendeltetésszerű működést, és a Dunaferr hatékonyságát nem, vagy csak csekély mértékben segítené elő. Mint írták, egy-két kivételtől eltekintve nem látják a tényleges, a vasmű működését előre vivő fejlesztéseket, beruházásokat, s nem látják a korszerű technológiák belépését. A munkavállalóktól azt kérték, lépjenek fel közösen a tőketulajdonosokkal szemben akár demonstrációval, akár sztrájkkal, és ha kell, akár az orosz nagykövetség elé is vonulnak.

A rovat további hírei: Közélet

D+ Híradó: Magyarok kenyere és DLSZ évzáró

D+ Híradó: Magyarok kenyere és DLSZ évzáró

2019. július 15. (hétfő)

Búza a rászorulóknak, interaktív gyermekkönyvtár, előrébb lépett a DLSZ - egy csokorban a hét legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

MEKH: Tovább csökkentek a lakossági fogyasztók rezsiköltségei

MEKH: Tovább csökkentek a lakossági fogyasztók rezsiköltségei

2019. július 15. (hétfő)

A korábbi 4%-os értékről 3,4%-ra mérséklődött egy átlagos háztartás villamosenergia- és földgázköltsége 2019 júniusában, olvasható a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal legújabb, júniusi nemzetközi árösszehasonlító vizsgálatában.

Hittantábor a Balatonnál

Hittantábor a Balatonnál

2019. július 15. (hétfő)

Nyári tábort szervezett a dunaújvárosi római katolikus plébánia általános iskolás gyermekeknek.

D+ Híradó - Heti hírösszefoglaló

D+ Híradó - Heti hírösszefoglaló

2019. július 14. (vasárnap)

Rendelőfelújítások, rock-esküvő, kézilabdás szurkolói ankét, kinevezés, holttestet találtak, buszöböl felújítás - egy csokorban a hét legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

Minden magyar ember asztalán legyen kenyér

Minden magyar ember asztalán legyen kenyér

2019. július 13. (szombat)

Szombaton tartották városunkban azt a Búzaösszeöntési ünnepséget, amivel kezdetét vette az idei Magyarok kenyere elnevezésű jótékonysági akció. Ennek célja, hogy lisztet és kenyeret juttassanak el minden rászorulónak.

Buszmegálló kell!

Buszmegálló kell!

2019. július 13. (szombat)

A felújítás alatt álló Vasmű út Építők útja felőli végében kialakítanak egy ideiglenes buszmegállót - áll Cserna Gábor polgármester hivatalos közösségi oldalán.

D+ Híradó - Albérlet, kinevezés

D+ Híradó - Albérlet, kinevezés

2019. július 12. (péntek)

Nem árt biztosítást kötni az albérletekre, új főigazgató a DSZC élén, mozgalmas nyár a könyvtárban- egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.