A szív és lélek diadala

Szárszó Lajos - 2017. július 26. 16:29

A félidőben még háromgólos hátrányban volt, ám hatalmas küzdelemben fordítani tudott, majd 10-9-es sikert aratott a görögök ellen a magyar női vízilabda válogatott a budapesti világbajnokságon, így a három dunaújvárosi játékossal felálló nemzeti együttesünk az ötödik helyért játszhat pénteken az olaszok ellen.

Az 5-8. helyért zajló küzdelemben ma a magyar női vízilabda válogatott Görögország ellen szállt vízbe. Kérdéses volt, hogy a meccsen lányaink melyik arcukat mutatják a Kanada elleni vereség után, hiszen ők még a másnapi sajtótájékoztatón is a vereség hatása alatt álltak, és könnyes szemmel beszéltek új céljukról, mégpedig az ötödik hely megszerzéséről. Azonban jól tudjuk, hogy ezt sem könnyű elérni, hiszen ahhoz is két mérkőzést kell nyerni, ráadásul olyan játékkal, mint azt tették a magyarok a Hollandia elleni derbin. Ennek miértje egyszerű, hiszen az 5-8. helyért a mieinken és Görögországon kívül olyan csapatok játszanak, mint Olaszország és Ausztrália. Új feladat várt tehát Bíró Attila együttesére, melynek első lépése az kellett legyen, hogy a dunaújvárosiak által az idén már a Kontinentális kupában megismert, az Olympiakos Pireusra épülő görög válogatottat le kellett győzni. Asimaki Alexandra szerezte a meccs első gólját, majd Bujka harcolt ki ötméterest, melyet magabiztosan értékesített (1-1). A magyarok kapuját ezúttal Kasó Orsolya őrizte, aki gyorsan be is mutatkozott, miután egy közeli lövést hárított, de Tsoukala Christina Chrysoula lövésénél már tehetetlen volt (1-2). Azonnal nem sikerült erre válaszolni, sőt, Xenaki Eleni kettőre növelte csapata előnyét (1-3), majd a hatodik percben Bujka centerből volt eredményes (2-3).

MTI fotó: Koszticsák Szilárd felvétele!

A következő akció végén Tsoukala Christina Chrysoula vállalta magára a lövést emberelőnyben, melyet Kasó nem tudott védeni (2-4), ráadásul kimaradt két támadásunk, így nem tudtunk felzárkózni. Az utolsó előtti másodpercben Kasónak köszönhettük, hogy nem nőtt a hátrányunk, mivel Orsi hatalmas bravúrral védte a jobb alsóba tartó lövést. Az első negyed szellős védekezését kellett elsősorban rendbe rakni a szünetben ahhoz, hogy legyen esély a folytatásban, melyet emberhátrányban kezdett a magyar csapat, de abból nem volt eredményes a görög együttes. Láthatóan keményebben, ezáltal eredményesebben védekeztek lányaink, ami viszont baj volt, hogy elől négy percig nem ment be semmi. Tsoukala Christina Chrysoula törte fel a magyar falat (2-5), amely egyben kapuscserét is hozott, majd négy-öt lóba után Keszthelyi szépített (3-5). Gurisatti kezében volt a negyedik találatunk, majd Szűcs ejtett, de az sem sikerült, míg a kapunk előtt Xenaki Eleni centerből nem hibázott (3-6), ezzel kialakítva a félidei állást. Fordulás után Takács Orsolya fontos góljával léptünk közelebb a görögökhöz (4-6), majd Szilágyi Dorottya is betalált, így újra nyílttá vált a derbi (5-6). Gurisatti Gréta nem csak labdát szerzett, hanem büntetőt is kiharcolt, melyet Keszthelyi értékesített, ezzel utolértük a görögöket (6-6). Gréta ezzel azonban nem elégedett meg, hiszen az ő góljával sikerült átvenni a vezetést (7-6), majd Gangl védését Szűcs góllal hálálta meg (8-6).

MTI fotó: Czagány Belázs felvétele!

Óriási fordulatot hozott a harmadik nyolc perc, hiszen a három gólos hátrányból kétgólos előnyt varázsoltak lányaink. Ez a görögöket fogta meg, főként, miután Szilágyi hatalmas bombagólt szerzett (9-6). Avramidou Alkisti hozta vissza csapatát a meccsbe (9-7), amely intő jel volt csapatunk számára, főként, miután Plevritou Eleftheria egyre csökkentette előnyünket (9-8). Erre Keszthelyi szépségdíjas találattal válaszolt (10-8), viszont jöttek a görögök és Avramidou Alkisti, aki ismét nyílttá tette a meccset (10-9). Huszonöt másodperccel a vége előtt jó magyar blokkot követően volt időnk egy utolsó akcióra, viszont azt nem játszották végig a lányok, így még izgulhattunk egy kicsit. Az utolsó lehetőséggel a görögök nem tudtak élni, így megérdemelt győzelmet szerzett a magyar válogatott, akik az ötödik helyért Olaszországgal játszanak majd.

Bíró Attila, szövetségi kapitány: - Az első két negyedben még nem játszottunk jól, viszont a cseréket követően sikerült ritmust váltanunk. Ezt követően volt annyi erejük a lányoknak, hogy megfordították, majd megnyerték a meccset. Az olaszok ellen nagyon nehéz lesz, de ez a csapat mindenki ellen győzelmi eséllyel száll medencébe.

Magyarország – Görögország 10-9 (2-4, 1-2, 5-0, 2-3)

Magyarország: Kasó Orsolya - Czigány Dóra, Szücs Gabriella 1, Keszthelyi Rita 3, Bujka Barbara 2, Csabai Dóra, Szilágyi Dorottya 2. Cserék: Gangl Edina - Antal Dóra, Gurisatti Gréta 1, Takács Orsolya 1, Illés Anna, Tóth Ildikó. Szövetségi kapitány: Bíró Attila.

Görögország: Diamantopolou Chrysoula - Tsoukala Christina Chrysoula 3, Diamantopoilou Vasiliki, Avramidou Alkisti 2, Asimaki Alexandra 1, Manolioudaki Trantafyllia, Plevritou Eleftheria 1. Cserék: Eleni Kouvdou - Eleftheriadou Nikoleta, Plevritou Margarita, Chydirioti Ioanna, Kotsia Christina, Xenaki Eleni 2. Szövetségi kapitány: Georgios Morfesis.

A rovat további hírei: Sport

Somogyi Balázs lett az Acélbikák vezetőedzője

Somogyi Balázs lett az Acélbikák vezetőedzője

2024. ápr. 23.

A helyi nevelésű szakember munkáját Revák Zolták és Hetler Ádám segítik másodedzőként, míg a kapusok szakmai munkájáért Pinczés Bendegúz felel a DAB hokisainál a 2024/2025-ös szezonban.

Kilenc érem az országos döntőről

Kilenc érem az országos döntőről

2024. ápr. 23.

Kiválóan szerepeltek a dunaújvárosi lábtoll-labdázók a Mohácson megrendezett országos diákolimpiai fináléban.

Remekeltek a DKSE kajak-kenusai az évadnyitón

Remekeltek a DKSE kajak-kenusai az évadnyitón

2024. ápr. 23.

Összesen tizennégy dobogós helyezéssel, s az éremtábla hatodik helyével zárták az évadnyitó Máramarosi Kupát a DKSE ifjú kajak-kenusai a mögöttünk hagyott hétvégén.

Dunaújvárosi éremeső Veszprémből

Dunaújvárosi éremeső Veszprémből

2024. ápr. 22.

Tizenegy dobogós helyezéssel, az éremtábla hetedik helyén zárták legutóbbi versenyüket a DKSE korosztályos úszói a mögöttünk hagyott hétvégén.

Vereséggel búcsúzott a szezontól a DKSE

Vereséggel búcsúzott a szezontól a DKSE

2024. ápr. 22.

Csak a harmadik szettben tudta megszorítani az alsóházi tabellát vezető Miskolc gárdáját a DKSE felnőtt röplabda csapata az Extraliga hazai szezonzáróján.

Egyre nehezebb helyzetben a DFC

Egyre nehezebb helyzetben a DFC

2024. ápr. 21.

Félidőnként két-két gólt kapva szenvedett vereséget a több élvonalbeli játékossal megerősített Fehérvár FC II. vendégeként a Dunaújváros FC labdarúgó csapata.

Hozta a kötelezőt a DFVE

Hozta a kötelezőt a DFVE

2024. ápr. 21.

Minden negyedet megnyerve aratott sima, 12-5-ös sikert az alapszakasz utolsó találkozóján a DFVE női vízilabda csapata a Szeged otthonában szombaton este.