Megszületett a vasműs bérmegállapodás

doszerk - 2018. február 17. 12:55

Első lépésben harmincezer, a másodikban további húszezer forinttal nő az ISD Dunaferr Zrt. fizikai munkavállalóinak alapbére a 2018-as esztendőben. Az erről szóló megállapodást csütörtökön írta alá vasmű és a szakszervezet vezetése.

Mint az a Dunaferr Vasas Szakszervezeti Szövetség honlapján megjelent közleményből kiderült, február 15-én az ISD Dunaferr Zrt. és a szakszervezeti szövetség vezetői aláírták a 2018. évi bér és béren kívüli juttatásokról szóló megállapodást. A korábban megszokottaktól ellentétben az alapbérfejlesztés idén nem százalékos arányban, hanem személyre szólóan lett meghatározva, s a döntés értelmében az alapbérfejlesztésre két lépcsőben 2018. január 1., illetve 2018. július 1-jei hatállyal kerül majd sor.

A fizikai állományban foglalkoztatott munkavállalók alanyi jogon 2018. január 1-től 30 ezer Ft/fő/hó, július 1-től 20 ezer Ft/fő/hó alapbérfejlesztésben részesülnek, míg a szellemi állományban foglalkoztatott munkavállalók alanyi jogon 2018. január 1-től 20 ezer Ft/fő/hó, július 1-től 20 ezer Ft/fő/hó alapbérfejlesztésben részesülnek.

Megállapodás született arról is, hogy a Dunaferr versenyképességének megőrzése érdekében további 63 millió forintnyi alapbér fejlesztési keretet is létrehoznak, melynek legfőbb célja az lesz, hogy a további alapbéremeléssel az egyes szervezetek közötti, elsősorban fizikai állományban foglalkoztatott munkavállalók alapbérben mutatkozó elmaradásai mérséklődjenek, továbbá előnyben részesítsék a termelés szempontjából kulcsfontosságú - elsősorban fizikai - munkakörben foglalkoztatott munkavállalókat, így azok 2018-ban két forrásból, egyrészt alanyi jogon, továbbá a vezetők döntése alapján részesülhetnek alapbéremelésben.

A szakszervezet közleményéből kiderült még, hogy a béren kívüli juttatások (étkezési hozzájárulás, egészségpénztári munkáltatói hozzájárulás, az iskolakezdési támogatás, törzsgárda jutalom, a nyugdíjasokat megillető törzsgárda biztosítási kötvénypénz, egyéb nyugdíjas támogatás) 2018-ban 15 százalékkal emelkednek meg.

A bérmegállapodásról dr. Galambos Dénes, térségünk országgyűlési képviselője úgy nyilatkozott, nagyon örül annak, hogy sikerrel és eredményesen zárult a vasmű vezetése és a szakszervezet közötti tárgyalás a dolgozók magasabb béremeléséről, hiszen a térség meghatározó vállalata a Dunaferr és fontosak a dolgozók érdekei is, mindezek megvalósítását ő maga is folyamatosan támogatta. Elmondta azt is, hogy a jövő héten kedden, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban a Dunaferrt érintő tárgyalásokra is sor kerül, melyen ő is jelen lesz, és bízik benne, hogy ezek a tárgyalások is pozitív eredményt hoznak, mind a vállalat, mind a város és a térség számára.

A rovat további hírei: Dunaferr

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

2024. már. 13.

A vasmű a LIBERTY Steel Group tulajdona és LIBERTY Dunaújváros néven üzemel tavaly október óta. A héten a cég indiai vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester.

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

2024. feb. 23.

Szaporodnak a kérdőjelek és a súlyos válságra utaló tényezők a vasművet privatizált LIBERTY Steel térségi egységeiben – összeállításunk cseh és román példákkal szolgál, ráadásként pedig azt a kérdéssort is megismertetjük olvasóinkkal, amit a helyi cégvezetésnek tettünk fel.

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

2024. feb. 11.

Terjedelmes összeállításban számol be a vasgyár helyzetéről a Portfolio gazdasági portál; arról is írnak,, hogy mindeközben az új tulajdonosról súlyos dolgok láttak napvilágot.

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

2024. feb. 03.

Az örömteli bejelentéseket szomorú tények árnyékolják, miközben a LIBERTY cégcsoport térségi szereplőinél sorra-rendre vészterhes hírek látnak napvilágot. A vasmű helyzete a gyárkapun belülről származó információink szerint sem éppen rózsás.

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

2023. nov. 21.

Az alvállalkozói elbocsátásokról a hvg.hu közölt terjedelmes összeállítást – a lap szerint több száz munkavállalót érint a rapid döntés.

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

2023. nov. 20.

Új tematikus tárlat nyílt a Magyar Papírmúzeumban; a különleges kollekciót felvonultató, dunaújvárosi gyűjtők kincseit is bemutató kiállítás egészen tavaszig látható a Papírgyári úti intézményben.

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

2023. aug. 10.

Minimalizált termelés, részletes menetrend, de a lényeg: három hónap üzemszünet. Az érdekképviseletek közleményét lényegi változtatás nélkül közöljük – íme.