Lehet rájuk számítani

2019. július 19. (péntek) 8:00 - spigott

Mihók Attila a medence széléről, míg Brezovszki Gerda, Garda Krisztina és Kiss Alexandra a vízben tett meg mindent azért, hogy a magyar női vízilabda válogatott megnyerje a nápolyi Universiadét.

Mint arról beszámoltunk, óriási sikert ért el a magyar női vízilabda válogatott a Nápolyban megrendezett Universiadén, miután veretlenül nyerte meg a sorozat küzdelmeit. Mihók Attila szövetségi edző együttesében három dunaújvárosi játékos is helyet kapott, így Brezovszki Gerda, Garda Krisztina és Kiss Alexandra is tagja lehetett annak a csapatnak, mely három ezüstérmet követően (2009, 2013, 2017) végre felállhatott a dobogó legfelső fokára az egyetemisták és főiskolások olimpiáján.

A magyar válogatott hétfőn érkezett haza Olaszországból, s természetesen kíváncsiak voltunk a sikerkovács, Mihók Attila értékelésére. A DUE-Maarsk Graphics női vízilabdázóit irányító dunaújvárosi szakember érthetően elégedetten tekintett vissza a viadalra.

- Az Universiadén négyszer volt eddig női vízilabda, ez volt az ötödik, s egy gyengébb szereplés mellett három alkalommal szereztünk ezüstérmet, s ebből a három ezüstből kétszer én is ott voltam a csapattal. A korábbi döntőkben nem volt igazán sanszunk, mert mi rendre Universiade-csapattal vágtunk neki a versenyeknek, míg ellenfeleink közül többen is felnőtt válogatottakkal szerepeltek. Most sem volt könnyű persze, hiszen az amerikaiak és az ausztrálok az egyetemi sportjukból építkezve egy nagyon erős bázisból tudtak válogatni, míg az olaszok a hazai rendezés miatt vágtak neki jó csapattal a viadalnak. Mi abban a szakmai elképzelésben hittünk, hogy se felnőtt, se utánpótlás válogatott ne kapjon szerepet ebben az együttesben, inkább a kettő közötti résznek adjunk lehetőséget, s ezekből a játékosokból próbáltam összerakni a legjobb keretet. Ez egy nagy kihívás volt így, de ennek függvényében ez a győzelem nemcsak egy szép siker, hanem egy nagyon épületes koncepciónak a visszaigazolása. Ennek következtében egyébként a szövetség már nem hivatalosan be is jelentette, hogy együtt tartja a társaságot, s egyfajta B-válogatottat fog működtetni, hiszen nemcsak az Universiadén, hanem az azt megelőző Diapolo Kupán is igazoltuk, hogy a felnőtt válogatott játékosain kívül is vannak olyan vízilabdázók, akikre lehet építeni, számítani.

- A csoportkört követően három nagyon nehéz mérkőzést vívott a csapat a végső győzelemért. Mi volt a titka annak, hogy mind a három találkozót sikerült végül megnyerni?

- A hibátlanul megvívott csoportkör után jöttek a fizikálisan remek mutatókkal rendelkező ausztrálok, ám hiába nem tudtuk őket átlőni a magas blokkjaik miatt, a második félidőben ők elfáradtak, s elő tudtuk venni azokat az elemeket, amelyekkel végül begyűrtük őket. Ezzel együtt nagyon meleg helyzet volt, egyértelműen a szívünk vitt be minket a négybe, ahol jöttek az oroszok. Rájuk jobban tudtunk készülni, jobban is ismerjük őket, fizikai paraméterekben is közelebb álltak hozzánk. Egy nagyon képzett csapat volt az ellenfelünk, 12-12-es döntetlen után ötméteresekre került sor, s itt Kiss Alexandra megoldotta a problémáinkat, persze azt sem szabad elfelejteni, hogy az ő védései mellett kellettek azért a belőtt büntetők is a továbbjutáshoz. A házigazda olaszok ellen leginkább a játékvezetéstől tartottam, de a rendkívül elfogult játékvezetés ellenére a játék minden elemében felül tudtuk múlni őket, ami azért is nagy szó, mert egy nagyon erős, felnőtt korosztályú csapatot raktak össze, tényleg egy profi ligából érkezve próbálták otthon tartani az aranyérmet. Az egygólos győzelem ellenére ez szerintem egy sima meccs volt, de egy telt házas uszodában, elég erős játékvezetői nyomástól sújtva végül ezzel az egy góllal is kiegyeztünk.

Képek forrása: Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség Facebook

- Nagy öröm, hogy a szép sikernek három dunaújvárosi játékos is a részese volt, ők milyen szerepet játszottak az aranyérem megszerzésében?

- Garda Kriszti abszolút a csapat vezére volt, ami azért is örömteli, mert tőle ezt is vártuk. Nem veszítette el a lelkesedését, miután kikerült a felnőtt válogatott keretből, gyakorlatilag minden mérkőzésen kiemelkedő teljesítményt nyújtott, óriási gólokat lőtt, irányította a védekezést és a támadást, tényleg vezér volt. Kiss Alexandra meccsről meccsre javuló teljesítményt nyújtott, s az oroszok elleni meccsen például ő kellett ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni. Brezovszki Gerda ebben a felnőtt korosztályban újonc volt, viszont minden fontos mérkőzésen gólokat szerzett, taktikailag abszolút hibátlan teljesítményt nyújtott, szóval vele is maximálisan meg voltam elégedve.

A rovat további hírei: Sport

Hasznos napok Telkiben

Hasznos napok Telkiben

2019. augusztus 19. (hétfő)

Gera Zoltán 27 játékost ismerhetett meg közelebbről a kétnapos összetartás során.

Vereség a hibák ára

Vereség a hibák ára

2019. augusztus 18. (vasárnap)

Hiába vezetett két góllal is, hazai pályán szenvedett 3-2-es vereséget a Szentlőrinc SE elleni bajnokin a Dunaújváros PASE labdarúgó csapata.

Startra készen!

Startra készen!

2019. augusztus 18. (vasárnap)

A Dunaferr SE kenusa, Kiss Balázs felkészülten, versenyre kész állapotban várja az augusztus 21-én kezdődő szegedi NKM olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságot.

Érdi siker a zárómeccsen

Érdi siker a zárómeccsen

2019. augusztus 18. (vasárnap)

Szoros csatában, egygólos vereséget szenvedett a házigazdáktól a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia csapata a IX. Érdi Kupa utolsó találkozóján.

Tanulságos meccs volt!

Tanulságos meccs volt!

2019. augusztus 17. (szombat)

Fordulatokban bővelkedő mérkőzésen, a háromgólos előnyét elpuskázó Dunaferr végül egygólos vereséget szenvedett a lengyel Leszno elleni felkészülési találkozón.

Átadták a felújított Nemzeti Evezős és Kajak-Kenu Olimpia Központot

Átadták a felújított Nemzeti Evezős és Kajak-Kenu Olimpia Központot

2019. augusztus 17. (szombat)

Átadták a felújított Nemzeti Evezős és Kajak-Kenu Olimpia Központot csütörtökön: a Maty-éri versenypályán jövő szerdán kezdődik az olimpiai kvalifikációs világbajnokság.

Lengyel vendégjáték a sportcsarnokban

Lengyel vendégjáték a sportcsarnokban

2019. augusztus 17. (szombat)

A lengyel első ligába idén feljutott Futsal Leszno ellen lép pályára a Dunaferr DUE Dutrade FC futsal csapata a sportcsarnokban ma este hat órától.