Dunaújváros Hetilap

Támogatásokkal segíti a lakosságot az önkormányzat és a kormány

Molnár Emese - 2019. augusztus 26. 15:03

Kilencezer forint rezsitámogatás, hatezer forint tanszertámogatás, továbbá hatezer forint az elsőéves diákoknak, és ötezer forint a dunaújvárosi nyugdíjasoknak- az elkövetkezendő időszakban esedékes kormányzati és önkormányzati támogatások részleteit ismertette Cserna Gábor polgármester.

A múlt héten jelentette be a kormány, hogy összesen kilencezer forint rezsitámogatást kapnak a nyugdíjasok. Minden várakozásnál jobban teljesít a magyar gazdaság, amiből az idősebb korosztálynak is részesednie kell, "nagyon fontos kifejezni a megbecsülésünket, tiszteletünket" irántuk- így fogalmazott akkor Gulyás Gergely miniszter. A kormányzati határozat már megjelent a Magyar Közlönyben. Cserna Gábor polgármester elmondta, szeptember 30-ig minden érintett megkapja a támogatást. Háromszor háromezer forintról van szó, amelyet a jövő év első negyedévéig használhatnak fel a nyugdíjasok gáz- illetve áramszámlájuk csökkentéséhez. A támogatásokat először a fővárosban kezdik kézbesíteni, utána jönnek majd a vidéki városok.

Az országos témák között Cserna Gábor kiemelte azt is, hogy igen népszerűek a kormány által bevezetett családvédelmi intézkedések, legyen az a kibővített, használt lakás vásárlásra lehetőséget adó CSOK, vagy a nagycsaládosok autóvásárlása. 

Ezután a polgármester rátért a helyi támogatásokra is. A közgyűlés arról döntött, hogy tanszertámogatásként hatezer forintot kap minden dunaújvárosi lakcímmel rendelkező szülő, akinek gyermeke általános iskolás. Ennek nincs pénzügyi feltétele, csupán a dunaújvárosi lakhely és a gyermek iskolalátogatási igazolása szükséges az igényléséhez. Cserna Gábor elmondta, a polgármesteri hivatalban, ügyfélfogadási időben igényelhető a támogatás, de a lehetőségről az iskolákon keresztül is tájékoztatják az érintetteket. A tanszertámogatás azon általános iskoláskorú gyermek után is igényelhető, aki dunaújvárosi lakosként más település oktatási intézményében tanul (de fordítva nem). Az előzetes felmérés alapján körülbelül 3300 gyermek jogosult a támogatásra.

Ezen új támogatási forma mellett Cserna Gábor polgármester kiemelte a már meglévő iskolakezdési támogatás lehetőségét is, szintén a dunaújvárosi családoknak: az általános iskola első osztályát, illetve a középiskola első osztályát (kilencedik évfolyamát) először kezdő diáknak jár tizenötezer forint támogatás. Ennek már van szociális feltétele (a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 85.500 forintot, gyermekét egyedül nevelő szülő esetében pedig a 99.750 forintot). Ez a támogatás is szeptember 30-ig igényelhető.

Végül a polgármester beszélt az időskorúak támogatásáról is. Városunkban már jó néhány éve, a költségvetési lehetőségek függvényében évente legalább egyszer ötezer forintos támogatásban részesítik a dunaújvárosi nyugdíjasokat. Október 1-jén van az idősek világnapja, ez alkalomból szeretnének kedveskedni városunk idős polgárainak. Összesen 10.867 nyugdíjas jogosult a támogatásra, amelyet szeptember 30-ig postáznak ki a nyugdíjjal együtt.

A rovat további hírei: Közélet

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.