Dunaújváros Hetilap

Támogatásokkal segíti a lakosságot az önkormányzat és a kormány

Molnár Emese - 2019. augusztus 26. 15:03

Kilencezer forint rezsitámogatás, hatezer forint tanszertámogatás, továbbá hatezer forint az elsőéves diákoknak, és ötezer forint a dunaújvárosi nyugdíjasoknak- az elkövetkezendő időszakban esedékes kormányzati és önkormányzati támogatások részleteit ismertette Cserna Gábor polgármester.

A múlt héten jelentette be a kormány, hogy összesen kilencezer forint rezsitámogatást kapnak a nyugdíjasok. Minden várakozásnál jobban teljesít a magyar gazdaság, amiből az idősebb korosztálynak is részesednie kell, "nagyon fontos kifejezni a megbecsülésünket, tiszteletünket" irántuk- így fogalmazott akkor Gulyás Gergely miniszter. A kormányzati határozat már megjelent a Magyar Közlönyben. Cserna Gábor polgármester elmondta, szeptember 30-ig minden érintett megkapja a támogatást. Háromszor háromezer forintról van szó, amelyet a jövő év első negyedévéig használhatnak fel a nyugdíjasok gáz- illetve áramszámlájuk csökkentéséhez. A támogatásokat először a fővárosban kezdik kézbesíteni, utána jönnek majd a vidéki városok.

Az országos témák között Cserna Gábor kiemelte azt is, hogy igen népszerűek a kormány által bevezetett családvédelmi intézkedések, legyen az a kibővített, használt lakás vásárlásra lehetőséget adó CSOK, vagy a nagycsaládosok autóvásárlása. 

Ezután a polgármester rátért a helyi támogatásokra is. A közgyűlés arról döntött, hogy tanszertámogatásként hatezer forintot kap minden dunaújvárosi lakcímmel rendelkező szülő, akinek gyermeke általános iskolás. Ennek nincs pénzügyi feltétele, csupán a dunaújvárosi lakhely és a gyermek iskolalátogatási igazolása szükséges az igényléséhez. Cserna Gábor elmondta, a polgármesteri hivatalban, ügyfélfogadási időben igényelhető a támogatás, de a lehetőségről az iskolákon keresztül is tájékoztatják az érintetteket. A tanszertámogatás azon általános iskoláskorú gyermek után is igényelhető, aki dunaújvárosi lakosként más település oktatási intézményében tanul (de fordítva nem). Az előzetes felmérés alapján körülbelül 3300 gyermek jogosult a támogatásra.

Ezen új támogatási forma mellett Cserna Gábor polgármester kiemelte a már meglévő iskolakezdési támogatás lehetőségét is, szintén a dunaújvárosi családoknak: az általános iskola első osztályát, illetve a középiskola első osztályát (kilencedik évfolyamát) először kezdő diáknak jár tizenötezer forint támogatás. Ennek már van szociális feltétele (a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 85.500 forintot, gyermekét egyedül nevelő szülő esetében pedig a 99.750 forintot). Ez a támogatás is szeptember 30-ig igényelhető.

Végül a polgármester beszélt az időskorúak támogatásáról is. Városunkban már jó néhány éve, a költségvetési lehetőségek függvényében évente legalább egyszer ötezer forintos támogatásban részesítik a dunaújvárosi nyugdíjasokat. Október 1-jén van az idősek világnapja, ez alkalomból szeretnének kedveskedni városunk idős polgárainak. Összesen 10.867 nyugdíjas jogosult a támogatásra, amelyet szeptember 30-ig postáznak ki a nyugdíjjal együtt.

A rovat további hírei: Közélet

A térség vezetőivel egyeztet a Dunaferr ügyéről Pintér Tamás

A térség vezetőivel egyeztet a Dunaferr ügyéről Pintér Tamás

2022. dec. 01.

A környékbeli települések vezetőit, országgyűlési képviselőit hívja egyeztető megbeszélésre Pintér Tamás polgármester. A téma a Dunaferr helyzete, hiszen a vasmű működése nem csak dunaújvárosiakat érintő kérdés, legalább annyira érinti a városunk vonzáskörzetét is. A tervezett megbeszélést sajtótájékoztatón jelentette be a polgármester.

DSTV: rezsifórumot rendezett a Párbeszéd

DSTV: rezsifórumot rendezett a Párbeszéd

2022. dec. 01.

A téli időszak átvészelése volt a témája a Városháza dísztermében tartott eseménynek, derül ki a DSTV összegzéséből. A fórumon elhangzott: a cél a lakossági terhek csökkentése, a kapcsolódó környezetbarát, energiahatékony beruházások és fejlesztések támogatása. Hangkép.
 

Igazgatási szünet lesz a Városházán

Igazgatási szünet lesz a Városházán

2022. nov. 30.

A város hivatalos honlapján jelent meg összegzés a december 22-én kezdődő, és egészen január 8-ig tartó pauzáról. Ügyfélfogadás nem lesz, csak az Anyakönyvi Hivatal üzemel, ügyeleti rendben.

Közösségi lombgyűjtésre invitálják a városlakókat

Közösségi lombgyűjtésre invitálják a városlakókat

2022. nov. 29.

Az őszi-téli időszak bár szép, megannyi munkával is felelősséggel jár. Szemmel látható, hogy megannyi lehullott falevéltől kell megszabadítani az utcákat – ebben kéri a városlakók közreműködését az önkormányzat. Felhívás.

DSTV: ünnepelt a Dunaferr Repülőklub

DSTV: ünnepelt a Dunaferr Repülőklub

2022. nov. 29.

A létesítmény fennállásának 70 éves évfordulóját ünnepelte a Dunaújvárosi Repülőtér, derül ki a DSTV összegzéséből. A jeles jubileumra szervezett ünnepséget a Dunaferr Repülőklub a napokban. Hangkép.

Rekordnapi adomány a Máltai Játszótérnek a Duna Plazmától

Rekordnapi adomány a Máltai Játszótérnek a Duna Plazmától

2022. nov. 28.

Nemes gesztus és kitűnően hasznosuló adomány: a Duna Plazma centruma Halloween tematikára rendezett extra napja nyomán fordíthatott több mint 200 ezer forintos támogatást eszközfejlesztésre a Máltai Játszótér!

A második évében is bizonyított az új rendszerű lomtalanítás

A második évében is bizonyított az új rendszerű lomtalanítás

2022. nov. 28.

Dunaújvárosban 2021-ben startolt az új rendszerű lomtalanítás. Akkor a "Rajta, Újváros!" Egyesület képviselői egy teljesen új koncepciót dolgoztak ki a lomok gyűjtésére, amely kisebb-nagyobb módosításokkal, de idén is bizonyított.