A szocialista rombolás után Dunaújváros a fejlődés útjára lépett

2019. október 4. (péntek) 17:36 - doszerk

Jövőkép és biztonság a két legfontosabb dolog egy város életében, mondta a Pesti Srácoknak Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere. A fideszes városvezető hangsúlyozta, számára fontos, hogy az embereket meghallgatva, velük közösen, szakértő szakmai stáb segítségével dolgozzon ki egy jövőképet a városnak. Ennek megvalósítása pedig már meg is kezdődött, a város újjászületés-szerű megújuláson ment keresztül az utóbbi években. 

Ennek kapcsán a polgármester arról is beszélt a PestiSrácok.hu-nak, hogy 2018-tól kezdődően különösen nehéz dolga van a városnak, hiszen a választókerületet az Országgyűlésben képviselő jobbikos Pintér Tamás láthatóan semmilyen munkát sem végez, megválasztása óta alig látni a környéken, és a kapcsolattartás sem tartozik a jobbikos-gyurcsányista politikus erősségei közé.

Pintér Tamás, az ellenzék egy részének jelöltje lesz az Ön fő kihívója októberben a választásokon, hogy értékeli az eddigi országgyűlési képviselői munkáját?

Ez egy nagyon érdekes dolog, a mi ismeretségünk messzire nyúlik vissza, hiszen mint azt tudja, eredetileg pedagógus vagyok, Tamás pedig a tanítványom volt középiskolában. Akkor még egy nagyon pozitív korszakára emlékszem. Amikor Gyurcsány Dunaújvárosba jött, akkor ő pár szaktársával kiment tüntetni a rendezvényre, ami miatt az ex-miniszterelnök a városba érkezett. Ez az ellenszenv mára, mint látjuk, megváltozott és Pintér összeállt a szemkilövető, hazaáruló, több bűnt a magyar nemzet ellen elkövető Gyurcsány Ferenccel egy „horrorkoalícióba”. Hogy mit tett a városért? Azt nehéz lenne megválaszolni, mivel úgy érzékeljük, hogy leginkább semmit sem tesz. És ezt a választók is így érzik. De ha túllépek Dunaújvároson, és körbenézek a választókerület többi nyolc településén, akkor azt látom, hogy Pintér egyik településen sem járt, mióta országgyűlési képviselő. Egyáltalán egyik polgármester kollégával a kapcsolatot fel nem vette, hogy tárgyaljanak arról, milyen fejlesztés az a központi téma, amelyben ő, parlamenti képviselőként adott esetben eljár a különböző tárcáknál. Ez egyszer sem történt meg.

Önnel sem vette fel a kapcsolatot?

Nem, semmilyen formában sem volt hajlandó felvenni az önkormányzattal a kapcsolatot Pintér, csupán a nyáron váltottunk egy levelet a vasmű kapcsán. Sajnos azt kell mondanom, hogy a Fejér megye négyes számú választókerületének érdemben tavaly április óta nincs országgyűlési képviselője.

MEGFÉLEMLÍTÉSSEL KAMPÁNYOL A HORRORKOALÍCIÓ

A múlt héten a PestiSrácok.hu megszólaltatott egy virágárus hölgyet, akit azután ért obszcén támadás, hogy önnel szerepelt egy fotón egy városi kiadvány címlapján. Ennyit tud kínálni Pintér Tamás és az ellenzék Dunaújvárosnak? Megfélemlítést és megalázást, vagy tekinthető ez elszigetelt esetnek?

Városvezetőként és magánemberként is azt kell mondanom, hogy ez az emberi viselkedés legalja, nem tudom, hogy innen van-e még lejjebb. Szánalmas, hogy az ellenzék ilyen aljas módszerekkel kampányol. Az ügyben egyébként javasoltam a hölgynek, hogy tegyen hivatalos rendőrségi feljelentést az elkövető ellen.

Míg az ellenzék megfélemlítéssel kampányol, ön láthatóan inkább az utóbbi kilenc évben elért, nem kevés eredmény bemutatásával és egy dunaújvárosi vízió felvázolásával szeretné meggyőzni a választásokat. Mi ez a vízió, mi az elérendő cél a következő ciklusban?

Jókai Mór után szabadon, „csak az látja hova jutottunk, aki látta, honnan indultunk”. Aki régóta Dunaújvárosban él, az láthatta mi volt 2010 előtt a városban. Egy klasszikus, egy lábon álló, a vasmű által befolyásolt város volt, értékteremtő fejlesztések, beruházások nem voltak. Ezt sikerült visszájára fordítani és kormányzati segítséggel meghatározó léptékű fejlesztések történtek Dunaújvárosban. Ez két dolognak köszönhető: a 2013-as kormányzati adósságkonszolidációnak, és a modern városok programnak, amely csaknem negyvenmilliárd forintos beruházási csomagot hozott a városnak.

SZOCIALISTA ADÓSSÁGHEGYEK DUNAÚJVÁROSBAN

Mennyi adósságot vállalt át az állam Dunaújvárostól az állam?

Több mint tízmilliárd forintot. Miután az önkormányzat megszabadult ettől a szocialista vezetés által felhalmozott adósságtengertől, végre jutott önerő a fejlesztési projektekre való pályázáshoz. Ezeknek a pályázatoknak köszönhetően újult meg a város infrastruktúrája, jutott egészségügyi fejlesztésekre és értékteremtő beruházásokra is. A városba nagyon komoly foglalkoztatók is érkeztek, mint például a Hankook Tires vagy a Ferrobeton és két papírgyárunk is van. Emellett a kisvállalkozások is fellendülőben vannak a városban, sikerült egyről több lábra állítani a várost.

Ezzel szemben milyen víziót tud kínálni a városnak egy olyan ideológiailag széttagolt koalíció, mint az ellenzéki „horrorkoalíció”? Tudnak egyáltalán egy egységes, és kecsegtető jövőképet vázolni a dunaújvárosiaknak?

A kampányban egyelőre konkrét példákat a város esetleges működtetésére felhozni nem tudtak. Részükről a politizálás kimerül annyiban, hogy egy rettentő negatív kampányt folytatnak, plakátokat rongálnak és embereket próbálnak megfélemlíteni, ahogy ez történt az imént említett virágárus hölgy esetében is. Éppen ezért nagyon remélem, Dunaújvárosnak sosem kell megtudnia milyen víziót kínál neki Pintér Tamás és a „horrorkoalíció”. Bízom abban is, hogy az „előttünk a város, mögöttünk a kormány” – szlogen eljut a választókhoz, és tíz nap múlva ismét megkapjuk a bizalmat a dunaújvárosiaktól.

- pestisracok.hu -

A rovat további hírei: Politika

Jó bizonyítványt állít ki a magyar gazdaságról az IMF jelentése

Jó bizonyítványt állít ki a magyar gazdaságról az IMF jelentése

2019. október 15. (kedd)

Egyre erősödő kihívásokkal terhelt világgazdasági környezetben várakozásokon felül teljesített, és Európában az egyik legmagasabb növekedési ütemet érte el 2018-ban a magyar gazdaság - állapította meg az IMF küldöttsége a tagsági szerződés négyes cikkelye alapján végzett felülvizsgálat eredményét összefoglaló jelentése.

Kovács Árpád: a magyar gazdaság jóval ellenállóbb, mit tíz éve

Kovács Árpád: a magyar gazdaság jóval ellenállóbb, mit tíz éve

2019. október 14. (hétfő)

A gazdaság kedvező számai alapján kijelenthető, hogyha nem következik be váratlan esemény, akkor teljesülnek a kormány által kitűzött gazdaságpolitikai célok ‒ közölte a Költségvetési Tanács elnöke a Rádió Orienten. Kovács Árpád elmondta, hogy a következő években a nemzetközi helyzet bizonytalansága ellenére is hozható a 3 százalék feletti növekedés.

Orbán: alkalmas embereket alkalmas feladatra

Orbán: alkalmas embereket alkalmas feladatra

2019. október 13. (vasárnap)

A döntés, amit meg kell hozni az önkormányzati választáson, hogy lesznek-e alkalmas vezetők a városok és a falvak élén - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Budapesten, miután felesége, Lévai Anikó társaságában leadta szavazatát a főváros XII. kerületében. Orbán Viktor újságíróknak elmondta: Tarlós István főpolgármester-jelöltre szavazott; és erre kérte a fővárosi polgárokat is.

Önkormányzati választás 2019 - Percről percre

Önkormányzati választás 2019 - Percről percre

2019. október 13. (vasárnap)

Áder János köztársasági elnök október 13-ra, azaz mára tűzte ki a helyi önkormányzati általános választásokat. A voksolás este hét órakor lezárult, következik a szavazatok összeszámolása és majd az eredmények közzététele. Cikkünket folyamatosan frissítjük.

Legalja szinten az ellenzéki kampány: a mellrák elleni séta útvonalán ragasztottak ki Borkai-videós plakátot

Legalja szinten az ellenzéki kampány: a mellrák elleni séta útvonalán ragasztottak ki Borkai-videós plakátot

2019. október 12. (szombat)

Megmutatta az ellenzék, hogy milyen szinten mozog az erkölcsi nívója: a mellrák elleni séta útvonalán ragasztották át a dunaújvárosi polgármester, Cserna Gábor plakátjait a Borkai Zsoltról készült videóból kivágott ízléstelen képpel – írja az Újvárosi Valóság.

A dunaújvárosi füsttől fuldoklik Pintér Tamás, miközben Gyurcsány bábjaként azokhoz dörgölőzik, akik a helyzetet előidézték

A dunaújvárosi füsttől fuldoklik Pintér Tamás, miközben Gyurcsány bábjaként azokhoz dörgölőzik, akik a helyzetet előidézték

2019. október 11. (péntek)

A Dunaferr dolgozóiért aggódik álságosan, miközben a Vasmű elkótyavetyélőinek kegyeit keresi a dunaújvárosi polgármesterségre pályázó Pintér Tamás, aki pártja, a Jobbik bevett kommunikációjának megfelelően ellenfeleire keni a saját bűneit.

Németh Szilárd: Olyan polgármesterekre van szükség, akik megvédik településüket

Németh Szilárd: Olyan polgármesterekre van szükség, akik megvédik településüket

2019. október 09. (szerda)

Olyan polgármesterekre, olyan képviselőkre van szükség, akik megvédik a településüket, és ezért akarnak és képesek együttműködni a Magyar Honvédséggel - mondta a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.