A szocialista rombolás után Dunaújváros a fejlődés útjára lépett

2019. október 4. (péntek) 17:36 - doszerk

Jövőkép és biztonság a két legfontosabb dolog egy város életében, mondta a Pesti Srácoknak Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere. A fideszes városvezető hangsúlyozta, számára fontos, hogy az embereket meghallgatva, velük közösen, szakértő szakmai stáb segítségével dolgozzon ki egy jövőképet a városnak. Ennek megvalósítása pedig már meg is kezdődött, a város újjászületés-szerű megújuláson ment keresztül az utóbbi években. 

Ennek kapcsán a polgármester arról is beszélt a PestiSrácok.hu-nak, hogy 2018-tól kezdődően különösen nehéz dolga van a városnak, hiszen a választókerületet az Országgyűlésben képviselő jobbikos Pintér Tamás láthatóan semmilyen munkát sem végez, megválasztása óta alig látni a környéken, és a kapcsolattartás sem tartozik a jobbikos-gyurcsányista politikus erősségei közé.

Pintér Tamás, az ellenzék egy részének jelöltje lesz az Ön fő kihívója októberben a választásokon, hogy értékeli az eddigi országgyűlési képviselői munkáját?

Ez egy nagyon érdekes dolog, a mi ismeretségünk messzire nyúlik vissza, hiszen mint azt tudja, eredetileg pedagógus vagyok, Tamás pedig a tanítványom volt középiskolában. Akkor még egy nagyon pozitív korszakára emlékszem. Amikor Gyurcsány Dunaújvárosba jött, akkor ő pár szaktársával kiment tüntetni a rendezvényre, ami miatt az ex-miniszterelnök a városba érkezett. Ez az ellenszenv mára, mint látjuk, megváltozott és Pintér összeállt a szemkilövető, hazaáruló, több bűnt a magyar nemzet ellen elkövető Gyurcsány Ferenccel egy „horrorkoalícióba”. Hogy mit tett a városért? Azt nehéz lenne megválaszolni, mivel úgy érzékeljük, hogy leginkább semmit sem tesz. És ezt a választók is így érzik. De ha túllépek Dunaújvároson, és körbenézek a választókerület többi nyolc településén, akkor azt látom, hogy Pintér egyik településen sem járt, mióta országgyűlési képviselő. Egyáltalán egyik polgármester kollégával a kapcsolatot fel nem vette, hogy tárgyaljanak arról, milyen fejlesztés az a központi téma, amelyben ő, parlamenti képviselőként adott esetben eljár a különböző tárcáknál. Ez egyszer sem történt meg.

Önnel sem vette fel a kapcsolatot?

Nem, semmilyen formában sem volt hajlandó felvenni az önkormányzattal a kapcsolatot Pintér, csupán a nyáron váltottunk egy levelet a vasmű kapcsán. Sajnos azt kell mondanom, hogy a Fejér megye négyes számú választókerületének érdemben tavaly április óta nincs országgyűlési képviselője.

MEGFÉLEMLÍTÉSSEL KAMPÁNYOL A HORRORKOALÍCIÓ

A múlt héten a PestiSrácok.hu megszólaltatott egy virágárus hölgyet, akit azután ért obszcén támadás, hogy önnel szerepelt egy fotón egy városi kiadvány címlapján. Ennyit tud kínálni Pintér Tamás és az ellenzék Dunaújvárosnak? Megfélemlítést és megalázást, vagy tekinthető ez elszigetelt esetnek?

Városvezetőként és magánemberként is azt kell mondanom, hogy ez az emberi viselkedés legalja, nem tudom, hogy innen van-e még lejjebb. Szánalmas, hogy az ellenzék ilyen aljas módszerekkel kampányol. Az ügyben egyébként javasoltam a hölgynek, hogy tegyen hivatalos rendőrségi feljelentést az elkövető ellen.

Míg az ellenzék megfélemlítéssel kampányol, ön láthatóan inkább az utóbbi kilenc évben elért, nem kevés eredmény bemutatásával és egy dunaújvárosi vízió felvázolásával szeretné meggyőzni a választásokat. Mi ez a vízió, mi az elérendő cél a következő ciklusban?

Jókai Mór után szabadon, „csak az látja hova jutottunk, aki látta, honnan indultunk”. Aki régóta Dunaújvárosban él, az láthatta mi volt 2010 előtt a városban. Egy klasszikus, egy lábon álló, a vasmű által befolyásolt város volt, értékteremtő fejlesztések, beruházások nem voltak. Ezt sikerült visszájára fordítani és kormányzati segítséggel meghatározó léptékű fejlesztések történtek Dunaújvárosban. Ez két dolognak köszönhető: a 2013-as kormányzati adósságkonszolidációnak, és a modern városok programnak, amely csaknem negyvenmilliárd forintos beruházási csomagot hozott a városnak.

SZOCIALISTA ADÓSSÁGHEGYEK DUNAÚJVÁROSBAN

Mennyi adósságot vállalt át az állam Dunaújvárostól az állam?

Több mint tízmilliárd forintot. Miután az önkormányzat megszabadult ettől a szocialista vezetés által felhalmozott adósságtengertől, végre jutott önerő a fejlesztési projektekre való pályázáshoz. Ezeknek a pályázatoknak köszönhetően újult meg a város infrastruktúrája, jutott egészségügyi fejlesztésekre és értékteremtő beruházásokra is. A városba nagyon komoly foglalkoztatók is érkeztek, mint például a Hankook Tires vagy a Ferrobeton és két papírgyárunk is van. Emellett a kisvállalkozások is fellendülőben vannak a városban, sikerült egyről több lábra állítani a várost.

Ezzel szemben milyen víziót tud kínálni a városnak egy olyan ideológiailag széttagolt koalíció, mint az ellenzéki „horrorkoalíció”? Tudnak egyáltalán egy egységes, és kecsegtető jövőképet vázolni a dunaújvárosiaknak?

A kampányban egyelőre konkrét példákat a város esetleges működtetésére felhozni nem tudtak. Részükről a politizálás kimerül annyiban, hogy egy rettentő negatív kampányt folytatnak, plakátokat rongálnak és embereket próbálnak megfélemlíteni, ahogy ez történt az imént említett virágárus hölgy esetében is. Éppen ezért nagyon remélem, Dunaújvárosnak sosem kell megtudnia milyen víziót kínál neki Pintér Tamás és a „horrorkoalíció”. Bízom abban is, hogy az „előttünk a város, mögöttünk a kormány” – szlogen eljut a választókhoz, és tíz nap múlva ismét megkapjuk a bizalmat a dunaújvárosiaktól.

- pestisracok.hu -

A rovat további hírei: Politika

Szabad megyei jogú városok: mától már szövetségben!

Szabad megyei jogú városok: mától már szövetségben!

2019. december 09. (hétfő)

Tíz megyei jogú város, köztük Dunaújváros polgármestere kötött "stratégiai" szövetséget –  idézi Botka László szegedi polgármester mai facebook-posztját a Mérce.hu. A tét nem kicsi – katt a részletekért!

Közbeszerzésekről is döntöttek

Közbeszerzésekről is döntöttek

2019. december 05. (csütörtök)

Összesen tíz napirendi pontról döntött Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése a december 5-i rendkívüli ülésen.

Várhelyi Olivér megkapta az EP illetékes bizottságának jóváhagyását

Várhelyi Olivér megkapta az EP illetékes bizottságának jóváhagyását

2019. november 18. (hétfő)

Megkapta Várhelyi Olivér hétfőn az Európai Parlament (EP) illetékes szakbizottságának jóváhagyását, miután a frakciók koordinátorai kielégítőnek találták az írásbeli pótkérdésekre adott válaszait.

Süli János: a legkorszerűbb blokkok épülnek meg a Paks II. projekt keretében

Süli János: a legkorszerűbb blokkok épülnek meg a Paks II. projekt keretében

2019. november 07. (csütörtök)

A Paks II. projekt keretében a legkorszerűbb blokkok épülnek meg, nemzetközi együttműködésben - mondta Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezésért felelős tárca nélküli miniszterrel kedden, a Roszatom vezérigazggatójával tartott közös sajtótájékoztatón Pakson, miután áttekintették a projekt előrehaladását.

EP-választás - Közzétették a végleges eredményeket

EP-választás - Közzétették a végleges eredményeket

2019. október 29. (kedd)

Közzétették a május végi európai parlamenti (EP-) választás végleges eredményeit kedden Brüsszelben, amelyek szerint az átlagos részvételi arány 50,66 százalékos volt a közösségben.

Orbán: 1956-ban is szabad és független Magyarországot akartunk magunknak a nemzetek Európájában

Orbán: 1956-ban is szabad és független Magyarországot akartunk magunknak a nemzetek Európájában

2019. október 23. (szerda)

1956-ban is szabad és független Magyarországot akartunk magunknak a nemzetek Európájában - hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Budapesten, az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulója alkalmából a Zeneakadémián rendezett díszünnepségen.

Orbán: a kormány minden polgármesterrel és képviselőtestülettel együttműködik, amely erre kész

Orbán: a kormány minden polgármesterrel és képviselőtestülettel együttműködik, amely erre kész

2019. október 21. (hétfő)

A kormány álláspontja ismert: minden polgármesterrel és képviselőtestülettel együttműködik, amely maga is kész erre - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés őszi ülésszakát megnyitó, hétfői ülésén.